Η Κίνα κατεβάζει ταχύτητα – ανησυχία στην εξορυκτική βιομηχανία


A worker checks stocks of steels at a steel maker in Zhangjiagang in east China's Jiangsu province. - A worker checks stocks of steels at a steel maker in Zhangjiagang in east China's Jiangsu province. | Associated PressO “υπερκύκλος” (supercycle) των ορυκτών πόρων, η μια δεκαετία σχεδόν αυξημένης ζήτησης και υψηλών τιμών των μετάλλων που τροφοδοτούσε η ασυγκράτητη ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα της Κίνας, τελειώνει. Και οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να νιώθουν την πίεση.

Aπό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο The Chinese resource supercycle slows down των CAROLYNNE WHEELER και PAV JORDAN μεταφράζουμε ορισμένα αποσπάσματα. Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο στην Globe and Mail, 26/5/2012

“Τα κέρδη στον τομέα του χάλυβα είναι πολύ άσχημα τώρα, γιατί η στεγαστική αγορά του Πεκίνου επιβραδύνεται. Κανείς δεν χτίζει πλέον σπίτια, γιατί βγάζουν λεφτά” […]

Οι παράπλευρες επιπτώσεις από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας γίνονται αισθητές από το Πεκίνο μέχρι τη βρετανική Κολούμπια. Σε κίνδυνο βρίσκεται ένας κύκλος ακόρεστης ζήτησης και υψηλών τιμών για μια σειρά μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία – και τροφοδοτήθηκε από τις υπερογκες δαπάνες για κατοικίες, κτίρια γραφείων,  μεταφορές και υποδομές επικοινωνιών σε ολόκληρη την Κίνα.

Η μεγάλη κατασκευαστική βιομηχανία της Κίνας ωριμάζει, με τη δυναμικότητα της παραγωγής να πλησιάζει τη ζήτηση, αφήνοντας ακόμα και ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και λιανικού εμπορίου σχεδόν άδεια, λόγω της έλλειψης αγοραστών. Αυτό έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις σε με τμήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού σε βασικά εμπορεύματα που τροφοδότησε την Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία.

“Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς οι τιμές των μη εδώδιμων προϊόντων θα μπορούσαν να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα,” δήλωσε ο Michael Pettis, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο οποίος προβλέπει την κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων – ίσως μέχρι και 50% για το χαλκό, για παράδειγμα.

Για την παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης, η ανησυχία είναι ότι ο κύκλος της εκρηκτικής ανάπτυξης τελειώνει […]

Οι κύκλοι ανόδου και πτώσης ήτανε πάντα μια πραγματικότητα για την εξορυκτική βιομηχανία. Όμως ειδικά η τελευταία δεκαετία ονομάστηκε από τη βιομηχανία “υπερκύκλος” (supercycle), λόγω της ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας της ζήτησης και των υψηλών τιμών των μετάλλων χάρη στην ασταμάτητη ανάπτυξη της Κίνας.

Οι Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες – από τις μεγαλύτερες στον κόσμο – γίνονταν πλουσιότερες με κάθε κιλό χαλκού, ψευδαργύρου, νικελίου, σιδηρομεταλλεύματος, χαλυβουργικού άνθρακα που κατανάλωνε η Κίνα. Σήμερα, όμως, οι επενδυτές έχουν τρομάξει από την πτώση της ζήτησης και οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών σημείωνουν κατακόρυφη πτώση […]

Η ζήτηση για τα μέταλλα στην Ινδία έχει επίσης υποχωρήσει καθώς η ανάπτυξη της επιβραδύνεται, και φυσικά η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η καταρρέουσα οικονομία κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Για τον Καναδά, ο “υπερκύκλος” που τελειώνει προκαλεί ανησυχία για πολλά από τα προγραμματισμένα έργα εξόρυξης που υπόσχονται να διατηρήσουν τη ραγδαία ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσελκύει μεγάλες δαπανες και οφέλη για την ευρύτερη οικονομία. Οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει δισεκατομμύρια επενδύσεων για τα προσεχή έτη, από τα μεταλλεία χαλκού στη Βρετανική Κολομβία, τα χρυσωρυχεία και τα ορυχεία γραφίτη στο βόρειο Οντάριο, μέχρι τα μεγάλα έργα εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στις βορειότερες περιοχές και το Λαμπραντόρ.

Ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες εξόρυξης λένε ότι προχωρούν μπροστά, εμφανίζονται σημάδια κινδύνου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η μεταλλευτική εταιρεία HudBay Minerals ματαίωσε μια αύξηση κεφαλαίου $400 εκατομμυρίων, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τις κακές συνολικά  συνθήκες της αγοράς. Η απόσυρση της ανακοίνωσης θέτει σε αμφιβολία τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το έργο χαλκού της εταιρείας στο Περού , η κατασκευή του οποίου αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο χρόνο.

Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία του κόσμου, έβαλε αυτό το μήνα σε αναστολή το πενταετές πλάνο επέκτασης ύψους $80 δις για τους κλάδους σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα, ενέργειας και βασικών μετάλλων, εν μέσω φόβων ότι οι άγορές εμπορευμάτων μπορεί να σημειώσουν περεταίρω πτώση […]

Ο χαλκός εμπορεύεται με τιμή περίπου $3,44 το μισό κιλό, χαμηλότερα από το υψηλό του 2011 στα $4,65. Η τιμή του μετάλλου, που θεωρείται ως ένας γενικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, είναι απίθανο να βυθίσει τόσο χαμηλά όσο στην εποχή πριν από τον “υπερκύκλο”, κοντά στο 60 σεντς ανά λίβρα το 2003, λένε οι αναλυτές.

Αλλά ακόμα και ελαφρώς χαμηλότερες τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να προξενήσουν ζημιά στον κλάδο, δεδομένου ότι το κόστος λειτουργίας των μεταλλείων σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους […]

Η ανάπτυξη της Κίνας θα μετριαστεί, αλλά λίγοι αναμένουν να σταματήσει.

Ενώ οι τιμές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γκρεμοτσακιστούν, όπως έκαναν σε κάποιους προηγούμενους κύκλους, η εξορυκτική βιομηχανία δεν μπορεί να αποφύγει το δύσκολο δρόμο μπροστά.

«Δεν νομίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση ή η οικονομία έχουν βρει τον τρόπο να αφαιρέσουν την κυκλικότητα από την ανθρώπινη φύση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.