Για να μαθαίνουν οι νεότεροι – Ολυμπιάδα, 15 χρόνια πριν


“Απαγόρευση συναθροίσεων”, αύρες, ΜΑΤ …

Μπορεί η σημερινή απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα να είναι η πρώτη εδώ και 39 χρόνια όμως εδώ, στην επαρχία της Χαλκιδικής, την είχαμε νωρίτερα αυτήν την χαρά. Για τα φοβερά πράγματα που συνέβαιναν τότε στην Ολυμπιάδα, η Ελληνική κοινωνία είχε πλήρη άγνοια. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ κάναν καλά τη δουλειά τους…

olymp-apagoreysiΤην απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και του Στρυμονικού Κόλπου την “έγραψαν” καταλλήλως. Οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν πιο δυναμικά. Τα γεωτρύπανα της TVX και του ΙΓΜΕ “αποσύρθηκαν” από το δάσος και τα φορτηγά με τα υλικά για την κατασκευή της μεταλλουργίας χρυσού δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στο χώρο της εγκατάστασής της.

04KataraktisΓια το “θράσος” τους να αγωνιστούν για τον τόπο τους που κάποιοι είχαν αποφασίσει να καταστρέψουν, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και δεκάδες κάτοικοι σύρθηκαν σε εκατοντάδες δίκες στις οποίες τους επιβλήθηκαν πολύχρονες ποινές φυλάκισης.

Το αποτέλεσμα για την TVX ήταν μηδενικό. Ο αγώνας δικαιώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, οι ποινές ακυρώθηκαν, η ΤVX πτώχευσε. Το δάσος και οι καταρράκτες της Κηπουρίστρας (φωτογραφία) σώθηκαν.

Πρέπει να πούμε ότι η υπογραφή στην απόφαση είναι του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Αθανασόπουλου, αλλά την εντολή για να επιβληθεί Αστυνομικός Νόμος στην Ολυμπιάδα την έδωσε ο Χρήστος Πάχτας. Τότε Υφυπουργός και σήμερα Δήμαρχος, ο Χρήστος Πάχτας είναι η διαχρονική κατάρα της Β. Χαλκιδικής.

06OlympiasMAT4

09OlympiasMAT15

05OlympiasMAT2

07OlympiasMAT1

08OlympiasMAT5

13OlympiasMAT3

11OlympiasPano2

*Την απόφαση της Αστυνομίας την πήραμε από το βιβλίο “Ταξίδι στη Σαμοθράκη” της Νέλλης Ψαρρού. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της εποχής εκείνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.