ΦΩΤΟ απο Στρατώνι, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012


Aπό enpoarneas

Δείτε την όξινη απορροή μέσα στο Στρατώνι σήμερα,από τη στοά 53 του Μαντέμ Λάκκου παρά την προσπάθεια των  εργαζομένων και μηχανικών, που με κίνδυνο της υγείας τους κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση που είχε πάρει την Τετάρτη το βράδυ.


Εδώ ανοίχτηκαν λάκκοι ώστε να συγκρατήσουν την απορροή της στοάς για να μην φτάσει στη παραλία

Οι φωτογράφοι της εγκληματικής εταιρίας κατέγραψαν την έκταση της καταστροφής την πρώτη ημέρα αλλά κρύβουν τα ντοκουμέντα για ευνόητους λόγους.

Το ¨πόρισμα¨ που θα βγει, θα δικαιολογεί και θα κουκουλώνει.

Σύντομα έρχεται ανάρτηση που θα παρουσιάζει πώς πήρε την γαλάζια σημαία η παραλία του Στρατωνίου και ποιοι ήταν αυτοί που έβαλαν Μέσο στην κατά τα άλλα μη κυβερνητική Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που μοιράζει στους ημέτερους σημαίες.


8 απαντήσεις στο “ΦΩΤΟ απο Στρατώνι, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012”

  1. τουλάχιστον ο αχαρακτήριστος και ακατονόμαστος Αρ.Παχτουλης σας έφερε νερό στην Ουρανουπολη ???.. Είναι δυνατών 4 μέρα στην πύλη του Αγ.Ορους ο επισκέπτης να μην έχει νερό να πλυθεί .Δεν είναι ντροπή τι Αίσχος !!

  2. βλέπω ευχάριστα τα νέα απο τον Δήμο μας .. πέρασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ..το έχουν πάρει πρέφα του γεγονότος αυτού η εμπαθείς Πωλητές Αριστοτέλη και ο ΑΡ.Παχτουλης

  3. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    ΠΡΟΣ: 1. Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης
    Περιβάλλοντος & Ενέργειας
    2. Γενικό Επιθεωρητή ΕΥΕΠ ΑΠΟ: Κωνσταντίνα Μήτσιου
    Στέλιο Μαυρομάτη
    18-06-2012

    ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικό επεισόδιο αυξημένης και μη ελεγχόμενης εκροής όξινων νερών μεταλλείων από τη στοά 53 των μεταλλείων Κασσάνδρας στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στις 13-06-2012
    Μετά από ενημέρωση της ΕΥΕΠ για περιβαλλοντικό επεισόδιο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Στρατώνι Χαλκιδικής τη νύκτα της 13ης-06-12, επιθεωρητές του ΤΒΕ της ΕΥΕΠ επισκέφθηκαν εκτάκτως την περιοχή του επεισοδίου το απόγευμα της 15ης-06-12. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αποκομίσουν ιδία εικόνα της κατάστασης, ενώ αυτή ήταν ακόμα νωπή και να ενημερωθούν από στελέχη της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» για το συμβάν.
    Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, τη νύχτα της Τετάρτης 13ης-06-2012, στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας (εξουδετέρωσης) υδάτων μεταλλείων, στην περιοχή του Στρατωνίου, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της παροχής των όξινων νερών μεταλλείων, προερχόμενη από την παλαιά και ανενεργή από το 2002 στοά του μεταλλείου «Μαντέμ Λάκκος», σε υψόμετρο +53 (Φωτο 1). Ειδικότερα, με μέση συνολική παροχή (από το ανενεργό και το ενεργό μεταλλείο) γύρω στα 250 m3/h, περί τις 23:15 η παροχή αυξήθηκε στα 500 m3/h, και πολύ γρήγορα ανήλθε στα 2000 m3/h κατ’ εκτίμηση, για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια η παροχή μειώθηκε γύρω στα 1000 m3/h για περίπου 3 ώρες, και επανήλθε σταδιακά στα συνήθη επίπεδα στις 06:00 της 14ης-06-2012. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου από τη στοά συνολικά εξέρευσαν περίπου 10.000 m3.
    Με τη διαπίστωση της αυξημένης εκροής και υπερχείλισης του καναλιού υποδοχής κοντά στην είσοδο της στοάς +53, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι υπεύθυνοι της εταιρείας, προκειμένου να αποτρέψουν τη διαφυγή των νερών προς τον οικισμό του Στρατωνίου. Για το λόγο αυτό εργάστηκαν συνεργεία της εταιρείας σε διαφορετικά σημεία. Το πρώτο συνεργείο επιχείρησε να συγκρατήσει τα νερά που υπερχείλιζαν από το κανάλι (κλειστό τσιμενταύλακα) των νερών μεταλλείων στην πλατεία κίνησης μπροστά στη στοά +53 και στη συνέχεια να κατευθύνει τα νερά στην πλατεία φόρτωσης του παλαιού μεταλλείου που βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με την πλατεία κίνησης, αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο και σχηματίζει λεκάνη, χωρητικότητας 10.000 m3 περίπου (Φωτο 2). Εφεδρικά και ενώ η υπερχείλιση συνεχιζόταν, συνεργείο της εταιρείας όρθωσε ανάχωμα στην κοίτη του ρέματος «Καρβουνόσκαλα», δημιουργώντας και δεύτερη λεκάνη συγκράτησης, στην οποία όμως δεν έφτασαν τελικά νερά. Με την εξομάλυνση της ροής των νερών, άρχισε η άντλησή τους προς τη μονάδα επεξεργασίας νερών μεταλλείων, περίπου στις 11:00 της 14ης-06-12, η οποία και ολοκληρώθηκε το πρωί της επόμενης μέρας 15ης-06-2012. Παράλληλα, τέθηκε σε λειτουργία και η νέα εφεδρική μονάδα επεξεργασίας νερών μεταλλείων, που προορίζεται για την επεξεργασία των νερών του ενεργού μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες.
    Κατά την αυτοψία των επιθεωρητών διαπιστώθηκε ότι νερά μεταλλείων υπερχείλισαν από δύο σημεία του κλειστού καναλιού στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας του Στρατωνίου, κοντά στο ρέμα «Αργυρώ» (Φωτο 3).

  4. Προκειμένου να διακοπεί η ροή τους μέσα από τον οικισμό, δημιουργήθηκαν μικρά αναχώματα επί της οδού. Επίσης διαφυγές νερών προς τον οικισμό διαπιστώθηκαν περίπου 100 m ανάντη των παραπάνω δύο σημείων, που όμως σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων ήταν περιορισμένες. Τα νερά που διέρρευσαν μέσα από τον οικισμό, καθώς και τα νερά πλύσης των δρόμων από τις λάσπες, κατέληγαν στο φρεάτιο που διέρχεται παράλληλα με την περίφραξη του εργοστασίου στο Στρατώνι και καταλήγει στη θάλασσα. Στην εκβολή του καναλιού και επί του αιγιαλού διανοίχτηκε σκάμμα χωρητικότητας 10 m3 περίπου για την προσωρινή συγκράτηση και ενδεχομένως άντληση των νερών.
    Την ώρα της αυτοψίας οι εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η πλατεία κίνησης στη στοά +53 ήταν στεγνή, η λεκάνη υποδοχής των υπερχειλιζόντων νερών στην πλατεία φόρτωσης ήταν ως επί το πλείστον χωρίς νερά, η κοίτη του ρέματος «Καρβουνόσκαλα» είχε αποκατασταθεί, τα αναχώματα στο δρόμο είχαν απομακρυνθεί και ο δρόμος είχε πλυθεί. Σε εξέλιξη ήταν το πλύσιμο του έτερου δρόμου. Σημειώνεται ότι η περιοχή της στοάς +53 περιλαμβάνεται σε αυτές που προβλέπεται από τη νέα ΑΕΠΟ να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά.
    Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, από τις πρώτες ώρες του συμβάντος ενημερώθηκε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη και το πρωί της επομένης, η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον εκπρόσωπο της οποίας συνάντησαν οι επιθεωρητές κατά την άφιξή τους στον τόπο του συμβάντος . Από την εταιρεία ελήφθησαν δείγματα των υπερχειλιζόντων νερών προς χημική ανάλυση, τα αποτελέσματα των οποίων, κατά δήλωση, εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά των νερών μεταλλείων (όξινα με pH = 3.4 και επιβαρημένα με σίδηρο και βαρέα μέταλλα).
    Τα αίτια του επεισοδίου δεν είναι γνωστά και διερευνώνται από την εταιρεία. Αρχική εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο και πιθανότατα εντός του χρόνου που μεσολάβησε από την τελευταία επιθεώρηση της στοάς, σημειώθηκε κατάπτωση υλικών στη στοά τα οποία λειτούργησαν ως «τοπικό φράγμα» με αποτέλεσμα τη δημιουργία ταμιευτήρα νερών στα ανάντη, τα οποία, τη νύχτα του επεισοδίου, παρέσυραν τα «φράγμα υλικών» και ξεχύθηκαν προς τα έξω.
    Συνοψίζοντας, το επεισόδιο ήταν σύντομο σε διάρκεια και έκταση, και χάρη στις έγκαιρες ενέργειες της εταιρείας περιορίστηκε εντός των εκτάσεων των μεταλλείων, με εξαίρεση διαφυγές μικρού όγκου σε δύο σημεία προς τον οικισμό, που δεν προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους.
    Ωστόσο, το επεισόδιο καταδεικνύει την απόλυτη ανάγκη ενεργούς παρακολούθησης και διαχείρισης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανενεργών και εγκαταλελειμμένων, προκειμένου να αποτρέπονται κίνδυνοι για τους περιοίκους και το περιβάλλον. Η εμπειρία του συγκεκριμένου επεισοδίου μάλιστα θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να αναθεωρηθούν κατάλληλα τα σχέδια διαχείρισης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της δραστηριότητας.

  5. Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε στο πόρισμα από τους επιθεωρητές είναι

    Τι περιείχαν(χημικά , τοξικά ) τα διαφυγόντα στην θάλασσα νερά.
    Περιμένουμε ανυπόμονα της εργαστηριακές αναλύσεις

  6. Αν έχoυν κουκουτσι μυαλό ο Αρ.Παχτουλης και η Πωλητές ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ , τότε θα μελετήσουν το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ των επιθεωρητών .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.