“Μόνο πάνω απ’τα πτώματά μας θα καταστρέψουν αυτό το δάσος”


[vimeo=http://vimeo.com/51122692]

“Μόνο πάνω απ’τα πτώματά μας θα περάσουν για να καταστρέψουν αυτό το δάσος”, λένε στην ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου “Χρυσός στα χρόνια της κρίσης” οι δασεργάτες της Μεγάλης Παναγίας. Κανένας από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, ούτε της Μ. Παναγίας, ούτε της Ιερισσού, ούτε του Παλαιοχωρίου, δεν δέχθηκε να πάει να κόψει το δάσος, παρά την κρίση που τους μαστίζει και παρά τα πολλά λεφτά που τους υποσχέθηκε η εταιρεία.

Η καταστροφή έχει ξεκινήσει. Συμβαίνει. ΤΩΡΑ. Και μάλιστα η εταιρεία άρχισε να κόβει δέντρα με εντατικό ρυθμό μέρες πριν από το έγγραφο/διαταγή του ΥΠΕΚΑ, που προφανώς γνώριζε ότι θα έρθει. Ήδη έχει ξυριστεί μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, ίση με τα 2/3 της πρωτεύουσας του Δήμου Αριστοτέλη, Ιερισσού

Με το έγγραφο αυτό δόθηκε εντολή στο Δασαρχείο να επιτρέψει την υλοτόμηση τμημάτων του δάσους τα οποία περιλαμβάνονται μεν στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα οποία όμως δεν υπάρχει εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη. Ούτε εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο για το σύνολο της επένδυσης υπάρχει.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ: “Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει το σημερινό έγγραφο που επικαλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι, αλλά αλληλογραφία τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και του Δασαρχείου για την αποσαφήνιση προβλέψεων της μελέτης που αφορά την επένδυση και κατ’ επέκταση των πράξεων που καλείται να κάνει το δασαρχείο”.

Η “αποσαφήνιση των πράξεων που καλείται να κάνει το Δασαρχείο” σημαίνει ότι το Δασαρχείο υποχρεούται να παραβλέψει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και να υπογράψει το “πρωτόκολλο υλοτόμησης”.

Παρακάμπτοντας, σαν ανούσιες “λεπτομέρειες” τις βασικές απαιτήσεις της νομοθεσίας, το ΥΠΕΚΑ δημιουργεί ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο. Πλέον θα επιτρέπεται το ξερρίζωμα του δάσους πριν καν εγκριθεί το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Ειδικά για τις Σκουριές, ο δρόμος που ανοίγει με την υλοτόμηση “πριν από την έγκριση” οδηγεί νομοτελειακά στο ξύρισμα όλης της έκτασης των 3.300 στρεμμάτων του δάσους που περιλαμβάνονται στην παραχώρηση.

Και όταν λέμε “δάσος”, εννοούμε αυτό το δάσος:

CIMG5586

SkouriesCIMG5696

kakavos18

kakavos15
skouries-boar

CIMG6193

kakavos16

1 (16)

1 (8)

kakavos5

064

1 (9)

kakavos8

kakavos9

CIMG6255


Μία απάντηση στο ““Μόνο πάνω απ’τα πτώματά μας θα καταστρέψουν αυτό το δάσος””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.