Κατάπτωση στοάς μεταλλείου στο Στρατώνι – Τα όξινα νερά τρέχουν στους δρόμους και τη θάλασσα ανεξέλεγκτα


stratoni-acid2Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, όξινα νερά των μεταλλείων “Μαντέμ Λάκκος” και “Μαύρες Πέτρες” των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου ξεχύθηκαν ανεξέλεγκτα από την είσοδο της στοάς “53” που βρίσκεται στο ΒΔ όριο του οικισμού Στρατωνίου. Τα “νερά”-βιομηχανικά απόβλητα τρέχουν στους δρόμους του χωριού και καταλήγουν στη θάλασσα. Στην παραλία Στρατωνίου – δίπλα στη Γαλάζια Σημαία –  η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άνοιξε εσπευσμένα ένα μεγάλο λάκκο για να αντλεί από εκεί τα όξινα νερά στις παρακείμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης τους.

Στη στοά “53” συγκεντρώνονται τα νερά που ατλούνται ή υπερχειλίζουν από όλα τα υπόγεια έργα των μεταλλείων και από το κεντρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στη στοά οδηγούνται στις εγκαταστάσεις “διαχείρισης”. Εκεί με προσθήκη υδρασβέστου ανεβάζουν το όξινο pH από περίπου 4,0 στο 7,0 πριν την τελική διάθεση των “εξουδετερωμένων” νερών στη θαλάσσα, μπροστά από το Στρατώνι. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η ποσότητα των όξινων νερών είναι περίπου 300 κ.μ./ώρα και ανεβαίνει στα 1.000 κ.μ./ώρα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Το αντλίοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από μεγάλες καταπτώσεις οροφής της στοάς “53”. Ο χώρος γύρω από την είσοδο της στοάς έχει αποκλεισθεί από την ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας και έχουν τοποθετηθεί μπάρες για να αποτραπεί η προσέγγιση κατοίκων και “περίεργων”.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το Στρατώνι και η θάλασσα βάφονται κόκκινα από τα όξινα νερά. Υπενθυμίζουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας παρέδωσε μέσα σε μια μέρα – 12 Δεκεμβρίου 2003 – τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στους Μπόμπολα-Κούτρα, χωρίς καμία διαδικασία και με μηδενικό τίμημα, επικαλούμενος “την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης από το Ελληνικό Δημόσιο των κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων για την περιοχή της Χαλκιδικής που συνδέονται με τη ΜΗ λειτουργία και συντήρηση των μεταλλείων”. Η παρουσία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υποτίθεται ότι ήταν εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων…

Στο χάρτη από τη ΜΠΕ  της εταιρείας που παραθέτουμε, σημειώνεται  η είσοδος της “53” στο όριο του οικισμού, ανάμεσα από τους σωρούς αποβλήτων σιδηροπυρίτη. Σε απόσταση 400 μ. είναι η θέση του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος εμπλουτισμού- μεταλλουργίας- εργοστασίου θειϊκού οξέος- εργοστασίου σκοροδίτη . Και στην παραλία της Γαλάζιας Σημαίας, το νέο λιμάνι για καράβια των 65.000 τόνων που θα ξεφορτώνουν κυανιούχο νάτριο και άλλα χημικά και θα φορτώνουν θειϊκό οξύ και συμπυκνώματα μετάλλων.

stratoni


17 απαντήσεις στο “Κατάπτωση στοάς μεταλλείου στο Στρατώνι – Τα όξινα νερά τρέχουν στους δρόμους και τη θάλασσα ανεξέλεγκτα”

  1. μπαγάσα Κουτρα Μεγάλε Εθνικέ ευεργετεί λιθογόμωσης στοών χιχχι το λένε τεχνική αστοχία η παγκόσμια επιστήμη .. τεχνικό σαμποτάζ…μην ρωτάτε που είναι η τυφλή δικαιοσύνη και το ΤΕΕ Χαλκιδικης

  2. μια πρώτη επιστημονική εκτίμηση .. κλασική περίπτωση υπερφόρτωση υπεδάφους και υπερβάσεις δυνάμεων συνοχής υλικών ..
    Υ.Γ. η λέξη σαμποτάζ που χρησιμοποιησα είναι η παλιά παλαιοημερολογίτικη λέξη χιχχι

  3. […] Στο χάρτη από τη ΜΠΕ της εταιρείας που παραθέτουμε, σημειώνεται η είσοδος της “53″ στο όριο του οικισμού, ανάμεσα από τους σωρούς αποβλήτων σιδηροπυρίτη. Σε απόσταση 400 μ. είναι η θέση του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος εμπλουτισμού- μεταλλουργίας- εργοστασίου θειϊκού οξέος- εργοστασίου σκοροδίτη . Και στην παραλία της Γαλάζιας Σημαίας, το νέο λιμάνι για καράβια των 65.000 τόνων που θα ξεφορτώνουν κυανιούχο νάτριο και άλλα χημικά και θα φορτώνουν θειϊκό οξύ και συμπυκνώματα μετάλλων. antigoldgreece.wordpress.com […]

  4. Παντως αξιοσημειωτη και βαθεια κατακριτεα ειναι στην περιπτωση αυτι η ΠΑΝΤΕΛΙ ΑΠΟΥΣΙΑ

    1.του “εξυπνακου” παντως υπευθηνου Νομικα ιδιοκτητη της περιοχης μας ΑΡ.Παχτουλη ..γιατι κριβεται …(αξιος ο μισθος τεκνω του μπαρμπα Στεργιο)
    2. Η παντελη απο την εκτακτι κατασταση του Πυροσβεστηκου Σωματος (Κρατικος φορεας)

  5. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΦΥΛΗΣ:

    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

    ΤΟ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ.

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΙΝΕ ΜΠΑΤΣΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ Ή ΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ;;;;
    ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Ή ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ, ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΖΕΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;;;;;;

    ΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ Ή ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΙ, ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ;;;;;;

  6. Αγωνιώ να μάθω τι αποφάνθηκε για το συμβάν η επιτροπή παρακολούθησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή σας που συστήθηκε με την απόφαση Α.Π. οικ. 197504/10-4-2012 ΥΠΕΚΑ & ΕΣΩΤ. Παρακαλώ πληροφορήστε μας αν έχετε νέα. Φαντάζομαι θα έσπευσαν όλα τα μέλη της επιτροπής επι τόπου και μετά την πραγματογνωμοσύνη τους θα επέβαλλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στην εταιρεία.

  7. πέρασαν 48 ώρες απο την εκδήλωση κατάστασης καταστροφής(έκτακτη ανάγκη) με παντελή απουσία
    κράτους -Εισαγγελέας Πολύγυρου (διορισμένοι του δικομματισμού)
    Περιφέρειας -Ψωμιαδης (Ν.Δ) τρέχει λαχανιασμένος για ψήφο του Αντωνακη
    Τοπική Αυτοδιοίκηση Αρ.Παχτας (ΠΑΣΟΚ) .. τρέχει να σώσει τον Βαγγελη του

    Φωτεινή εξερεση ..το γραφείο Τύπου Εταιρίας “Ελληνικος Χρυσος” -Πολίτες Αριστοτέλη που χλευάζει την κατάσταση , θρασύδειλοι …

  8. έχουμε βοήθεια και έκλυση από Λονδίνο(Κυριακος)

    Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είναι οργανωμένη σε Διευθύνσεις και Τμήματα και επικεφαλής της είναι ο εκάστοτε αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ. Ποίος είναι ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ ώστε να συντονίσει τις υπηρεσίες και να ενημερώσει τους Κατοίκους για το τι γίνεται μετά από την κατάπτωση Στοάς Μεταλλείου στο Στρατώνι ????

    Τα όξινα νερά τρέχουν στους δρόμους και τη θάλασσα ανεξέλεγκτα !!!!!!!

    Ποιός είναι υπεύθυνος για αυτό ??

    Ο Κύριος Ανδρέας Ανδρεαδάκης δεν είναι υπεύθυνος ??

  9. “Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια έκθεση σε τοξικά ραδιενεργά απόβλητα που δεν θα κάνει ζημιά. Υπάρχει μια εκατό τοις εκατό πιθανότητα ότι θα υπάρξει βλάβη στα κύτταρα. Το επόμενο ερώτημα είναι: ποια ζημιά σε νοιάζει για “; Δρ Rosalie Bertell, 1990

  10. ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15.06.2012
    Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΤΟΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
    ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

  11. ερώτηση
    Ποιος είναι ο λόγος που μια ανενενεργη στοά κατέρρευσε .. μήπως … δεν ήταν ανανεργη οπως μας λεει το ρεπορτάζ του antigoldgreece…
    Παρακαλώ ανακοινώστε μας το πόρισμα

  12. […] Το αντλίοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από μεγάλες καταπτώσεις οροφής της στοάς “53″. Ο χώρος γύρω από την είσοδο της στοάς έχει αποκλεισθεί από την ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας και έχουν τοποθετηθεί μπάρες για να αποτραπεί η προσέγγιση κατοίκων και “περίεργων”. Η συνέχεια στο antigoldgreece.wordpress.com/2012/06/15/stratoni-kokkina/ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.