Χωρίς νομικά κωλύματα συνεχίζεται το έγκλημα για το χρυσό της Β. Χαλκιδικής


Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από τις 29/6, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την αναστολή κάθε υλοτομικής εργασίας από την «Ελληνικός Χρυσός» στο δάσος των Σκουριών στη Β. Χαλκιδική και έτρεξε να μαζέψει πίσω την απόφασή του. Αλοίμονο, η τάξη έπρεπε να αποκατασταθεί, μην κάνει το λάθος κανείς και πιστέψει ότι μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στους θεσμούς της «δικαιοσύνης». Πόσω μάλλον σε καιρούς μνημονίου και λογικών ανάπτυξης fast track.

Το ελεύθερο έχει λοιπόν, με τη νέα απόφαση του ΣτΕ στις 23/7, η «Ελληνικός χρυσός» , θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold και παρακόρη του Ελλάκτωρ του Μπόμπολα, να καταστρέφει ένα δάσος που στέκει ανέπαφο αιώνες, έως ότου εκδικαστεί οριστικά, μέσα στους επόμενους μήνες, η προσφυγή των κατοίκων ενάντια στο ορυχείο. Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχει μείνει κάτι για να σωθεί.

To μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο. Το ΣτΕ, στο σκεπτικό της αποφασής του, φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως στις υποδείξεις της τρόικας, που ζήτησε να τελειώνουμε μια ώρα αρχίτερα με τις υποθέσεις των ενοχλητικών κατοίκων, που αντιτίθενται στην «αξιοποίηση» της δημόσιας γης και φυσικά, του «ορυκτού μας πλούτου».

Ήταν και η «δυναμική» (εδώ γελάμε σε κάθε περίπτωση) παρέμβαση της ΓΣΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της εταιρείας, που δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. (Έπρεπε να ενημερώσουμε το «συνδικάτο» μας ότι ο ιδιωτικός στρατός της εταιρείας τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του να τραμπουκίζει και να ξυλοφορτώνει τους ενοχλητικούς, μήπως και προλάβαινε να βγάλει κανένα δελτίο τύπου όταν βγήκε παράνομη η απεργία στη Χαλυβουργία).

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λοιπόν να επιβεβαιώσει αυτό που οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν όλες αυτές τις μέρες μέσα απ’ το δάσος, χωρίς να τους επιτρέπεται να ελέγξουν τι συμβαίνει: τα μηχανήματα της «Ελληνικός Χρυσός» δούλευαν κανονικά.

Οι δικαστικοί, άραγε, μπορούν να το αφουγκραστούν; Το κουβαλά το θρόισμα των φύλων από το παρελθόν. Το δάσος των Σκουριών, στον εμφύλιο, το είχαν κρησφύγετο οι αντάρτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΩΣ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ

Πηγή: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ


3 απαντήσεις στο “Χωρίς νομικά κωλύματα συνεχίζεται το έγκλημα για το χρυσό της Β. Χαλκιδικής”

  1. Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ για το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμματικής Αλλαγής

    Με την υπ’ αριθμ. 398/2012 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε χτες το πράσινο φως για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, απορρίπτοντας προς το παρόν τις ενστάσεις των κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
    Η απόφαση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη μετά μάλιστα και την προκλητική συνάντηση της Τρόικα με την ηγεσία του ΣΤΕ στις 9/07. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ αναφέρει πως «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας». Όμως τα επιχειρήματα αυτά δεν ισχύουν κυρίως όσο αναφορά το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και τις θέσεις εργασίας διότι ως γνωστόν έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία σχεδόν 300.000 στρέμματα δάσους με το εξευτελιστικό αντίτιμο αποικιοκρατικού τύπου των 11 εκ. Ευρώ, ενώ καταστρέφεται κάθε άλλη προοπτική του τόπου και μαζί με αυτή και οι θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.
    Η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοπρέπεια και η ποιότητα ζωής δεν κρίνονται μόνο στα δικαστήρια. Κρίνονται και στους αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για μια καλύτερη ζωή και απαιτεί απο την κυβέρνηση να σταματήσει το καταστροφικό έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από έναν «κρανίου τόπο».
    Οι βουλευτές
    Ηρώ Διώτη
    Θανάσης Πετράκος
    Αλεξόπουλος Απόστολος
    Ιγγλέζη Κατερίνα
    Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
    Καφαντάρη χαρά
    Ουζουνίδου Ευγενία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.