Πάνω από 5.000 υπογραφές και 60 θεσμοθετημένοι φορείς κατά της εξόρυξης χρυσού-χαλκού στο Κιλκίς


Γιατί προχωρά το έργο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ερωτά βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Η βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνη τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ραχήλ Μακρή σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπεύθυνη του τομέα και πολιτευτή Κιλκίς Άννα-Μαρίας Γιάντση, κατέθεσε στις 17/09/2012 ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την έγκριση για εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στο νομό Κιλκίς και τις αντιδράσεις της κοινωνίας του Κιλκίς για την εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού-χαλκού στην ευρύτερη περιοχή.

Πάρα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (πάνω από 5.000 υπογραφές επώνυμα κατά των μεταλλείων από πολίτες του Ν. Κιλκίς και με πάνω από 60 θεσμοθετημένους φορείς να έχουν καταψηφίσει το έργο), στις 31/07/2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την απόφαση κατακύρωσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας. Η απόφαση αυτή γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο το υπουργείο χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού σε πλειοδότρια εταιρεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης-αίτησης κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

«Στις 04/01/2012 προκηρύχθηκε ο δημόσιος διεθνής ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς. Λίγες ημέρες αργότερα στις 19/01/2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκτενή διαβούλευση ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ.

Στην συνάντηση αυτή, ο κύριος Υφυπουργός ΠΕΚΑ  δεσμεύτηκε προφορικά πως χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο Νομό Κιλκίς και αποφασίσθηκε μετά από αίτημα όλων των φορέων, ο προγραμματισμός έστω και καθυστερημένα, ενημερωτικών εκδηλώσεων για δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Στις 06/02/12, πραγματοποιήθηκε δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίςμε την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου,  για την οποία ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε με ανακοίνωση του στις 09/02/12, ότι α) σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφερομένων επενδυτών και προώθησης σχετικής σύμβασης του Ελληνικού δημοσίου με τον οποιονδήποτε ανάδοχο, η συγκεκριμένη σύμβαση θα εξεταζόταν και θα επικυρωνόταν στη Βουλή των Ελλήνων, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και β) με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου και επιλογή των προσώπων από τους ίδιους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας του Κιλκίς, θα χρηματοδοτούνταν η διαρκής λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, γεωλόγων, μηχανικών μεταλλείων, κ.ά.) η οποία θα λειτουργούσε ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη λήψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής απόφασης.

Ωστόσο πάρα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (πάνω από 5.000 υπογραφές επώνυμα ΚΑΤΑ των μεταλλείων από πολίτες του Ν. Κιλκίς και  με πάνω από 60 θεσμοθετημένους φορείς να έχουν καταψηφίσει το έργο), στις 31/07/2012  το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την απόφαση  κατακύρωσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν έγινε ενδελεχή ενημέρωση των κατοίκων και των θεσμικών φορέων του Νομού Κιλκίς πριν  ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση και προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;
  2. Γιατί εφόσον υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο ότι χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο Νομό Κιλκίς, εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού σε πλειοδότρια εταιρεία;
  3. Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που να έχει ληφθεί υπόψη στην απόφαση μεταλλευτικής δραστηριότητας έναντι κάποιας άλλης αναπτυξιακής δραστηριότητας στην περιοχή;
  4. Γιατί δεν συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων η οποία ήταν απαραίτητη για την ενημέρωση της κοινωνίας;

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

  1. Της υδρογεωλογικής μελέτης της περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης.
  2. Οι κοιτασματολογικές και  ορυκτολογικές-πετρογραφικές μελέτες.
  3. Ο φάκελος της προσφοράς της πλειοδότριας εταιρείας.»

Από το ΧΡΟΝΟ (με τροποποιημένο τίτλο)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.