Ακατανόητη υπηρεσιακή βιασύνη για fast track έγκριση καταστροφικής επένδυσης στη Θράκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δημοσιεύτηκε τελικά στο ΦΕΚ 1787 Β / 6.6.2012 μεταξύ άλλων η ένταξη των χρυσωρυχείων Θράκης, δηλαδή της καναδικής Eldorado Gold, στο Νόμο για τις ονομαζόμενες “Στρατηγικές Eπενδύσεις” λειτουργώντας σε μια κακιά εκδοχή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος!

Πρόκειται για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ανοιχτής εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού με χρήση τόνων επικίνδυνων τοξικών ουσιών (όπως κυανιούχα άλατα), παραγωγή 11 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων σε αρχική φάση προκειμένου η καναδική εταιρεία να ξεκινήσει να αποψιλώνει εκτάσεις στα όρια Ροδόπης και Έβρου για να βγάλει από τα έγκατα της γης μόλις 1 γραμμάριο χρυσού ανά 1000 κιλά πετρώματος αλέθοντας ουσιαστικά τους λόφους του μοναδικού δάσους Μαύρης Πεύκης, στρατηγικών αρχαίων θέσεων της Σαμοθρακίτικης Περαίας που εντόπισε η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον οικισμό του Περάματος.

Πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά απαράδεκτου έργου του οποίου η «σημαντικότητα» ανέβηκε με την εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια, καθιστώντας το στρατηγικό μόνο για τους Καναδούς. Δυστυχώς με την παρούσα απόφαση αποποιούμαστε τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με μηδενικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και το ελληνικό συμφέρον αν και θα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές το αντίθετο, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα (royalties) επί του ορυκτού πλούτου. Με Fast track τρόπο έρχονται η σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων γεωργία- κτηνοτροφία- αλιεία που ως τώρα ασκούσαν οι κάτοικοι, η απαξίωση των αναπτυξιακών προοπτικών του τόπου, η απειλή της μετατροπής της περιοχής σε μεταλλευτική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε τη σπουδή της υπηρεσιακής κυβέρνησης να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ουσιαστική αποτελεί μια ύβρη στη δημοκρατία..

Μια ύβρη που δε σεβάστηκε το μοναδικό θέμα που η σημαντικότητά του δημιούργησε Κοινωνικό Κίνημα στη Θράκη και συσπείρωσε τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, τους τοπικούς πολιτικούς και χιλιάδες πολιτών.

Μια ύβρη που δε σεβάστηκε την ομόφωνη απόφαση του εκλεγμένου από την ψήφο των πολιτών Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ούτε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ΑΜΘ που τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στην «επένδυση». Μια ύβρη που δε σεβάστηκε αποφάσεις (πρώην) νομαρχιακών συμβουλίων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή προκαλεί κλυδωνισμούς στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.

Θυμίζουμε στον υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης κύριο Στουρνάρα, ο οποίος υπογράφει το εν λόγω ΦΕΚ ως Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, ότι 9 χρόνια πριν στην υπουργική απόφαση «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Π.Α.Μ.-Θ., για την εν λόγω ″στρατηγική″ επένδυση αναφέρθηκε ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματική για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτης βλάβης στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της ισχυρά οχλούσας ρύπανσης.

Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την άμεση ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ανταποκρινόμενη και στις δεσμεύσεις όλων των βουλευτών της περιοχής.

Τελικά εγκρίνουν με τη σέσουλα στρατηγικές επενδύσεις ή προβληματικές επενδύσεις;

Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος

www.ecogreens-gr.org


6 απαντήσεις στο “Ακατανόητη υπηρεσιακή βιασύνη για fast track έγκριση καταστροφικής επένδυσης στη Θράκη”

  1. Με καθυστέρηση ετών εγκρίθηκαν στις 6 Ιουνίου, από τον “υπηρεσιακό” υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, επτά μεγάλα επενδυτικά έργα (φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά κλπ) στην Κρήτη, το Καστράκι, αλλά και το χρυσωρυχείο στον Έβρο.
    Φυσικά, ως είθισται σε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα ακολουθήσουν…
    προσφυγές στο ΣτΕ, αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατοίκων, συλλόγων, επιτροπών κλπ.
    Αυτά έχει η ανάπτυξη…
    Όλοι την θέλουν, όλοι θέλουν επενδύσεις, αλλά μακριά απ΄το σπίτι τους.

    απο το μπλογκ Ταχαλια,σημερα.

  2. Πράγματι υπάρχει ακόμα λογικός και σώφρων άνθρωπος που να γνωρίζει από αναπτύξει και “επενδύσεις” όπως αυτή ορίζεται με τους κανόνες του καπιταλισμού (νεοφιλελεύθερου χρηματιστηριακού ,κευσιανισμου κλπ) που να πιστεύει πως με μια τεράστια ύφεση που ξεπερνά σήμερα το -20% και αυξάνετε γεωμετρικά στο Ελλαδικό χώρο η λεγόμενες επενδύσεις τύπου fast track, Ελληνικός Χρυσός κλπ είναι υγιές επιχειρηματικές δραστηριότητες ..και όχι σκαστές περιπτώσεις αρπαχτής κρατικής επιδοτήσεις η ….ξεπλύματος μαύρου χρήματος .

    Πρόκειται για θαύμα της σύγχρονης “εκσυγχρονιστικής σοσιαλιστικής ” οικονομίας του XXI αιώνα που πρωταγωνίστησε στο ελλαδικό χώρο για ένα φεγγάρι και το παιδί του Μεγα οικονομολόγου Κ.Σημιτη ο ….Αρ.Παχτουλης .

    Έχεις Μαντάμ… ευα να προσθέσεις η αφαιρέσεις στο παραπάνω με την τεράστια εμπειρία που μας δήλωσες κατά καιρούς ότι έχεις τίποτα εποικοδομητικό ..η πάλι copy ..

  3. το παραπάνω αφορά και το σημερινό “τσάρο”της ethnik ελληνικής οικονομίας Ραπανο ,..που “ξέσκισε” την αξία μετοχής της Εθνικής Τράπεζας , όπως το έπραξε παλιά και ο Γιαννακης Στουρναρας ως Διοικητής εμπορικής Τράπεζας και επιβραβευμένο μας τον…. φύτεψαν τώρα στο Αναπτύξεις χιχχι

  4. Ηνωμένα Έθνη: Η ΕΕ παραβιάζει την Συνθήκη Άαρχους
    Μετάφραση από τα Αγγλικά: Αγγελική Δουβέρη

    Ηνωμένα Έθνη:η ΕΕ παραβιάζει την Συνθήκη Άαρχους

    Η Επιτροπή Συμμόρφωσης της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της Συνθήκης Άαρχους στην οποία μετέχει η ΕΕ, έχει εκδώσει κάποια αρχικά πορίσματα και συστάσεις, τα οποία επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αδυναμία της να τηρήσει τους όρους της Συνθήκης που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της πολιτικής της για την ανανεώσιμη ενέργεια (1). Σήμερα ο κατήγορος, κος Pat Swords , χημικός μηχανικός, ο οποίος αποδοκιμάζει τον τρόπο που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της στα κράτη-μέλη, μετέφερε την απόφαση της Επιτροπής στη Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών Πάρκων (EPAW) . Οι αρχικές συστάσεις είναι μάλλον απίθανο να διαφοροποιηθούν σημαντικά, όταν, μετά από μια τελική γνωμοδότηση των εμπλεκομένων μερών, διαμορφωθούν ως τελικές πλέον.

    Η Επιτροπή Συμμόρφωσης κατέληξε ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις διατάξεις της Συνόδου σε σχέση με το πρόγραμμά της «20% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020», και την εφαρμογή του στα 27 κράτη-μέλη από τα Εθνικά Σχέδια Δράσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΣΔΑΕ) . Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ότι η ΕΕ δεν διασφάλισε την απαραίτητη ενημέρωση του κοινού μέσα σε ένα δίκαιο πλαίσιο διαφάνειας , δίνοντας αρκετό καιρό στους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

    Ο Pat Swords λέει: «αυτή είναι μια σημαντική απόφαση, επειδή το πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας της ΕΕ με τη μορφή που έχει σήμερα, προχωράει χωρίς την «απαραίτητη νομιμότητα». Το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση και στη συμμετοχή της εξέλιξης και εφαρμογής του έχει παρακαμφθεί. Τώρα θα ξεκινήσουν διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της επιτροπής θα εξεταστούν. Αν αυτό τελικά δεν γίνει, τότε η UNECE έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την ΕΕ να αποχωρήσει από τη Σύνοδο Ανθρωπίνων και Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

    Η Σύμβαση Άαρχους απαιτεί τη δημόσια διαβούλευση όσο ακόμα είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, και όχι όταν έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκάστοτε πολιτικές. Περαιτέρω, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να διασφαλίσουν και να καταγράψουν ότι στην τελική απόφαση, δίνεται η δέουσα βαρύτητα στο πόρισμα της κοινής γνώμης. «Στην ΕΕ» σχολιάζει ο μηχανικός, «αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι μια παρωδία δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με μια πολιτική η οποία έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία».

    Ο Mark Duchamp , διευθύνων σύμβουλος της EPAW, σημειώνει ότι ο κος Sword ξεκίνησε αυτή την προσφυγή πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς ήταν ήδη εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε μια πολιτική στα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αναποτελεσματική, χωρίς να έχει εξετάσει τα υπέρ και τα κατά. «Είναι επιτέλους καιρός οι Βρυξέλλες να έρθουν προ των ευθυνών τους για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν κατασπαταληθεί χωρίς έναν έλεγχο σε ρεαλιστικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής» λέει ο Mark. « Για να ξοδεύουν τόσα λεφτά, κάτι θετικό πρέπει να αποδειχθεί – δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

    Ο Duchamp, ο οποίος είναι και περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της αντικομφορμιστικής ΜΚΟ World Council for Nature , επισημαίνει ότι ποτέ το περιβάλλον της Ευρώπης δεν έχει καταστραφεί τόσο πολύ, σε τόσο μικρό διάστημα. «Ακόμη και οι εθνικοί δρυμοί, που δημιουργήθηκαν με μεγάλο κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη, έχει επιτραπεί να καταπατηθούν από βιομηχανικές ανεμογεννήτριες» προσθέτει με θλίψη. «Υπέβαλα ενστάσεις για διάφορα αιολικά project που θα είχαν θύματα αετούς, αλλά έχω την εντύπωση ότι ούτε που διαβάστηκαν ποτέ. Η Σύμβαση Άαρχους έχει μείνει στα λόγια στην Ευρώπη. Τα ευρήματα της UNECE το επιβεβαιώνουν».

    Τέλος, υπάρχει και μια άλλη «εκδοχή της ιστορίας αυτής», λέει ο Pat Swords: «καθώς η Συνθήκη είναι μέρος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υπάρχει τώρα δικαστική απόφαση ότι αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί». Υπάρχουν δικονομικές διαδικασίες καθιερωμένες προ πολλού, κατά τις οποίες αν ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ‘να αποκατασταθούν οι ζημίες (2). Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει» προειδοποιεί ο Pat.

    Συνεχίζει λέγοντας: « Το κόστος του ηλεκτρικού αυξάνεται ραγδαία ώστε να καλύψει αυτές τις δυσλειτουργικές πολιτικές, οι οποίες έχουν παρακάμψει τις δέουσες και νόμιμες τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Όχι μόνο πληγώνεται το τοπίο καθώς χιλιάδες αιολικά πάρκα κατασκευάζονται, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν κοντά υποφέρουν από το θόρυβο χαμηλής συχνότητας, ενώ τα άγρια πουλιά και ζώα επηρεάζονται επίσης αρνητικά. Έπρεπε ήδη να έχει μπει ένα ΣΤΟΠ σε αυτού του είδους τη παράνομη και δυσλειτουργική ανάπτυξη πολιτικής και σχεδιασμό project.»

    Επικοινωνία:
    Pat Swords , BE CEng FIChemE CEnv MIEMA
    Χημικός Μηχανικός
    +353 1 443 4831 (Ireland) Skype: pat_swords
    [email protected]

    Mark Duchamp +34 693 643 736 (Spain) Skype: mark.duchamp
    Executive Director, EPAW
    http://www.epaw.org
    Chairman, World Council for Nature
    http://www.wcfn.org
    [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.