Του Κακάβου τα θεριά


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o-2aYC3My5A&feature=player_embedded#!]

Μια μέρα θα το γράψει η ιστορία
πώς βρήκανε μπροστά τους τα θηρία,
πώς βρήκανε λαό μικρούς μεγάλους
να πολεμάνε, το δάσος μην το φάνε.

Του Κακάβου τα θεριά
διώξαν τα χρυσά παιδιά,
διώξανε την  Εldorado
και τον Μπόμπολα το γάτο,
που ‘θελαν να φτιάξουν τάφο
με χρυσό να’ναι γεμάτο!

Μια μέρα θα το γράψει η ιστορία
πώς φύγαν από τις Σκουριές τα μεταλλεία,
πώς φύγαν όλοι τους οι χρυσοθήρες
ξένοι και ντόπιοι μεγάλοι νταβατζήδες.


Μία απάντηση στο “Του Κακάβου τα θεριά”

  1. Το τραγούδι της ‘’Αμύνης τα παιδιά’’ αναφέρετε στο κίνημα Εθνικής Άμυνας. Στο συγκεκριμένο κίνημα πρωτεργάτης ήταν ο Αλέξανδρος Ζάννας, παππούς του Αντώνη Σαμαρά (πατέρας της μητέρας του) και έτσι έβαλαν την Ελλάδα στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο με την μεριά της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Καναδάς, Αυστραλία κ.λ.π.). Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με το κίνημα αυτό έσωσαν την Μακεδονία και τη Θράκη γιατί αν τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο τον κέρδιζε η Αντάντ και η Ελλάδα συνέχιζε να είναι ουδέτερη (όπως έκανε ο φιλογερμανός βασιλιάς) η τύχη της Μακεδονίας και Θράκης θα ήταν αβέβαιη.
    Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως έκανα τραγικό λάθος επιτρέποντας στους Άγγλους και Γάλλους να βομβαρδίσουν το λιμάνι του Πειραιά για να αναγκάσουν τον βασιλιά να τα παρατήσει και να περάσει η εξουσία στο κίνημα. Τους κατηγορούν επίσης πως δεν βοήθησαν τους Πόντιους όταν τους έσφαζαν οι Τούρκοι και πως ήταν μέγιστη προδοσία να πάνε την χώρα σε εκλογές το 1920 και χωρίς να υπάρχει λόγος. Εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση φιλοβασιλικών (χάρις στον εκλογικό νόμο) και ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Μικρασιατική καταστροφή.
    Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η μικρασιατική εκστρατεία έγινε με εντολή της Αντάντ και για να μην προλάβουν οι Τούρκοι και ο Κεμάλ να καταλάβουν τα πετρέλαια της Μοσούλης.

    Αυτά για της ‘’Αμύνης τα παιδιά’’. Ελπίζουμε οι απόγονοί τους να φροντίσουν περισσότερο την πατρίδα μας.

    http://www.youtube.com/watch?v=uWvq-7KUZiY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.