Απαντητική επιστολή στην ανοιχτή επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου


Mπορείτε να διαβάσετε την “ανοικτή επιστολή” του κ. Γιώργου κάνοντας κλικ στην εικόνα αριστερά. Εμείς συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΑ με όσα γράφει ο κ. Χρήστος Αποστολίδης στη δική του επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω. Από το ιστολόγιο Χαλκιδική μέσα από Εικόνες.
Αγαπητέ συγχωριανέ Γιάννη γεια σου. Χάρηκα για την επιστολή που έδωσες στην δημοσιότητα για τους εξής λόγους:

1) Είχα την εντύπωση ότι ήσουν υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Δεν ξέρω πως μου δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση, αλλά μάλλον οφείλεται στην παντελή απουσία σου από όλες τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής και των φορέων της που είναι κατά της μεταλλουργίας χρυσού. Και έχουν γίνει εκατοντάδες τέτοιες.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ιερισσό, έχουν γίνει διαδηλώσεις, πορείες διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις ενημέρωσης, λαϊκές συνελεύσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στον επιτροπών αγώνα κατά των μεταλλείων και πολλά άλλα. Όλες με μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Σε όσες μπόρεσα, λόγω της μόνιμης εγκατάστασής μου στην Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκα και εγώ.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι έγιναν διαδικασίες που είχαν μεθοδευτεί από την μεριά της μεταλλευτικής εταιρίας και των ανθρώπων της στον κρατικό μηχανισμό για να καταλήξουν εδώ που κατέληξαν. Στημένες διαβουλεύσεις με Νομαρχιακά Συμβούλια, αποφάσεις επί αποφάσεων του κρατικού μηχανισμού, από τα δασαρχεία μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας. Από καταργήσεις Πολεοδομικών Κανονισμών μέχρι νόμους, για να επιτραπεί η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων μέσα στα δάση. Τέρατα και Σημεία δηλαδή που κατέδειξαν και φανέρωσαν πως ένα ολόκληρο κράτος είναι εντολοδόχος και εκτελεστής των μεγάλων διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Σε όλες αυτές τις σημαντικότατες διαδικασίες δεν σε είδα πουθενά, δεν άκουσα για σένα, δεν διάβασα κάτι δικό σου. Τυχαίο; Θα μου πεις ότι δεν είμαι αρκετά ενήμερος λόγω της μη μόνιμης παρουσίας μου στο χωριό μας (όπως λέμε). Στην εποχή μας όμως, δεν χρειάζεται αυτό. Ευτυχώς που υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλες οι πληροφορίες φτάνουν άμεσα στην τελευταία γωνιά της γης. Πόσο μάλιστα που οι πολιτικοί σαν και σένα (γιατί περί αυτού πρόκειται) κάθε τους πράξη την μεταφέρουν στα ΜΜΕ γιατί δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας πολιτικός χωρίς δημοσιότητα θεωρείται μη υπαρκτός, ενώ θα ‘πρεπε να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από το υπαρκτό του έργο.Αυτή η εντύπωση έγινε τώρα έγινε ερωτηματικό. Μήπως έκανες κάτι που δεν το είχα υπ’ όψη μου; Μήπως προσπάθησες όχι να ανατρέψεις αυτές τις διαδικασίες γιατί καταλαβαίνω ότι για την θέση σου ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τουλάχιστον να διαμαρτυρηθείς και να τις καταγγείλεις;

2) Προς επίρρωση αυτών που λέω, θα σου αναφέρω ότι ξέρω πάρα πολλά από αυτά που έχουν κάνει κατά των μεταλλείων ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Κιλκίς, οι σεβασμιότατοι (στην προκειμένη περίπτωση αξίζει αυτή η προσφώνηση) Μητροπολίτες Κιλκίς και Αλεξανδρούπολης, οι βουλευτές τους, οι εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι αυτοί οι άξιοι δημόσιοι άντρες που αγαπούν και υπερασπίζονται τον τόπο τους. Αντίθετα οι όμοιοι τους στην Χαλκιδική, σε σύμπλευση με την μεταλλευτική εταιρία, αγωνίζονται για να καταστρέψουν τον τόπο τους. Δεν πιστεύω ότι έχουν στην πραγματικότητα την άποψη ότι η μεταλλουργία θα φέρει καλά στον τόπο μας, γιατί δεν είδα κανέναν από αυτούς να επιζητεί να ενημερωθεί για όλες τις απόψεις και θέσεις, έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Δεν τους είδα παρευρίσκονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις ή ημερίδες της πλευράς που λέει όχι στον χρυσό. Τους αρκεί η ενημέρωση που έχουν από την μαμά-εταιρία. Δεν είδα κανέναν τους να διαμαρτύρεται για την μονόπλευρη, σχεδόν φασιστικού τύπου ενημέρωση από τα τοπικά αλλά και τα εθνικής εμβέλειας κανάλια. Αντίθετα τους είδα να υπερασπίζονται με παράξενο φανατισμό την μεταλλουργία, χωρίς τις επιφυλάξεις που θα έπρεπε να είχαν αν φρόντιζαν να ενημερωθούν και για τις απόψεις της άλλης πλευράς από τους πιο αρμόδιους ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, όπως το Α.Π.Θ, το Τ.Ε.Ε κλπ. Και πάντα αναρωτιόμουνα τι συμφέρον είχαν από αυτή τους την δράση. Φυσικά χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.

3) Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις σκέψεις μου, χάρηκα όπως είπα στην αρχή, γιατί στον αγώνα κατά της αφάνισης του τόπου μας κανείς δεν περισσεύει. Και επειδή οι “δημόσιοι άντρες” στην Χαλκιδική που είναι κατά των μεταλλείων είναι πολλοί λίγοι, ο καθένας από αυτούς που υπάρχουν έχει να παίξει έναν σπουδαίο ρόλο: Την μεταφορά της αγωνίας, του θυμού και της αποφασιστικότητας της τοπικής κοινωνίας, στην “ηγεσία” της χώρας, αυτοδιοικητική, κομματική, πολιτική, εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική. Γιατί τίποτε δεν μπορεί να γίνει ερήμην της.

Τα λόγια λοιπόν καλά είναι αλλά περιμένω να αγωνιστείς και εσύ μαζί μας, με κάθε τρόπο και δυναμικά, όπως αρμόζει σε κάθε έναν Ιερισσιώτη, που μόνον καταστροφικές συνέπειες μπορεί να δει από την εφαρμογή στην πράξη, όλων των σχεδίων των μεγαλοαρπακτικών όλης της γης. Με τις δικές σου ενέργειες που θα είναι συμπληρωματικές του αγώνα των συντοπιτών σου. Οι Ιερισσιώτες, αλλά και όλοι οι Χαλκιδικιώτες, ανεξάρτητα από κομματικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, γίναμε όλοι μια γροθιά στον ευγενή αυτόν αγώνα που δικαιώνει την ύπαρξή μας σαν ανθρώπων, μέσω των αξιών που δεν εγκαταλείψαμε. Δεν θα προδώσουμε ποτέ τον τόπο μας.

Χρήστος Αποστολίδης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.