Όταν η κρατική βία προστατεύει τη “νομιμότητα” των πολυεθνικών του χρυσού


ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ* ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΥΓΗ”

Την Κυριακή 5-8-2012 οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που πήγαν στην περιοχή Σκουριές του όρους Κάκκαβος για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην καταστροφική «επένδυση» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων της καναδικής Eldorado Gold και του ομίλου «Άκτωρ», βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους έκλειναν τον δρόμο πρόσβασης προς το βουνό, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το εργοτάξιο της εταιρείας. Στην απαίτηση των κατοίκων να τους επιτραπεί το αναφαίρετο δικαίωμα της προσπέλασής τους στον δημόσιο δασικό δρόμο και στο δημόσιο δάσος ή το λιγότερο να τους επιδειχτεί η εισαγγελική εντολή που το απαγορεύει, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά και στη συνέχεια με πλαστικές σφαίρες.

Η προσπάθεια τρομοκρατίας της κοινωνίας της Χαλκιδικής συνεχίστηκε το ίδιο βράδυ όταν δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην κωμόπολη της Ιερισσού, όπου οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, και με αφορμή ψευδή καταγγελία για εμπρησμό στο Δημαρχείο ξαναχτύπησαν με χημικά και πλαστικές σφαίρες γέρους ανθρώπους και μικρά παιδιά προκαλώντας πανικό τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες, που βρίσκονταν Αύγουστο μήνα σε μια τουριστική περιοχή.

Την άλλη μέρα πρωί πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας έσπευσε να δηλώσει ότι «η νομιμότητα θα επιβληθεί στη Χαλκιδική όπως και στη Χαλυβουργική».

Αλήθεια κ. Δένδια γιατί δεν επιβλήθηκε η νομιμότητα όταν η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έκλεινε παρανόμως τους δημόσιους δασικούς δρόμους της περιοχής με μπάρες και αναχώματα;

Γιατί δεν επιβλήθηκε η νομιμότητα όταν σεκιουριτάδες με κουκούλες έκαναν έλεγχο και απαγόρευαν τη διέλευση από την περιοχή ακόμη και στους δασεργάτες που πήγαιναν στη δουλειά τους;

Γιατί δεν επιβλήθηκε η νομιμότητα όταν έξι γυναίκες , κάτοικοι της περιοχής, κρατήθηκαν για αρκετή ώρα όμηροι, από τους κουκουλοφόρους μπράβους της εταιρείας, γιατί απλά ήθελαν να πάνε στο χωράφι τους;

Αλήθεια κ. Δένδια γιατί δεν επενέβησαν τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν τους 400 «μισθοφόρους», που με εντολή της εταιρείας, το πρωινό της 20ηςΜαρτίου επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τριάντα κατοίκους της περιοχής , οι μισές εκ των οποίων ήταν γυναίκες;

Μάλλον πολύ μεροληπτική είναι η αίσθηση περί νομιμότητας του υπουργού, αλλά και της κυβερνητικής τρόικας. Όταν παρανομούν οι πολυεθνικές εταιρείες, όταν μετατρέπουν μια περιοχή της ελληνικής επικράτειας σε προτεκτοράτο τους, τότε όχι μόνο δεν εφαρμόζονται κατασταλτικά και νομικά μέτρα αλλά ούτε την παραμικρή σύσταση δεν τολμούν να τους κάνουν. Ενώ όταν οι πολίτες διεκδικούν τα δικαιώματά τους και υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους, τότε έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική βία στην πιο άγρια μορφή της.

Η Χαλκιδική είναι ένα παράδειγμα για το πώς θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου.

Θα ξεπουληθούν όλοι οι δημόσιοι πόροι, έναντι πινακίου φακής, όπως συνέβη και με τα μεταλλεία Κασσάνδρας, στους ντόπιους μεγαλοεργολάβους και στις πολυεθνικές, με το δικαίωμα να επιβάλλουν τα «επενδυτικά» τους σχέδια, όσο καταστροφικά και να είναι αυτά για το περιβάλλον και για το μέλλον του τόπου, με τη βία και την τρομοκρατία, συνεπικουρούμενοι και από την ελληνική πολιτεία.

Χώρες σαν τη σημερινή μνημονιακή Ελλάδα είναι «επίγειοι παράδεισοι» για εταιρείες όπως η «Eldorado Gold».

Η οικονομική κρίση και μια κυβέρνηση υποταγμένη στις εντολές του ΔΝΤ και των τραπεζιτών, δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τριτοκοσμικού τύπου επενδύσεις. Η ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, η ανοχή των πολιτών στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, η συνδρομή του κράτους στην αντιμετώπιση, των οποιονδήποτε αντιδράσεων θα συναντήσει η εταιρεία, κάνει πολύ θελκτική τη χώρα για «επενδύσεις», οι οποίες όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρουν, αλλά θα οδηγήσουν σε καταστροφή του φυσικού και οικονομικού περιβάλλοντος και ακύρωση κάθε δυνατότητας πραγματικής και αειφόρου ανάπτυξης.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής όμως είναι παράδειγμα ενότητας και αντίστασης στις πολιτικές της κυβέρνησης του μνημονίου, των πολυεθνικών και των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων. Με σθένος και αποφασιστικότητα αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους από την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η εφαρμογή των σχεδίων των χρυσοθήρων. Παλεύοντας για το μέλλον των παιδιών τους δεν τρομοκρατούνται και δεν διστάζουν από τις πλαστικές σφαίρες της «πλαστικής» μνημονιακής κυβερνητικής τρόικας.

 

* Η Κατερίνα Ιγγλέζη είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χαλκιδικής


2 απαντήσεις στο “Όταν η κρατική βία προστατεύει τη “νομιμότητα” των πολυεθνικών του χρυσού”

  1. αμα απο αυτα που λεγατε ηταν ολα αληθειες μπορει να σας ακουγαν περισσοτεροι…απο τη στιγμη που λετε τις μισες αληθειες και λετε αυτα που εσεις θελετε δε σας ακουνε πολλοι..μονο οι τυφλοι φανατισμενοι που σας ακολουθουν..οπως ανεφερα και σε προηγουμενο σχολιο υπαρχουν ατομα τα οποια ηταν μπροστα σε ολα αυτα που αναφερετε και γνωριζουν τι εγινε..κατοικοι της χαλκιδικης;;δηλαδη εμεις τι ειμαστε;;

  2. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Κ.ΙΓΓΛΕΖΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ..ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΝΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ..ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΟΛΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ,ΠΕΤΕΡΑΔΕΣ,ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΚΟ ..ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΠΑΤΕΡΑ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ Η ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ..ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΔΡΩΘΕΙ ΜΑΙ ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ..ΛΟΙΠΟΝ Κ.ΙΓΓΛΕΖΗ ΠΙΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ Η Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΘΕΣΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΙΘΜΟΝ 9809 ΠΡΩΤ..ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΟΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ..ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ..ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΑ ΠΥΡΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΦΥΛΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΥΛΑΝΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ..ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ..Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΘΩΩΘΗΣΑΝ..ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΣ ΟΧΙ Κ.ΙΓΓΛΕΖΗ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ..ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΄¨ΠΡΟΒΑΤΟ¨΄

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.