Χωρικοί της Γουατεμάλα μηνύουν Καναδική μεταλλευτική εταιρεία


PHOTO: Maria who was brutally raped by nine men when they evicted her from her home.Mια μικρή ομάδα χωρικών από απομακρυσμένα χωριά της Γουατεμάλας έκαναν το μακρύ ταξίδι μέχρι το Τορόντο του Καναδά σε αναζήτηση δικαιοσύνης. Μηνύουν την Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Hudbay Minerals ως  υπεύθυνη για το ξέσπασμα βίας που άφησε πίσω έναν άνθρωπο νεκρό, έναν σε αναπηρικό καροτσάκι και γυναίκες θύματα ομαδικών βιασμών.

Ο Adolfo Ich ήταν ηγέτης της κοινότητας που αγωνιζόταν ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να εκδιώξει τους χωρικούς από τη γη τους. Δολοφονήθηκε το 2009 από άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας της εταιρείας οι οποίοι επίσης πυροβόλησαν και άφησαν παράλυτο έναν 29χρονο Γερμανό. Οι γυναίκες βιάστηκαν από ομάδες στρατιωτικών, αστυνομικών και σεκιουριτάδων της εταιρείας.

Η εταιρεία τα αρνείται όλα και λέει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα όμως προσπαθεί να εμποδίσει την εκδίκαση της υπόθεσης στον Καναδά, ισχυριζόμενη οτι πρέπει να δικαστεί από το διεφθαρμένο και χειραγωγήσιμο νομικό σύστημα της Γουατεμάλας.

Τα Καναδικά και τα Αμερικανικά δικαστήρια έρχονται συχνά μπροστά σε τέτοιες υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολυεθνικές εταιρείες και συνήθως είναι απρόθυμα να τις εκδικάσουν. Αλλά σύμφωνα με πρώην ανώτατο δικαστή του Καναδά:

“Ίσως έρχεται η ώρα που πρέπει να το ξανασκεφτούμε αυτό το ζήτημα στον Καναδά. Κάποια στιγμή τα δικαστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι σε κάθε υπεύθυνο νομικό σύστημα οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Και αν το μόνο διαθέσιμο δικαστήριο βρίσκεται στον Καναδά, τότε εκεί είναι που το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί”.

Στο δικαστικό τους αγώνα, οι γενναίοι χωρικοί από τη Γουατεμάλα έχουν τη συμπαράσταση του Συμβουλίου των Καναδών που ντρέπονται για τις εγκληματικές πρακτικές των καναδικών εταιρειών ανά τον κόσμο. Η μεταλλεία είναι το “μικρό, βρώμικο μυστικό του Καναδά”. Η Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη, αλλά και η χειρότερη στον κόσμο.

Πηγές:

theworld.org
rabble.ca


Μία απάντηση στο “Χωρικοί της Γουατεμάλα μηνύουν Καναδική μεταλλευτική εταιρεία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.