ΣΟΥΗΔΙΑ – Δίκτυο Budkavlen: “..μην αφήνετε αυτά να γίνουν οι κληρονομία μας”


 ΣΟΥΗΔΙΑ 13 Νοεμβρίου 2012 ώρα 19:02 στο www.svd.se

Aφίσα για το συλλαλητήριο της Στοκχόλμης, 17/11/2012

Άρθρο χθεσινό με την ΑΛΗΘΕΙΑ για το όραμα της σκανδιναβικής ανάπτυξης μέσω μεταλλείας που τόσο επίμονα θέλουν να μας σερβίρουν ! Ορίστε τι λένε χιλιάδες άνθρωποι για την “ανάπτυξη”, το ξεπούλημα, την έλλειψη περιβαλλοντικών στεγανών, την υπονόμευση του μέλλοντος της τοπικής κοινωνίας! Μάλλον ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ που λέμε και εμείς! …και όλα αυτά με αντάλλαγμα μερικές θέσεις εργασίας για λίγα χρόνια. Και μετά;;;;;

Οι εξορυκτικές εταιρίες πληρώνουν μισό τις χιλίοις των κερδών τους από τις εξορύξεις, ως τέλος προς το σουηδικό κράτος για αγορά του δικαιώματος ιδιοκτησίας των ορυκτών.

Η Σουηδία σήμερα χαρίζει τα ορυκτά της αξίας τρισεκατομμυρίων σε ξένες εξορυκτικές. Το αντιστάθμισμα θα είναι μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά όταν η φρενίτιδα της εξόρυξης περάσει σε περίπου 20 χρόνια, θα βρεθούμε με το την λυπητερή στο χέρι υπό μορφή κατεστραμμένων υπαίθρων, και με ξεπουλημένο τον ορυκτό πλούτο. Όταν μετά 20 χρόνια, η εταιρίες θα έχουν αδειάσει τα αποθέματά μας σε ορυκτά, δε υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα αποκαταστήσουν καν το περιβάλλον και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα δάση, την κτηνοτροφία ταράνδων και τον τουρισμό, γιατί απέραντες εκτάσεις υπαίθρου θα έχουν για πάντα χάσει τη δυνατότητα να υπάρχουν.

Η Σουηδία – από όλα τα κράτη της γης – έχει τον πιο γενναιόδωρο μεταλλευτικό κώδικα. Οι εξορυκτικές πληρώνουν ένα τις χιλίοις των κερδών τους από τις εξορύξεις, ως τέλος προς το σουηδικό κράτος για αγορά του δικαιώματος ιδιοκτησίας των ορυκτών. Αυτό σημαίνει ετήσια έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους τριακοσίων πενήντα χιλιαδών κορώνων.

Το SGU, Σουηδικό (S), Γεωλογικό (G) Ινστιτούτο Έρευνας (U) καταγράφει όλα τα αποθέματα ορυκτών στη Σουηδία και για μια ξένη εξορυκτική εταιρία αρκεί το να επικοινωνήσει με το SGU για να μάθει που βρίσκονται πχ τα διάφορα αποθέματα χρυσού. Μετά απομένει μόνον να στείλουν μια αίτηση δικαιώματος κατοχής για το απόθεμα.

Αν μια εταιρία κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών βρει κάτι ενδιαφέρον, χρειάζεται μόνο να στραφεί προς το SGU για να ανακηρυχθεί το εύρημα ως εθνικού συμφέροντος. Σε όσες περιπτώσεις εξετάστηκαν με αντιπαράθεση αντικρουόμενα θέματα εθνικού συμφέροντος , οι περιπτώσεις εθνικού συμφέροντος ορυκτών δεν έχασαν ούτε μία φορά. Η βάση δεδομένων του SGU έχει κοστίσει τους Σουηδούς φορολογούμενους πέντε δισεκατομμύρια κορώνες για να δημιουργηθεί και για αυτό θα εισπράξει η πολιτεία τιποτένιες τριακόσιες πενήντα χιλιάδες κορώνες ανά έτος. Επιπλέον διαθέτουν οι Σουηδοί φορολογούμενοι σε αυτές τις εξορυκτικές έτοιμες δομές οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Η κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε για επενδύσεις δομών αξίας δεκατριών δισεκατομμυρίων κορώνων, από τα οποία μεγάλο μέρος θα καταναλωθεί για να χτιστούν και να ενισχυθούν οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα για τις εξορυκτικές εταιρίες.

Μεταξύ του 1996 και του 2006 μοιράστηκαν από την Bergsstaten, που είναι η υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται τις άδεις προς τις μεταλλευτικές εταιρείες, 243 άδειες εξορυκτικών ερευνών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 885, δηλαδή πρόκειται για δεκαπλάσια αύξηση του αριθμού των μεταλλευτικών αδειών. Η κυβέρνηση τώρα θέλει να κάνει τα πάντα για να μειώσει τους χρόνους διαχείρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτό παρόλο ότι η Σουηδία έχει παγκοσμίως ήδη από τους χαμηλότερους χρόνους διαχείρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν πρόκειται για μεταλλεία.

Το θέμα γύρω από τον σουηδικό μεταλλευτικό κώδικα και την εφαρμογή του σήμερα είναι προφανώς αποκλειστικά το σημαντικότερο θέμα στη Σουηδία σήμερα και απαιτείται αμέσως να αλλάξουμε πορεία. Διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα έχουμε χαρίσει όχι μόνον τα ορυκτά μας αλλά και τεράστιες εκτάσεις υπαίθρου που είναι καθοριστικές για την σουηδική τουριστική βιομηχανία. Όλα αυτά για μερικές ελάχιστες θέσεις εργασίες για λίγα χρόνια.

Τη στιγμή που ένα έθνος επιλέγει να βλέπει μπροστά μόνον βραχυπρόθεσμα, έχει χάσει την ευγνωμοσύνη τους στους προγόνους και το σεβασμό στους απογόνους του, και τότε ένα εθνικό θεμέλιο θα είναι διαλυμένο – μην αφήνετε αυτά να γίνουν οι κληρονομία μας.

MARIE PERSSON
nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby
δίκτυο «Σταματήστε τα μεταλλεία στο Rönnbäck, στο Björkvattsdalen, στοTärnaby»

NIILA INGA
arbetsgruppen Bevara fjällmarken
ομάδα εργασίας «Διαφυλάξτε γη βουνό»

LISA WANNEBY
Urbergsgruppen
Η επιτροπή του Urberg

JOHAN ELWING
Aktion Rädda Vättern
Δράση «Σώστε την Vättern»

SOFIA BOTHORP
Ojnareskogen
Επιτροπή για τη σωτηρία του αρχέγονου δάσους του Ojnare

TOR LUNDBERG
nätverket Inga gruvor Jokkmokk
Δίκτυο «Κανένα μεταλλείο στο Jokkmokk»

ANNCATRIN HJERNQVIST
Naturskyddsföreningen Gotland
Η επιτροπή προστασίας της φύσης του Gotland

Όλοι από κοινού για το δίκτυο Budkavlen

Aρθρο από metalleiastop.blogspot.com


2 απαντήσεις στο “ΣΟΥΗΔΙΑ – Δίκτυο Budkavlen: “..μην αφήνετε αυτά να γίνουν οι κληρονομία μας””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.