Στερεύει η Χαλκιδική λόγω …των μπαξεβάνηδων; Πάτε καλά;;;


Ένα σχόλιο στο άρθρο του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ με τίτλο Στερεύει η Χαλκιδική λόγω σπατάλης και…μπαξεβάνηδων, 2-7-2012.

Οι “μπαξεβάνηδες” δεν είναι μόδα. Είναι επιστροφή στην πριν από λίγες δεκαετίες πραγματικότητα όπου κάθε σπίτι στα χωριά είχε και το μπαξέ του. Ο “μπαξές” έχει πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, την αναψυχή, τον οικογενειακό προϋπολογισμό και κατ’επέκταση στην εθνική οικονομία, όσο κι αν αυτό ηχεί υπερβολικό. Εν τω μεταξύ στη Χαλκιδική έχουμε ευλογημένα βουνά, με άφθονο καθαρό νερό που μπορεί να ποτίσει όλο το νομό και κάποιοι προσπαθούν να τα κάνουν μεταλλεία…

Πολλοί Δήμοι έχουν μετατρέψει ιδιόκτητες εκτάσεις τους σε αγροκτήματα, συγκροτήματα μικρών μπαξέδων που διαθέτουν με στοιχειώδες ενοίκιο στους δημότες τους. Οι μπαξέδες αυτοί έχουν παροχή νερού και γεωπονική υποστήριξη.

Ο μπαξές θέλει νερό. Με τα συστήματα της “στάγδην” άρδευσης που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα, η απαιτούμενη ποσότητα νερού περιορίζεται δραστικά.

Θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για τη Χαλκιδική, τους κατοίκους της και τους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, αν πρασίνιζαν οι μπαξεβάνηδες ιδιοκτήτες τους τμήματα των ακάλυπτων εκτάσεων των οικοπέδων τους. Αντί για άχρηστο γκαζόν που επίσης θέλει πολύ νερό, ας γέμιζαν τον τόπο με ντοματιές, πιπεριές, φασουλιές και όλη την ατελείωτη γκάμα των ζαρζαβατικών που ευδοκιμούν στη Χαλκιδική.

“Θα ήταν”, αν είχαμε νερό και αν δεν κάναμε σπατάλη νερού. Η σπατάλη, στις καλλιέργειες τουλάχιστον, αντιμετωπίζεται με το χαμηλού κόστους σύστημα “στάγδην” άρδευσης. Το πρόβλημα επάρκειας του νερού για τη νότια Χαλκιδική θα αντιμετωπισθεί οριστικά με το φράγμα του Χαβρία.

Υπάρχει όμως, ειδικά για τη Χαλκιδική, μια αναγκαία συνθήκη. Να επιτρέψει τους μπαξέδες ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας! Γιατί ο κ. Πάχτας είναι ο Άρχων των νερών, των δασών και του αέρα της Χαλκιδικής. Τελικά είναι ο Επικυρίαρχος της Χαλκιδικής, με κατευθείαν ανάθεση από την ELDORADO GOLD/ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ. Το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας αναπτύσσεται σε έκταση 317.000 στρέμματα της Β. Χαλκδικής με δασοκάλυψη 95%. Με τον Κάκαβο και το Στρατονικό όρος, τους μεγαλύτερους υδροφορείς της Χαλκιδικής.

Και ολόκληρη αυτή η έκταση θα μεταμορφωθεί σε τοπίο επιφανειακών κυρίως εξορύξεων, μεταλλευτικών/μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και τελμάτων απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Ήδη από τις μέχρι σήμερα μεταλλευτικές δραστηριότητες, ασήμαντες μπροστά στην κλίμακα των μελλοντικών εκμεταλλεύσεων, χάνονται από τη Χαλκιδική περί τα 15.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Η ποσότητα αυτή αναπόφευκτα θα πολλαπλασιαστεί όταν η Καναδική εταιρεία αρχίσει  να τρυπάει τα βουνά μας και τότε οι Χαλκιδική θα ψάχνει για νερό …στον Όλυμπο.

Και ξαναρωτάμε: Είμαστε καλά;

Στερεύει η Χαλκιδική λόγω σπατάλης και… μπαξεβάνηδων

agelioforos — ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Προβλήματα υδροδότησης -έστω και περιορισμένα- αντιμετωπίζει και φέτος μια σειρά από παραλιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής, καθώς μπορεί η τουριστική ζήτηση να έχει μειωθεί σε σύγκριση με άλλα χρόνια, ωστόσο η νέα μόδα των… μπαξεβάνηδων μπορεί να τινάξει ολόκληρα δίκτυα στον αέρα, λόγω υπερκατανάλωσης.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με πολλούς επισκέπτες (το προηγούμενο), η Χαλκιδική το πέρασε με μεμονωμένα προβλήματα υδροδότησης. Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές τονίζουν πως, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία κατοίκων και επισκεπτών, που συνεχίζουν να….. υπερκαταναλώνουν νερό, δε θα μπορούν να σώσουν την κατάσταση ούτε οι αλλεπάλληλες γεωτρήσεις, που κατάντησαν το νομό σουρωτήρι…

Τα κυριότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η δυτική Χαλκιδική και ειδικά οι οικισμοί που είναι σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι λόγω κρίσης (κατανάλωση βενζίνης) δέχονται το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών το Σαββατοκύριακο. Στους υπόλοιπους δήμους τα προβλήματα που εμφανίζονται οφείλονται κυρίως σε βλάβες, οι οποίες οδηγούν σε διακοπές υδροδότησης και ταλαιπωρία.

Πολύγυρος

Στον Πολύγυρο δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την υδροδότηση. Αλλωστε, ο συγκεκριμένος δήμος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν οργανωμένος και στο παρελθόν. Ο δήμαρχος, Αστέριος Ζωγράφος, επισήμανε ότι διακοπές παρατηρούνται από συνήθεις βλάβες κι όχι από αδυναμία παροχής νερού. «Εχουμε ήδη διαθέσει 300.000 ευρώ για γεωτρήσεις και διαθέτουμε άλλα 200.000 ευρώ για να έχουμε επάρκεια, ενώ κύριο μέλημά μας είναι οι αντικαταστάσεις των αγωγών των υδρευτικών δικτύων, που είναι από αμίαντο», τόνισε ο κ. Ζωγράφος.

Σιθωνία

Στο δήμο Σιθωνίας, φέτος δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από την περιοχή της Νικήτης, όπου έκλεψαν τρεις μετασχηματιστές της ΔΕΗ για το χαλκό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στον οικισμό. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιωάννη Τζίτζιο, «οι δυο μετασχηματιστές αποκαταστάθηκαν και το ίδιο γίνεται και με τον τρίτο». Προβλήματα δεν παρατηρήθηκαν ούτε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν υπήρξε αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή, ενώ ακόμη καλύτερα προβλέπονται τα πράγματα για το επόμενο καλοκαίρι, τουλάχιστον σε επίπεδο ποιότητας νερού, καθώς αναμένεται η διάθεση 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, που σύμφωνα με το δήμαρχο θα είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη.

Δήμος Αριστοτέλη

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, σημείωσε ότι τα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζονται με νέες γεωτρήσεις και υποδομές εκσυγχρονισμού του δικτύου. Ενα πρόβλημα υπήρξε ήδη στα Πυργαδίκια, όπου ενσωματώθηκε στο δίκτυο υδροδότησης μια ιδιωτική γεώτρηση και το επόμενο καλοκαίρι θα ενσωματωθεί άλλη μία δημοτική. «Το Σαββατοκύριακο που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός υπάρχουν κάποια προβλήματα, ευτυχώς ακόμη όχι σημαντικά. Ομως υπάρχει και το ζήτημα της σπατάλης νερού, που είναι υπερβολική ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν και πολλά αυθαίρετα», εξήγησε ο κ. Πάχτας.

Ν. Προποντίδα

Στο δήμο Νέας Προποντίδας τα προβλήματα είναι ακόμη πιο έντονα. Ο δήμαρχος, Δαμιανός Ιορδανίδης, τόνισε ότι «υπάρχει υπερκατανάλωση νερού και η ανεπάρκεια ποσοτήτων, η έλλειψη νερού είναι γεγονός. Συνεπώς, πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι κάνουμε. Εμείς ανοίξαμε δέκα γεωτρήσεις, ανοίγουμε άλλες οχτώ, αλλά το νερό είναι περιορισμένο. Με την αυξημένη τιμή της βενζίνης εμείς που είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη γινόμαστε αποδέκτες του μεγαλύτερου όγκου επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα. Το προηγούμενο η περιοχή θύμιζε ζούγκλα. Βουλιάξαμε κυριολεκτικά από κόσμο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ποσότητες σε νερό που απαιτούνται είναι αδύνατο να βρεθούν».

Η υπερκατανάλωση νερού στην περιοχή έχει γίνει πιο έντονη πλέον με τη μόδα των… μπαξέδων. «Κάθε αυλή και μπαξές… Ο κόσμος είναι σπάταλος. Πέρσι τα πήγαμε αρκετά καλά. Φέτος είχαμε προβλήματα στο Λάκκωμα, όπου δεν μπορούμε να ανοίξουμε γεωτρήσεις και συμπληρώνουμε τις ποσότητες από την Αγία Παρασκευή. Τα προβλήματά μας υπάρχουν σε όλες τις παραλιακές περιοχές, αλλά αν αρχίσουν όλοι να σέβονται το νερό και να καταναλώνουν με μέτρο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση», είπε ο κ. Ιορδανίδης.

Κασσάνδρα

Στην Κασσάνδρα έχουν εμφανιστεί ήδη κάποια μικροπροβλήματα, που σταδιακά αντιμετωπίζονται. Οπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Σπανός, «το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε προβλήματα, καθώς είχαμε πολύ κόσμο στην περιοχή. Κάηκαν τρία μηχανήματα γεωτρήσεων, αλλά αποκαταστήσαμε τα προβλήματα διοχετεύοντας νερό από άλλες περιοχές. Επάρκεια έχουμε, αλλά χρειάζεται όλοι να κάνουν οικονομία. Δεν μπορεί να υπάρχουν σπίτια 50 τ.μ. με δυο στρέμματα γκαζόν, τα οποία ποτίζονται όλη τη μέρα. Εχουμε σημαντικές απώλειες κι από τις διαρροές. Αυτό το Σαββατοκύριακο δε θα υπάρχει πρόβλημα πουθενά και θα ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες». Οι περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και η Κρυοπηγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.