“Oι πράοι θα κληρονομήσουν τη γη αλλά όχι τα μεταλλευτικά της δικαιώματα” – Oι 40 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι μεταλλειοκτήτες


Η διάσημη ρήση “Oι πράοι θα κληρονομήσουν τη γη αλλά όχι τα μεταλλευτικά της δικαιώματα” ανήκει στον Jean Paul Getty (1892-1976), έναν από τους πλουσιότερους Αμερικανούς που έζησαν ποτέ, τον άνθρωπο που πρώτος ανακάλυψε πετρέλαιο στην Αραβική χερσόνησο. Το πετρέλαιο δεν έκανε πλούσιους τους λαούς της περιοχής παρά μόνο μια χούφτα διεφθαρμένων ελίτ, που ο ρόλος τους είναι να διασφαλίζουν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει προς τις ξένες πολυεθνικές και όχι προς τους νόμιμους δικαιούχους τους. Η ιστορία είναι παντού η ίδια με μικρές διαφορές, είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για χρυσό είτε για χαλκό.

Το MINING.com μας δίνει μια λίστα με τους 40 πλουσιότερους ανθρώπους που οφείλουν την περιουσία τους στη βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι και μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

2012-mining-billionaires-1-eike batista

Δείτε ποιος είναι στο Νο1: ο Eike Batista, πρόεδρος της TVX GOLD η οποία το 1995 πήρε από τον Χρήστο Πάχτα τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με τη μεσολάβηση της Alpha Group – μια πολύ σκοτεινή υπόθεση την οποία κάποια στιγμή θα πούμε με λεπτομέρειες. Όπως μας πληροφορεί το άρθρο, ο Batista “παραιτήθηκε από την TVX το 2001, μετά από κάποιες ατυχίες στην Ελλάδα και τη Ρωσία”. Οι “ατυχίες” στην Ελλάδα ήταν ο αγώνας της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης και οι αποφάσεις του ΣτΕ που στείλαν την TVX από κει που’ρθε. Ο Εike τώρα έχει βάλει στο χέρι ένα χρυσωρυχείο στην Κολομβία και ελπίζει ότι οι Κολομβιανοί θα είναι πιο εύκολοι από τους Έλληνες.

Στο Νο2 της λίστας είναι ο Ινδός κροίσος Lakshmi Mittal της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης χαλυβουργίας στον κόσμο. Το κόστος της επιτυχίας της  ΑrcelorMittal το έχουν πληρώσει οι άνθρωποι που έργάζονται στα εργοστάσιά της ή ζούνε γύρω από αυτά. Από τη Ρουμανία μέχρι το Καζακστάν και την Ινδία, οι κάτοικοι έχουν πολλές ιστορίες να πουν για τη ρύπανση των τόπων τους, για αρπαγή γης, εκδιώξεις πληθυσμών και ελλιπείς κανόνες ασφαλείας (Δείτε The Tower of Piffle | Games Monitor). Η πρώτη δεκάδα των δισεκατομμυριούχων μεταλλειοκτητών κυριαρχείται επίσης από τέσσερις Ρώσους “ολιγάρχες”, επιχειρηματίες που απέκτησαν μυθική περιουσία από τις “ιδιωτικοποιήσεις” που ακολούθησαν το διαμελισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Καλά παιδιά.

Συμπέρασμα: Όσο πιο απατεώνας είναι κανείς, τόσο πιο ψηλά βρίσκεται σ’αυτές τις λίστες. Όσο πιο αδίστακτος είναι, όσο πιο απάνθρωπος είναι, τόσα περισσοτερα δισεκατομμύρια έχει στην τράπεζα. Aυτοί οι ζάπλουτοι γκάνγκστερ ξέρουν καλά να εκμεταλλεύονται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο για να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν. Ποιος αλήθεια νομίζουμε ότι θα τους σταματήσει εδώ, που ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί και ήδη ξεκίνησαν να παρανομούν; Ο Αντώνης, ο Βαγγέλης ή η Μαργαρίτα; 

The meek shall inherit the earth, but not its mineral rights: Meet mining’s 40 richest billionaires

Δείτε σχετικά και το:

Στο Νο 5 των υψηλότερα αμοιβόμενων διευθυντικών στελεχών του Καναδά ο διευθύνων σύμβουλος της European Goldfields!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.