Θέσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ να πάρουν θέση οι υποψήφιοι βουλευτές Χαλκιδικής για την επένδυση χρυσού μας απάντησαν και τους ευχαριστούμε:

Στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε ως χώρα, η Βόρεια Χαλκιδική δυστυχώς έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη περιοχή στην οποία επιβάλλεται με τρόπους που συναντάμε σε τριτοκοσμικές χώρες, ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή της. Ο λόγος φυσικά για την μεταλλεία και επεξεργασία χρυσού.

Με μια διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, και μια υπογραφή από τον οικονομικό δολοφόνο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Χαλκιδική μετατράπηκε σε ένα απέραντο ορυχείο και μια βαρέως τύπου βιομηχανική περιοχή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της που ΠΟΤΕ κανείς δεν θέλησε να τους ακούσει. Η Βόρεια Χαλκιδική στο απόλυτο έλεος της “ιδιοκτήτριας” εταιρίας.

Φυσικά οι “αυστηροί” περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται για την υλοποίηση του έργου είναι ήδη κουρελόχαρτα καθώς η ίδια η εταιρία ανακοινώνει ότι “η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη (και βαθύτερη) επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης”. Εξάλλου μας έχει συνηθίσει σε τοιούτες συμπεριφορές από την προηγούμενη αδειοδότηση που είχε για την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη. Πόσο μάλλον τώρα που επιτροπή ελέγχου τήρησης των όρων θα πληρώνεται από την ίδια.

Τα κέρδη των μετόχων στην αμαρτωλή αυτή ιστορία είναι ήδη μυθικά, χωρίς να έχει σκαφτεί ούτε ένα κυβικό μέτρο στο βουνό. Τα κέρδη για την ελληνική οικονομία από την όλη δραστηριότητα ήταν, είναι και θα είναι μηδαμινά χάρη στις άοκνες προσπάθειες του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια και του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα με βάση τον οποίο ξεπουλιέται άνευ όρων, όλος ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Η Βόρεια Χαλκιδική παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, είναι από τις πιό υποβαθμισμένες περιοχές της Χώρας και καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Μόνο αφελείς δεν μπορούν να δούν το κατάντημά της ως συνέπεια της πολιτικής που από τα τέλη του ’80 ακόμη την προορίζει για προίκα στους χρυσοθήρες. Αυτός ήταν ο λόγος που συστηματικά εξαιρούνταν από όλα τα αναπτυξιακά σχέδια και τον πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων των προηγούμενων χρόνων. Έτσι σήμερα στο περιβάλλον της κρίσης ο πληθυσμός της βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης. Οι θέσεις εργασίας όμως που δημιουργεί η μεταλλεία, παντού στον κόσμο δημιουργούνται εκτοπίζοντας τους άλλους παραγωγικούς κλάδους.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, από την ίδρυσή της, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της επιχειρούμενης επένδυσης και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τοναγώνα για την αποτροπή της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής από αυτή επιφέρει. Η αποδοχή των σχεδίων των χρυσοθήρων από την τοπική κοινωνία δεν είναι επιλογή αλλά αποτέλεσμα εκβιασμού λόγω της εσκεμμένα περιορισμένης παρουσίας άλλων δραστηριοτήτων. Η απάντηση στην πολιτική του ληστρικού καπιταλισμού , θα είναι η αγωνιστική ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων, στην κατεύθυνση της ανατροπής του μονόδρομου που θέλουν να επιβάλουν. Η εργατική τάξη μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί καινα ανοίξει το δρόμο της χειραφέτησης της, μόνο σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου .

Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι η λύση του προβλήματος και η δικαίωση θα έλθει μέσα από τον καθημερινό πολιτικό αγώνα, μιας και στην ανώμαλη περίοδο που διανύουμε τα ένδικα μέσα μπορεί να αποδειχθούν στείρα.

Και απαιτεί:

  • Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
  • Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική. Εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση με την τοπική κοινωνία για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
  • Άμεση αποκατάσταση, από την εταιρία, της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η δράση αυτής και των προκατόχων της.
  • Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» – Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Οι υποψήφιοι της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Χαλκιδική

Ειρήνη Ηλιοπούλου , Αρχιτέκτονας
Νίκος Πλεύρης , Ειδικ. Γιατρός
Φραγκίσκος Ρηγόπουλος , Άνεργος Μεταλλειολόγος
Γιάννης Στάθης , Τοπογράφος
Σάββας Τσελεπίδης , Αρχιτέκτονας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.