Οι κάτοικοι της περιοχής του Χολομώντα αξιολογούν τα “δώρα” του δάσους


kakavos7

Tα δώρα του Χολομώντα και του Κακάβου (φωτογραφία)… Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι αυτό το πανέμορφο, παραγωγικό δάσος απειλείται ΑΜΕΣΑ από τα “επενδυτικά σχέδια” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Με απόφαση της Περιφέρειας έχουν ήδη παραχωρηθεί στην εταιρεία 3.300 στρέμματα δάσους στις Σκουριές και έχει αρχίσει η αποψίλωσή τους. Αν οι κάτοικοι των χωριών αυτών δεν αγωνιστούν για να σώσουν το δάσος, τα πολύτιμα “δώρα” του θα πάνε περίπατο…

Aπό τον “Αγγελιοφόρο”

Την προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τη ρύπανση, την παραγωγή οξυγόνου, την αύξηση των αποθεμάτων νερού και το γεγονός ότι αποτελεί καταφύγιο της άγριας πανίδας, αξιολογούν ως σημαντικότερα «δώρα»- πάρα πολύ σημαντικά αγαθά- του δάσους του Χολομώντα τρεις στους τέσσερις κατοίκους της περιοχής. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ως πάρα πολύ σημαντικό αγαθό την παραγωγή προϊόντων ξύλου και πολύ σημαντικό την ανάπτυξη της αναψυχής, ενώ ως αρκετά σημαντικό αγαθό αξιολογούνται οι ευκαιρίες εργασίας που δημιουργεί το δάσος.

Στο πλαίσιο έρευνας επιστημόνων του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Αξιολόγηση αγαθών του δάσους του Χολομώντα και οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής», ζητήθηκε από τους κατοίκους και τους αγρότες των χωριών Αρναίας, Πολυγύρου, Βράσταμων, Πλανών, Μ. Παναγίας, Παλαιοχωρίου, Αγίου Προδρόμου, Ταξιάρχη και Παλαιοκάστρου να αξιολογήσουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχει το δάσος του Χολομώντα με βάση τη σημαντικότητά τους και προέκυψαν- μεταξύ άλλων- τα παραπάνω στοιχεία.

Από την έρευνα, την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές Κ. Σούτσας, Σ. Ταμπάκης και Γ. Τσαντόπουλος και η απόφοιτος του τμήματος Αθηνά Αγαλή, γίνεται φανερό πως οι κάτοικοι της περιοχής του Χολομώντα θεωρούν πως η ποιότητα στη ζωή τους παίζει σημαντικό ρόλο και παρ’ όλη την ανάγκη για εργασία και λοιπές δραστηριότητες (αναψυχή) άμεση προτεραιότητά τους είναι η διατήρηση και βελτίωση τους δάσους.

Φαίνεται, επίσης, πως οι κάτοικοι του Χολομώντα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι τα δάση είναι πηγή ζωής και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο μέσα στη φύση, καθώς και ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Από τη μελέτη προκύπτει ακόμη ότι τον καλύτερο τρόπο για την προστασία του δάσους αποτελεί η αξιοποίησή του και η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για τους πολίτες. Μόνο αν οι πολίτες κατανοήσουν ότι υφίστανται οικονομική και οικολογική ζημιά από την καταστροφή του, τότε μετατρέπονται σε προστάτες του, επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται δε ότι τα προϊόντα ξύλου και τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που προσφέρει το δάσος παρέχουν τις προοπτικές για περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ επισημαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής του Χολομώντα δεν έχουν αντιληφθεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή τους. Το κράτος με τις υπηρεσίες του (π.χ. Δασική Υπηρεσία) θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε να ενημερώσουν και να παροτρύνουν τους κατοίκους για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τονίζεται.


Μία απάντηση στο “Οι κάτοικοι της περιοχής του Χολομώντα αξιολογούν τα “δώρα” του δάσους”

  1. πρέπει να τη δώσει και στον πατέρα της η κοπέλα την έρευνα να τη μελετήσει γιατί άλλες προτεραιότητες έχει μάλλον σαν δασάρχης στο δασαρχείο Αρναίας!
    εκτός αν το δασαρχείο υπάγεται διοικητικά στους χρυσοθήρες και δε το ξέρουμε ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.