Ο καταστροφέας της Ελλάδας διαφημίζει το έργο του!Δεν το πρόλαβε πριν τις εκλογές της 6ης/5/2012, το έκανε τώρα. Κρίμα, γιατί οι πολίτες δεν εξετίμησαν το τεράστιο έργο του και δεν τον επανεξέλεξαν βουλευτή. Η χώρα θα χάσει έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα… Προχθές (17/5/2012) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τίτλο: “Υλοποίηση προγράμματος ΥΠΕΚΑ” που αφορά στα έργα και τις ημέρες του ΥΠΕΚΑ, κυρίως στην περίοδο της δικής του Υπουργίας. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς…

 • Το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στη σελίδα 8;
 • Το νόμο για την “επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων”, το γνωστό fast-track, στη σελίδα 10;
 • Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στη σελίδα 26;
 • Το νέο “Πλαίσιο έκδοσης αδειών δόμησης” που καταργεί τις πολεοδομίες και παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες στη σελίδα 27;
 • Το νόμο-σκούπα με τίτλο “Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Ρύθµι­ση θεµάτων ΥΠΕΚΑ” στη σελίδα 10, που ξεθεμελιώνει βασικές αρχές του Συντάγματος, της δασικής, πολε­οδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και δίνει «δωράκια» σε επίδοξους επενδυτές σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας;
 • Ή το εκτρωματικό σχέδιο Προεδρικού Δια­τάγματος με τον τίτλο «Κατη­γορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί στη σελίδα 30;

Ή μήπως να θυμηθούμε την προσφυγή της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μην εισπράξει το Δημόσιο τα 15,4 εκατ. ευρώ με τους τόκους (δηλαδή πάνω από 20 εκατ.) από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-Καναδών (δείτε εδώ); Περίεργο, γιατί δεν αναφέρει αυτή την υπόθεση στον απολογισμό του ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Φαντάζεστε να έκανε έναν τέτοιο απολογισμό και για τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών;

Χαρακτηριστικό του “ζήλου” του πρώην Υπουργού είναι ότι συνέχισε να βγάζει Υπουργικές αποφάσεις ακόμα και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου που τον έστειλαν στα αζήτητα (δείτε τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Από τη λίστα των “επιτευγμάτων” του κ. Παπακωνσταντίνου πάμε σε αυτό που μας ενδιαφέρει ειδικά. Παράγραφος 4.7.3, με την επικεφαλίδα “Χρυσός Χαλκιδικής”! Mικρά σχόλια με κόκκινο χρώμα.

Τον Ιούλιο 2011 ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την πρώτη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, μετά από μακρά διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων. (Καμία “διαβούλευση” δεν έγινε γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ακουστεί το “ΟΧΙ” των πολιτών της Χαλκιδικής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του όχι μόνο τις αρνητικές εισηγήσεις του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας – του θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας-  και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αλλά ακόμα και τις παρατηρήσεις της αρμόδιας για την αδειοδότηση Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτού Πλούτου. Τη νομιμότητα αυτής της Έγκρισης θα συζητήσουμε σύντομα ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας).

Το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης των 1,3 δισ ευρώ (το 1 δις αφορά σε εισαγωγή βιομηχανικού εξοπλισμού και ειδικών οχημάτων μεταλλείου. Από την Ελλάδα θα αγοραστούν τα φτυάρια), η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1800 περίπου εργαζόμενους (1300 λέει η μελέτη, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων, 700 πλέον των σημερινών, που μετά από 20 χρόνια θα είναι όλοι άνεργοι χωρίς να έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τις πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την απαξίωση των άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής δεν τις μετράει κανείς) .

Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή, μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου. (Οι πιο βαριές βιομηχανίες του κόσμου, όλες συγκεντρωμένες στην “τυχερή” Χαλκιδική!)

Στον σχεδιασμό του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως η υλοποίηση μεθόδου ανάκτησης του χρυσού με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων (μόνο που η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου δεν έχει πειστεί για αυτές τις ωραίες μεθόδους και δεν τους εγκρίνει τις Τεχνικές Μελέτες…), παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και εξασφαλίζει την πλήρη διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ακόμη και από παλαιές αποθέσεις στείρων, σκουριών και τελμάτων στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν διαχρονικές πηγές ρύπανσης. (Δεν το κάνουν από καλοσύνη: τα τέλματα της Ολυμπιάδας θα τους αποφέρουν 230.000 ουγγιές χρυσού 1.400.000 ουγγιές ασήμι, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Το ότι θα μας φορτώσουν επιπλέον άλλους 340 εκατ. τόνους τελμάτων το κάνουν γαργάρα)

Τα αναπτυξιακά έργα και έργα ανάδειξης της περιοχής (ή καταβολής ισόποσου τιμήματος) που ενδεικτικά ανέλαβε . Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση των αντισταθμιστικών οφελών αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής, με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας, με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα.

Με την υπογραφή της ΑΕΠΟ του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το ΥΠΕΚΑ άνοιξε ο δρόμος όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν προς όφελος της χώρας. (Κανένα όφελος της χώρας δεν υπάρχει αφού το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε δικαιώματα/royalties ούτε μισθώματα – χώρια που δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από την πώληση αυτής της τεράστιας δημόσιας περιουσίας το 2003) .

Προς έλεγχο βρίσκεται η δυνατότητα ανάλογης επένδυσης στο Κιλκίς. (Μόνο που το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Νομού Κιλκίς, o Δήμος, η Αντιπεριφέρεια και 58 φορείς του τόπου έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά αυτού του είδους των δραστηριοτήτων στο Κιλκίς).

Δε θα μας λείψετε κύριε Παπακωνσταντίνου. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε μόνο στο σκαμνί!


2 απαντήσεις στο “Ο καταστροφέας της Ελλάδας διαφημίζει το έργο του!”

 1. Προεκλογική βιομηχανία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στο ΥΠΕΚΑ

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/05/2012

  Σε μονάδα μαζικής παραγωγής περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μετατράπηκε το ΥΠΕΚΑ για πλήθος έργων και δραστηριοτήτων, από μικρά υδροηλεκτρικά, τουριστικά συγκροτήματα, ιχθυοτροφεία, οδικά έργα, μονάδες της ΔΕΗ, έως γιγαντιαία αιολικά πάρκα σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, την ύστατη στιγμή. Τουλάχιστον 50 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων νέων έργων ή ανανέωσης υφιστάμενων υπέγραψε ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με ημερομηνία Παρασκευή 4 ή Τετάρτη 2 Μαΐου, στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως εμφανίζονται στη “Διαύγεια”, όπου έχουν αναρτηθεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Διόλου απίθανο να έγινε… δημιουργική μεταχρονολόγηση αποφάσεων που υπεγράφησαν αφού είχε μεσολαβήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

  Η προεκλογική υπερπαραγωγή περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων πάντως αποκλίνει του μέσου όρου των αδειοδοτήσεων, όρο που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ στον απολογισμό του έργου της πολιτικής ηγεσίας του την Πέμπτη, οπότε παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό. Αντιγράφουμε από το κεφάλαιο υπό τον τίτλο “Επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων”: “Στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 – Μαρτίου 2012 έχουν υπογραφεί από τον υπουργό ΠΕΚΑ 310 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με μέσο μηνιαίο ρυθμό 39 αποφάσεις (έναντι 19 αποφάσεων ανά μήνα στο παρελθόν)…”.

  Ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των αποφάσεων καταλαμβάνουν τα αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές, επτά τον αριθμό, συνολικής ισχύος 250 MW συν τα έργα οδοποίας, τα δίκτυα διασύνδεσης, οι υποσταθμοί, τα κέντρα υψηλής τάσης. Ήταν τέτοια η βιασύνη να προωθηθούν πάση θυσία οι “επενδύσεις”, που οι υπουργικές αποφάσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό γιατί στο όνομα της απλούστευσης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης καταργήθηκε (Ν. 4014/11) από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η προαπαιτούμενη και λεπτομερής διοικητική πράξη των δασικών υπηρεσιών που εξέδιδαν την άδεια επέμβασης για έργα εντός των δασικών οικοσυστημάτων. Με τη μνημονιακή νομοθεσία η άδεια αυτή ενσωματώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

  Οι ΜΠΕ όμως των επτά αιολικών πάρκων, έργα τα οποία ανήκουν στην Α1 κατηγορία και “ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον”, είχαν κατατεθεί πολύ πιο μπροστά από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης (23/3/2012), η οποία “εξειδικεύει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας έγκρισης επέμβασης για έργα και δραστηριότητες”. Η απόφαση αυτή όμως προβλέπει ότι “οι ΑΕΠΟ που εκδόθηκαν μετά τις 21.9.11 και πριν τη δημοσίευση της παρούσης Υ.Α. θεωρείται ότι επέχουν και θέση έγκρισης επέμβασης”. Άρα η πρόσφατη υπερπαραγωγή ΑΕΠΟ βρίσκεται στον αέρα και τυπικά, καθώς δεν περιλαμβάνει τις άδειες επέμβασης.

  Ειδικότερα οι ΑΕΠΟ που εγκρίθηκαν σε προστατευόμενες περιοχές με αναιμικούς έως ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου τήρησης και εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή και τη λειτουργία αφορούν: την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 46 MW, στη θέση Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας της εταιρείας Ανεμοδομική Α.Ε.”. Η περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής, όπως περιγράφεται στην απόφαση, αναφέρει ότι στην άμεση περιοχή του έργου εμπίπτουν οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα αλλά και ως τόπος κοινοτικής σημασίας και έχουν περιληφθεί με τους κωδικούς Gr2430002 “Άγραφα Όρη” και GR 1410002 “Άγραφα” στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 της Οδηγίας 92/43. Παρομοίως αιολικός σταθμός 40 MW, στη θέση Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα στους ίδιους νομούς εντός των ιδίων Ζωνών Προστασίας.

  – Αιολικός σταθμός, ισχύος 34 MW, στη θέση Ξέρακας – Περδικόβρυση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στον Νομό Αρτας της εταιρείας Αιολική Ανάπτυξη Α.Ε και ΣΙΑ Άρτα Α.Ε. Το εξεταζόμενο έργο εμπίπτει στην προστευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura, με την επωνυμία “ευρύτερη περιοχή Αθαμανικών ορέων” και με τον κωδικό GR2130013. H προστατευόμενη περιοχή έχει τον χαρακτηρισμό SPA (ΖΕΠ, Ζώνη Ειδικής Προστασίας).

  – Αιολικός σταθμός ισχύος 14 MW στη θέση Χιονάκι του Δήμου Αμφιλοχίας Νομού Αιτωλοκαρνανίας της εταιρείας “Business Energy Α.Ε” Το έργο εμπίπτει στην περιοχή “Κοιλάδα Αχελώου – Όρη Βάλτου”, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ, με κωδικό GR 2110006 και περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο περιοχών του ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

  – Αιολικός σταθμός ισχύος 24 MW, στη θέση Χιονοβούνι των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασιάς του νομού Λακωνίας, της εταιρείας ΑPXPAN Αιολική Α.Ε . Στην άμεση περιοχή του έργου εμπίπτουν οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνη ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα αλλά και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και έχουν περιληφθεί με τους κωδικούς GR 2540007 “Όρη Ανατολικής Λακωνίας” και GR 2540001 “Όρη Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι, Κουλοχέρα & Περιοχή Μονεμβασιάς” αντίστοιχα στο ευρωπαικό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.

  – Aιολικός σταθμός “Βούρινος 1”, συνολικής ισχύος 46 MW στις θέσεις “Σαμάρι – Γυμνή Κορυφή” των Δήμων Σιάτιστας και Κοζάνης Νομού Κοζάνης. Επίσης εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 με ονομασίας ΓΡ 1330002 “Όρη Βόρειου Βούρινου και Μέλλια” και πλησίον του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Νatura 2000 με ονομασία GR 1330001 “Όρος Βούρινου (Κορυφή Ασπροβούνι)” των Δήμων Σιάτιστας και Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Δεύτερος σταθμός “Βούρινος 2” ίδιας ισχύος στις θέσεις Νεράιδα – Πύργος – Μεγάλη Πέτρα των Δήμων Σιάτιστας, Αιανής και Κοζάνης εντός των ζωνών προστασίας όπως και παραπάνω, επίσης στον Νομό Κοζάνης. Τα δύο αιολικά πάρκα είναι της εταιρείας “Ρόκας Αιολικά Μακεδονία ΑΒΕΕ”.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=689811

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.