Έτοιμοι για… εξορύξεις σε αστεροειδείς Google και Κάμερον


Πηγή: alterthess. Στο καλό και να μας γράφετε! 

yy.jpgΓια εξορύξεις σε αστεροειδείς ετοιμάζονται οι δισεκατομμυριούχοι επικεφαλής της Google, o Λάρι Πέιτζ και ο Ερικ Σμιτ, οι οποίοι για το σκοπό αυτό ίδρυσαν μαζί με άλλους οραματιστές επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Ελληνο-αμερικανός Πίτερ Διαμαντής, την εταιρεία Planetary Resources Inc, τα σχέδια της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα αύριο στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Οπως ήδη ανακοινώθηκε, σύμφωνα με το Reuters και τη βρετανική «Independent», η νέα εταιρεία προτίθεται να επικεντρωθεί σε δύο πεδία: την εξερεύνηση του διαστήματος και την εξόρυξη πρώτων υλών, προσδοκώντας στην πορεία «να προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ».

Η ανακοίνωση της Planetary Resources αναφέρει ότι «η καινοτόμος νέα εταιρία θα δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία κι ένα νέο ορισμό των φυσικών πόρων».

Εκτός από τα αφεντικά της Google, στο παράτολμο εγχείρημα συμμετέχουν επενδυτικά ο γνωστός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον ( που στην ταινία του «Avatar» οι γήινοι κάνουν εξορύξεις σε άλλους πλανήτες), ο Ρος Περό Τζούνιορ (γιός του πρώην ανεξάρτητου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ), ο πάμπλουτος Τσαρλς Σιμόνιι (πρώην υπεύθυνος λογισμικού στην Microsoft και δύο φορές διαστημικός τουρίστας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), καθώς και ο πανταχού παρών Ελληνο-αμερικανός Πίτερ Διαμαντής, που δημιούργησε το διαστημικό διαγωνισμό X-Prize, που προσέφερε έπαθλο 10 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός ιδιωτικού επαναχρησιμοποιούμενου επανδρωμένου διαστημικού σκάφους.

Ο τελευταίος αναφέρεται ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Planetary Resources.

Η εξαγγελία για τη νέα εταιρεία έρχεται σε μία εποχή που συζητείται ευρύτερα η προοπτική εκμετάλλευσης των ορυκτών και μεταλλευμάτων του διαστήματος, ιδίως των αστεροειδών που βρίσκονται σχετικά κοντά στη Γη.

Μία σχετική μελέτη της NASA, τον προηγούμενο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ, ένα ρομποτικό σκάφος θα μπορούσε να «αρπάξει» ένα αστεροειδή διαμέτρου επτά μέτρων και βάρους 500 τόνων, να τον ρυμουλκήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και εκεί να γίνει η μελέτη του περιεχομένου του και η εξόρυξη του φυσικού πλούτου του. Το όλο διαστημικό ταξίδι εκτιμάται ότι θα διαρκούσε έξι έως δέκα χρόνια και θα μπορούσε να καταστεί εφικτό γύρω στο 2025.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει συζητήσει την πιθανότητα μιας επανδρωμένης αποστολής σε αστεροειδή έως το 2025, ενώ η NASA ήδη προετοιμάζει μία μη επανδρωμένη αποστολή, με την ονομασία Osiris-Rex, που θα εκτοξευτεί το 2016 και θα προσγειωθεί σε αστεροειδή, φέρνοντας πίσω στη Γη ένα μικρό κομμάτι του έως το 2023. Το κόστος οποιουδήποτε τέτοιου σχεδίου είναι πολύ υψηλό, όμως τα δυνητικά οφέλη είναι τεράστια.

με πληροφορίες από Έθνος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.