Η σοβαρότητα της κατάστασης με την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο πεδίου Καρδιάς αποτυπώνεται σε έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος…


Διαστάσεις «επιδημίας» τείνει να λάβει το φαινό­μενο των κατολισθήσεων στην Πτολεμαΐδα, στις περιοχές των ορυχείων όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Μετά τα τεράστια ρήγματα στη Μαυροπηγή. που «κατάπιαν» ολόκληρο χωριό, πρόσφατα εκδη­λώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο πεδίου Καρδιάς. Εξαιτίας της δεν αποκλείεται ακόμα και να απειληθούν μεγάλα, εθνικά σχέδια στον τομέα της παραγωγής ηλε­κτρικής ενέργειας. Η σοβαρότητα της κατάστασης παρουσιάζεται ανάγλυφα σε έγ­γραφο που συνέταξε στις 21 Ιου­νίου η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του υπουργεί­ου Περιβάλλοντος. Με αφορμή το νέο ρήγμα λοιπόν, οι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:

1. ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ άμεσα οι εργασίες εξόρυξης λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή της κατο­λίσθησης.
2. ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ εργασίες εκμετάλλευσης και να απαγορευτεί π διέλευση μηχανημάτων και προσωπικού.
3. ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ άμεσα η κυ­κλοφορία στο δρόμο προσπέ­λασης του ορυχείου.
4. ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ πλή­ρως τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα και να επανεξεταστεί ο προγραμματισμός της εκμετάλ­λευσης του ορυχείου.

Ενδιαφέρον είναι ότι παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, λόγω της σοβαρότητας της κατά­στασης, αμέσως έσπευσαν στην περιοχή. Κατά πληροφορίες, οι επιθεω­ρητές Περιβάλλοντος, που έχουν.. χωρική αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι μόλις πέντε (!).

Ανησυχία για προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα

Σύμφωνα με ειδικούς της ΔΕΗ πάντως από το συγκεκριμένο, πα­λαιό πεδίο του ορυχείου Καρδιάς σχετικώς μικρές είναι οι ποσότητες λιγνίτη που προορίζονται για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΗΣ). Αρα, μέσα σε αυτή τη θερμή καλοκαιρινή περί­οδο, οπότε οι ανάγκες είναι μεγά­λες, δεν φαίνεται ότι θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

«Μπλόκο» στα ορυχεία

Επίσης, όσον αφορά το δρόμο, ο οποίος κυριολεκτικά διαλύθηκε, εκεί κινούνται ως επί το πλείστον μόνον αυτοκίνητα εργαζομένων και οχήματα της εταιρίας. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ειδικοί είναι ότι αυτή η φαινο­μενικά «ακίνδυνη» κατολίσθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, πολύ πιθανώς η κατολίσθηση στο ρέμα Σουλού, που υπάρχει στο σημείο, μπορεί να εμποδίσει την εκμετάλλευση του καινούργιου ορυχείου της Ποντοκώμης. Πόσω μάλλον αφού δεν αποκλείεται να υπάρχει πλέον συνεχής ροή υδά- των από το ρέμα Σουλού προς την Ποντοκώμη, της οποίας το ορυχείο θα «πνιγεί» στα νερά. Να σημειωθεί πως από αυτό το ορυχείο θα τροφοδοτείτο με λιγνίτη η 5η μονάδα που θα φτιάξει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Ως γνωστόν, προ διετίας το έργο είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Μάλιστα για την εκμετάλλευ­ση των εκεί κοιτασμάτων λιγνίτη προβλεπόταν η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Ηδη, έχουν υποβληθεί οι σχετι­κές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που βάσει των σχεδιασμών θα πρέπει να λειτουργήσει το 2017.

Aπό τον Ελεύθερο Τύπο – Για τη μεταφορά σε ηλεκτρονική μορφή www.kozan.gr
Πηγή


6 απαντήσεις στο “Η σοβαρότητα της κατάστασης με την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο πεδίου Καρδιάς αποτυπώνεται σε έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος…”

  1. χθες 3.7.2012 η Επιθεώρηση Μεταλλίων Β. Ελλάδος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το χώρο κατολίσθησης αναζητώντας τώρα τα πραγματικά αίτια κατολίσθησης .

  2. Καταργούνται, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όλες οι ειδικές γραμματείες και όλες οι αμειβόμενες επιτροπές των υπουργείων, πλην αυτών που δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

    Προκειται για 21 Ειδικές Γραμματείες κάτω από τις οποίες λειτουργούν ολόκληρες πυραμίδες υπηρεσιών, δηλαδη περίπου 126 Διευθύνσεις και 410 Τμήματα.

    Ενδεικτικα, μεταξυ των ειδικων γραμαμτειων που καταργουνται ειναι:

    Ε.Γ. Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

  3. To 11,9% να δω; Ή την κατολίσθηση;Και τα δύο βλέπω… Πρέπει να δανειστεί με 11,9% για να …αποκαταστήσει την κατολίσθηση. Και το 11,9% και αυτό φτηνό το βλέπω…έτσι θα μείνει η πουφ επάνω (που είναι κατά την γνώμη μου το ποιο πιθανό )χιχχχι..

  4. H παλιά μου πρόεδρος Τ.Ε.15 Σ.Δ.Μ/ΔΕΗ τώρα Δήμαρχος Πτολεμαΐδας πάντα ακέραια, ακούραστη και άξια συνάδελφος τους έστειλε αδιάβαστους Εύγε Βίκυ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.