Χάντρες στους ιθαγενείς


Οι ιθαγενείς τον Σαν Σαλβαδόρ (Αγίου Σωτήρα) υποδέχονται τον Κολόμβο και τους Ισπανούς. Γκραβούρα του Θεοδώρου de Bry, 1602. Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εταιρεία με το όνομα “Μεταλλουργεία Θράκης” δεν γνωρίζουμε να υπάρχει… Υπάρχουν τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” και η “Μεταλλευτική Θράκης”. Στις Σάπες δραστηριοποιείται η δεύτερη.

Κίνηση Πολιτών Δήμων Μαρώνειας–Σαπών, Φιλύρας -Αρριανών κατά της Μεταλλουργίας Χρυσού

Αντιδρούν στην προσφορά υπολογιστών από την εταιρεία «Μεταλλουργεία Θράκης» στο Λύκειο Σαπών

Την έντονη αντίδραση της Κίνησης Πολιτών Δήμων Μαρώνειας – Σαπών Φιλύρας -Αρριανών κατά της Μεταλλουργίας Χρυσού προκάλεσε η απόφαση της διευθύντριας του Λυκείου Σαπών να δεχτεί την προσφορά υπολογιστών από την εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού «Μεταλλουργεία Θράκης». Με επιστολή που υπογράφουν μέλη της Κίνησης καλούν την διευθύντρια να μην κάνει δεκτή την προσφορά αυτή. Συγκεκριμένα τονίζουν:

«Με αφορμή την απρόσμενη και απαράδεκτη για εμάς κίνησή σας να δεχτείτε για το σχολείο σας την προσφορά υπολογιστών από την εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού «Μεταλλουργεία Θράκης», σας καταθέτουμε την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά μας γι’ αυτήν σας την πράξη.

Η εταιρεία χρυσού στην προσπάθειά της να κερδίσει κοινωνικό έρεισμα εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και την ελλιπή υλικοτεχνική δομή των σχολείων προβαίνει εδώ και λίγο καιρό, σε τέτοιου είδους κινήσεις, αποσκοπώντας να ‘κερδίσει’ έτσι ‘συμμάχους’ στην αντιπαράθεσή της με την πλειοψηφία των δημοτών του τόπου μας.

Επειδή οι 80 ή 120 ή 400 θέσεις εργασίας αυξάνονται κατά το δοκούν της εταιρείας ανάλογα με την αντίσταση των πολιτών.

Επειδή τα οικονομικά οφέλη της χώρας θα είναι ελάχιστα σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζουν.

Επειδή τα αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας θα είναι πολύ λιγότερα από τα λεγόμενα της εταιρείας.

Επειδή η επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος δεν εξισώνεται ούτε με όλο το χρυσάφι που θα εξορύξουν και θα καρπωθούν.

Επειδή η υγεία των πολιτών αυτού του τόπου δεν μετριέται με ουγγιές.

Επειδή τα παιδιά που εσείς αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια σας έχουν το δικαίωμα να βρουν ένα περιβάλλον καθαρό και ανθρώπινο κι εμείς την υποχρέωση να τους το παραδώσουμε έτσι.

Επειδή ο τόπος έχει προοπτικές και μέλλον έξω από τη λογική των χρυσοθήρων, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Επειδή πέρασε ο καιρός που οι χρυσοθήρες εξαπατούσαν τους «ιθαγενείς» με καθρεφτάκια και ψεύτικα κοσμήματα.

Επειδή οι αξίες που μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά μας πρέπει να ξεκινάνε από το προσωπικό σας παράδειγμα και στάση σας.

Επειδή το σχολείο οφείλει να συντελεί στη διαμόρφωση οικολογικής σκέψης.
Επειδή δεν αρκεί η πρόθεσή μας για βελτίωση για όσα αυτονόητα η πολιτεία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει, όταν οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Επειδή πραγματικό χρυσωρυχείο είναι οι καλοί δάσκαλοι.

Σας καλούμε

Να μην κάνετε δεκτή την προσφορά της εταιρείας ακόμη κι αν η ανάγκες του σχολείου είναι επιτακτικές και άμεσες. Μην γίνετε συνεργοί της προπαγάνδας τους.

Μην συναινείτε στην δηλητηρίαση του περιβάλλοντος και των ψυχών των παιδιών μας/σας.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι (τοπικοί φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις) που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν αν το ζητήσετε, όχι με τα ίδια άμεσα αποτελέσματα αλλά σίγουρα χωρία κανέναν κίνδυνο.

Ευελπιστώντας ότι όλα τα παραπάνω θα βρουν ανταπόκριση από εσάς, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να προβούμε σε άλλες ενέργειες».

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


3 απαντήσεις στο “Χάντρες στους ιθαγενείς”

  1. Μην συναινείτε στην δηλητηρίαση του περιβάλλοντος και των ψυχών των παιδιών μας/σας

    Πάγια η μεθοδολογία. Τα ίδια κάνουν και οι αιολικοί. Βέστας, Ενέλ, και άλλα τρωκτικά κάνουν δήθεν επιμορφωσεις σε σχολεία σε περιοχές υποψηφίων θυμάτων, με δήθεν δενδροφυτεύσεις φυτπώ στο προαύλιο για “πράσινη ανάπτυξη”, Και όσο βαθαίνει η φτώχεια, τότο η μπουλντόζες που θα σκάψουν βουνά, και θα δώσουν δύο μεροκάματα με αντάλλαγμα το προσκύνημα, θα φάινονται και ήρωες.

    • Το κάνουν όλοι όσοι κάνουν βρώμικες δουλειές – κυριολεκτικά ή/και μεταφορικά. Φανέλες σε αθλητικούς συλλόγους, σκαλάκια, πεζοδρόμια και αυλές εκκλησιών. Χυδαία εξαγορά συνειδήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.