Στο χέρι σας να αποτρέψετε την κατοχή των Καναδών χρυσοθήρων


Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ν. Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη Ν. Χαλκιδικής Κώστας Ευθυμίου κάλεσαν τους πολίτες να αποτρέψουν τη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη

«Στη Χαλκιδική από τότε που έλαβε την άδεια η Eldorado Gold, η ίδια εταιρεία που εκτός από τη Χαλκιδική θέλει να αναπτύξει χρυσωρυχεία και στη Θράκη, λειτουργεί σα να είναι σε προτεκτοράτο»

Την πραγματικότητα της Χαλκιδικής, όπως αυτή υφίσταται σήμερα με τη λειτουργία χρυσωρυχείων, περιέγραψαν δύο μέλη του κινήματος κατά του χρυσού τα οποία βρέθηκαν στη Θράκη για να παραστούν στις δημόσιες διαβουλεύσεις επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεταλλεία χρυσού στο Πέραμα Έβρου που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες σε δημοτικά και περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας με νόημα στους πολίτες «Στο χέρι σας να αποτρέψετε την κατοχή των Καναδών χρυσοθήρων». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ν. Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη Ν. Χαλκιδικής Κώστας Ευθυμίου ταξίδεψαν μέχρι την περιοχή μας και αφού επισκέφτηκαν την Κομοτηνή συναντώντας τον βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου παρέστησαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα μεταλλεία χρυσού στο Πέραμα Έβρου. Νωρίτερα όμως παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή μιλώντας για την εμπειρία του αγώνα ενάντια στο χρυσό.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ…

Ο αγώνας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να βρει όλους ενωμένους και να κλιμακωθεί, είπαν με έμφαση η κ. Ιγγλέζη και ο κ. Ευθυμίου, καλώντας τους πολίτες της περιοχής να παραστούν στις δημόσιες διαβουλεύσεις που γίνονται τοπικά για το θέμα του χρυσού. Εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία διαβούλευσης, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να βαφτίζουν επένδυση μία καταστροφή. «Για μία δραστηριότητα 8 ετών θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και σε αυτήν όσοι απασχοληθούν θα γίνει με μνημονιακά μεροκάματα», τόνισε η βουλευτής. Παράλληλα η κ. Ιγγλέζη αναφέρθηκε και στην εταιρεία Eldorado Gold, την ίδια δηλαδή που εκτός από τη Χαλκιδική θέλει να αναπτύξει χρυσωρυχεία και στη Θράκη σημειώνοντας ότι «στη Χαλκιδική από τότε που έλαβαν την άδεια λειτουργούν σα να βρίσκονται σε προτεκτοράτο. Γι’ αυτό είναι στο χέρι σας να αποτρέψετε την κατοχή των Καναδών χρυσοθήρων», κατέληξε η ίδια.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Για επενδύσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της περιοχής, έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Τάκης Χαρίτος, τονίζοντας μάλιστα «η ουγγιά του χρυσού έχει φτάσει στα 1.600-1.700 δολάρια, άρα η κρίση είναι ευκαιρία για τις εταιρείες και αφετέρου οι εταιρείες πιέζουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τα κόμματα που στήριξαν το fast track». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο εμπόδιο για να μην πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις χρυσού στη Θράκη ήταν και είναι το πολύχρωμο κίνημα των ανθρώπων της περιοχής που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι και η δύναμή του, αλλά και οι αποφάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης, ιδίως δε του περιφερειακού συμβουλίου οι οποίες δεν νομιμοποιούν τις εξορυκτικές δραστηριότητες. «Το κίνημα αυτό εμείς, ως ριζοσπαστική Αριστερά, οφείλουμε να το στηρίξουμε και να του δώσουμε προοπτική ζητώντας την κατάργηση του παρόντος μεταλλευτικού κώδικα σήμερα και αύριο ως κυβέρνηση της Αριστεράς να προχωρήσουμε στην αποδέσμευση της χώρας από συμφωνίες επώδυνες για την τοπική κοινωνία και επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε επίσης ο κ. Χαρίτος δίνοντας παράλληλα την αφορμή στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν για την ανάγκη αλλαγής του μεταλλευτικού κώδικα. «Να μην πάθουμε ό,τι έπαθαν στη Χαλκιδική», είπε ο Αιχάν Καρά Γιουσούφ προτρέποντας τους πολίτες «να σταματήσουμε το κακό όσο είναι νωρίς».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

Οι συνεδριάσεις με σκοπό τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα μεταλλεία χρυσού στο Πέραμα Έβρου, που ξεκίνησαν ήδη από τις Σάπες, συνεχίζονται σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα στις 19.00 το απόγευμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο (παραδίπλα από το ξενοδοχείο Ανατόλια). Τέλος αύριο Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 17.00 το θέμα συζητείται στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κομοτηνή, στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, Δημοκρατίας 1.

ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Την ίδια στιγμή που άνθρωποι του κινήματος από τη Χαλκιδική ενημέρωναν τοπικές αρχές και πολίτες για τις επιπτώσεις από μία επένδυση χρυσού στον τουρισμό, οι Ξενοδόχοι της Θράκης ενημέρωναν ότι έγιναν αποδέκτες χορηγίας από την εταιρεία χρυσού και μάλιστα τη δέχτηκαν. Μάλλον δεν άκουσαν τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Αριστοτέλη Ν. Χαλκιδικής Κώστα Ευθυμίου που έλεγε ότι στην περιοχή των χρυσωρυχείων καμία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει αναπτυχθεί σε μία περιοχή με 40 χλμ παραλιακή ζώνη.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης λέει τα εξής: «Είναι κοινή παραδοχή ότι ο Τουρισμός στην Θράκη αποτελεί την μεγάλη μας εφεδρεία, την δραστηριότητα που μπορεί να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ύφεσης και ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας. Η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η ανάδειξη της Θράκης ως τουριστικού προορισμού για ολόκληρο τον χρόνο, δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών του χώρου, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Το τουριστικό marketing και η οργανωμένη προβολή της περιοχής, η καθιέρωση διακριτού ονόματος (branding) και οι στοχευμένες κινήσεις στις αγορές που μας ενδιαφέρουν, αποτελούν ακόμη και σήμερα επιθυμητούς στόχους που αγγίζουν τα όρια της ουτοπίας για τους ανθρώπους του Τουρισμού. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης για ορθολογική και επαγγελματική αξιοποίηση των πόρων που είναι κατά καιρούς διαθέσιμοι ελάχιστα εισακούονται.

Παρ’ όλα αυτά για μας, η πρόκληση της κρίσης είναι και δυνατότητα για την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβασή της. Είναι αδήριτη ανάγκη οι δράσεις και πολιτικές ενίσχυσης και ανάπτυξης του τουρισμού με στόχο την ανάδειξη και κατοχύρωση της Θράκης ως τουριστικού προορισμού να έχουν ολοκληρωμένο, στοχευμένο και επιστημονικό χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης αναζητεί μεταξύ όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας τις συνέργειες εκείνες που μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να συμβάλουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε το χορηγικό πρόγραμμα της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.», στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία πρότυπου διαφημιστικού – προωθητικού υλικού υψηλής ποιότητας και επαγγελματικών προδιαγραφών για την περιοχή μας, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από τις αγορές στόχους του εξωτερικού, αλλά και ειδικές ομάδες της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον και άλλοι φορείς θα συμπορευτούν στην προσπάθεια που ξεκινάμε και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.» θα αποτελέσει την αφορμή για την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας. Ένα σύγχρονο μοντέλο τουριστικού marketing αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται στον τόπο μας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχει διάρκεια, συνέπεια και συνέχεια. Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης θα είναι και πάλι μπροστά σε μια τέτοια πρόσκληση – πρόκληση».

Δήμητρα Συμεωνίδου

Διεύθυνση του άρθρου: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=84651


Μία απάντηση στο “Στο χέρι σας να αποτρέψετε την κατοχή των Καναδών χρυσοθήρων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.