Περιβαλλοντική ρύπανση: επικίνδυνη όσο και η ελονοσία και η φυματίωση


της Μαρίας Μητσοπούλου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Ισοδύναμη της ελονοσίας και της φυματίωσης είναι η επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας από την περιβαλλοντική ρύπανση που οφείλεται σε μια σειρά βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως: εξόρυξη ορυκτών και ιδιαίτερα του χρυσού, ρευστοποίηση μετάλλων, απόρριψη τοξικών αποβλήτων, ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέος, παραγωγή και χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και χημικών βαφών κ.λπ.

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει για το 2012 η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Blacksmith σε συνεργασία με τον ελβετικό Πράσινο Σταυρό (Green Cross Switzerland) για τα χειρότερα προβλήματα ρύπανσης παγκοσμίως («World’s worst pollution problems»). Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τριτοκοσμικές και αναπτυσσόμενες χώρες – η έκθεση μιλάει για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – και αφορά 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό με συντηρητικούς υπολογισμούς, όπως αναφέρει στον «Guardian» εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, δεδομένου ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών ερευνήθηκαν 2.600 τοξικά σημεία (εργοστάσια, χωματερές, ορυχεία κ.λπ.), αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα.

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι διαθέτουν 100.000 με 300.000 τοξικά σημεία, όμως αυτά αφορούν κυρίως εργοστάσια και βιομηχανικές περιοχές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο το πρόβλημα αφορά κατοικημένες περιοχές. Ερευνητής του Ινστιτούτου επικαλείται μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με τις οποίες στην πόλη Ζαμφάρα της Νιγηρίας εκατοντάδες θάνατοι παιδιών είχαν προκληθεί από τα υψηλά επίπεδα μολύβδου εξαιτίας ορυχείου χρυσού, που αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα των χωρικών της περιοχής, ενώ χιλιάδες ακόμα είχαν υποστεί δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το ανθρώπινο κόστος, με τη μορφή απώλειας της παραγωγικότητας, ασφαλιστικής κάλυψης, μείωσης του προσδόκιμου ζωής, καθώς και η γενικότερη κοινωνική επίπτωση, είναι πολύ υψηλό. Εκπρόσωπος του Πράσινου Σταυρού αποδίδει τον πολλαπλασιασμό, παγκοσμίως, των τοποθεσιών με υψηλά επίπεδα τοξικότητας στην παγκοσμιοποίηση, που επέφερε την εξάπλωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και την ένταση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.