Ποιά η αξιοπιστία της Eldorado Gold; (Μήπως τα ίδια θα συμβούν και στον τόπο μας, παρά τις διαβεβαιώσεις τους;)


Από “Μαζί Πάμε Μπροστά”

Φωτογραφία: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κ. Paul Wright

Η ακόλουθη είδηση υπέπεσε στην αντίληψή μας από αναγνώστη της εφημερίδας “Πολίτης της Θράκης” και της ιστοσελίδας μας.

Η εταιρεία Eldorado Gold Corp., μητρική της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., θα βρεθεί στα δικαστήριαμετά από αγωγή που δέχθηκε ότι δεν εξόφλησε την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας νερούκόστους 3,8 εκατ. δολαρίων σε ένα από τα ορυχεία της στην Τουρκία.

Η μήνυση κατατέθηκε από μία βρετανική εταιρεία, την Naston Ltd. η οποία κατασκεύασε μία πλήρως λειτουργική μονάδα επεξεργασίας νερού αλλά δεν έχει λάβει 856.909 δολάρια από το σύνολο του ποσού.

Οι ισχυρισμοί περιέχονται στην ανακοίνωση της προσφυγής που κατατέθηκε στο δικαστήριο του Βανκούβερ την 5/7/2012. Σύμφωνα με την αγωγή, οι δύο εταιρείες Eldorado και Naston είχαν συμφωνήσει στις 22/10/2008 το σχεδιασμό και την παράδοση ενός εργοστασίου επεξεργασίας νερού σε έργο της Eldorado στην Τουρκία προς 3,8 εκατ. δολάρια.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τη Naston, ξεκίνησαν πριν το εργοστάσιο φτάσει ακόμα στην Τουρκία. Τον Απρίλη του 2009, όταν το εργοστάσιο ήταν έτοιμο για να αποσταλεί στην Τουρκία, η Eldorado έδωσε εντολή στη Naston να ανασταλεί η αποστολή προκειμένου να επιλυθεί ένα φορολογικό θέμα με την Τουρκική κυβέρνηση. Η Naston ισχυρίζεται ότι είχε το δικαίωμα για την πλήρη εξόφληση επειδή η μονάδα ήταν έτοιμη για να αποσταλεί, αλλά η Eldorado δεν πλήρωνε το λογαριασμό. Ακόμα ένα θέμα ήταν η αλλαγή τοποθεσίας εγκατάστασης του εργοστασίου από την Eldorado Gold, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Η Naston λέει ότι έπρεπε να αλλάξει μέρος του εργοστασίου και κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν απρόβλεπτες δαπάνες στα μηχανολογικά και τα υλικά.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή οδήγησε σε άλλα προβλήματα την εταιρεία Naston, καθώς σύμφωνα με την αγωγή από το φθινόπωρο του 2009 άρχισε να έχει προβλήματα ρευστότητας, για τα οποία κατηγορεί εν μέρει τη Eldorado για την αδυναμία να εξοφλήσει πλήρως το εργοστάσιο. Για να λυθεί αυτό, η Eldorado πρότεινε να καταβάλλει άμεσα ορισμένους από αυτούς τους προμηθευτές και πλήρωσε 128.741 δολάρια τα οποία αφαιρέθηκαν από την τελική τιμή αγοράς, σύμφωνα με την αγωγή.

Τέλος, σύμφωνα με την αγωγή, το Νοέμβρη του 2009, η Naston παρέδωσε το εργοστάσιο και η Eldorado δέχθηκε ότι η εντολή αγοράς του είχε εκπληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η Eldorado είχε πληρώσει μόνο 2,8 εκατ. δολάρια από την τιμή αγοράς. Το υπόλοιπο της οφειλής, μετά από τις προσαρμογές που συμπεριλαμβάνουν τα χρήματα που η Eldorado πλήρωσε στους προμηθευτές της Naston, είναι 856.909 δολάρια, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή ζητά την καταβολή αυτού του ποσού μαζί με ζημιές που προκύπτουν από τις απρόσμενες αλλαγές στο σχέδιο του εργοστασίου. Η Naston ζητά επίσης την καταβολή τόκων και του δικαστικού κόστους. Ο δικηγόρος Richard Attisha της εταιρείας Harper Grey LLP του Βανκούβερ είναι αυτός που κατέθεσε την αγωγή για λογαριασμό της Naston.

Η Eldorado δεν έχει ακόμα καταθέσει απάντηση. Κατηγορούμενος στην υπόθεση, εκτός της Eldorado είναι και η Τουρκική της θυγατρική, Turprag Metal Madencilic Ltd. Sti. με δύο έργα, αυτά του Kışladağ και του Efemçukuru.

Πηγή: Stockwatch.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.