Ιερισσός: “Του Μαύρου Νιού τ’Αλώνι”, φέτος με αγωνιστικό χαρακτήρα ενάντια στα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής


Συντονιστικό φορέων Σταγείρων – Ακάνθου

Στην Ιερισσό Χαλκιδικής την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γιορτάζουμε την Ιστορική Επέτειο “Του Μαύρου Νιου Τ’ Αλώνι”. Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για τον τόπο τους και για την ελευθερία τους.

Τιμούμε τη μνήμη τους, αγωνιζόμενοι ενάντια σ’ αυτούς που εκ νέου επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Χαλκιδική και στη συνέχεια ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε προτεκτοράτο των Καναδών και Ελλήνων Χρυσοθήρων. Σ’ αυτούς που θέλουν να καταντήσουν τον ευλογημένο αυτό τόπο σε μία απέραντη μεταλλευτική χαβούζα, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένο το περιβάλλον, τη κοινωνική συνοχή και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Σας καλούμε όλους την Τρίτη 17 Απριλίου 2012 στις 9:00 π.μ. στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού της Ιερισσού Γενέσιο της Θεοτόκου, για την καθιερωμένη λιτανεία προς το Μαύρο Αλώνι, που φέτος θα έχει ένα πραγματικά αγωνιστικό χαρακτήρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ «Ο ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ»

Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα και ιδιαίτερα για τον τόπο μας , ο πολιτιστικός σύλλογος Ιερισσού, σε συνεννόηση με το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο , αναλαμβάνει την οργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης –τελετής για τον εορτασμό της επετείου του Μαυρουνιού τ’ Αλώνι, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στις 17 Απριλίου 2012 στην Ιερισσό.

Η τελετή έχει την αρχή της στα χρόνια της επανάστασης του 1821 και αιτία ένα ηρωικό γεγονός του Αγώνα , την ομαδική σφαγή υπερετετρακοσίων Ιερισσιωτών, οι οποίοι εκτός από την καταστροφή της πόλης τους , πλήρωσαν από τους πρώτους τότε στην Χαλκιδική βαρύτατο φόρο αίματος. Πιστή αναπαράσταση εκείνου του τραγικού γεγονότος , εκείνου του μακελειού του 1821 είναι ο καγκελευτός χορός, που μαζί με το τρισάγιο είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που έχουμε καθήκον να αποδώσουμε στους ηρωικούς προγόνους μας.

Η λιτανεία θα ξεκινήσει στις 9 και 30 από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου με την εικόνα της Αναστάσεως, τα μπαριάκια (λάβαρα), τους ιερείς και την εθνική μας σημαία επικεφαλής, με τον ήχο του ξύλινου σήμαντρου και με ψαλμωδίες προς τον ιερό τόπο του μαρτυρίου.

Στις 11:00 στον χώρο της εκδήλωσης αφού θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση , θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών και το πρώτο μέρος της σεμνής τελετής, αφιερωμένης στην μνήμη των ηρώων που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά μας, θα κλείσει με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Στη συνέχεια όλοι μαζί Ιερισσιώτες και επισκέπτες θα δώσουμε τα χέρια, θα ενώσουμε τις φωνές μας , θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε τους Ιερισσιώτικους χορούς και κλείνουμε την εκδήλωση της μνήμης και της τιμής με τον περίφημο καγκελευτό χορό της Ιερισσού .

……..Να διώ ψηλές, να διώ λιγνές, να διώ την κόρη π’αγαπώ
Του ποιος κρατεί του χέρι της, του ποιος την αρραβώνα της
Ένας οχτρός μου γείτονας, άς του κρατεί κι άς χαίριτι
Ως την απάνου Κυριακή, ώσπου ν’ αρραβουνιάσουμι»

Το απόγευμα στις 18:30 στην πλατεία του παιδικού Σταθμού θα επαναληφθούν οι χοροί και τα τραγούδια. Ο πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρει κόκκινα αυγά και γκογκούσες..

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας και για την περιοχή μας το ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου αποφάσισε να μην στείλει προσκλήσεις σε πολιτικά πρόσωπα.
Προσκλήσεις θα δοθούν στην Εκκλησία, στον Ελληνικό Στρατό, στο Λιμενικό Σώμα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Η ένταση που επικρατεί στον τόπο μας, η θέληση και η αγωνία που υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της Χαλκιδικής, από τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες πού θα επιφέρει η επέκταση της μεταλλουργίας., μας προτρέπει να ζητήσουμε από όλους μας να τιμήσουμε τον χαρακτήρα της εκδήλωσης. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε την υπάρχουσα φυσιογνωμία του τόπου μας με κάθε τρόπο που μας επιτρέπει το Σύνταγμα της πατρίδας μας και μας επιβάλει η συνείδηση μας .

Η Τρίτη Μέρα του Πάσχα είναι για την Ιερισσό ημέρα μνήμης, είναι ημέρα τιμής, ημέρα δόξας προς τον ανώνυμο Ιερισσιώτη, προς τον ανώνυμο Έλληνα που έδωσε την ψυχή του, που έδωσε το αίμα του για την ελευθερία και την ευημερία των Ελλήνων.


Μία απάντηση στο “Ιερισσός: “Του Μαύρου Νιού τ’Αλώνι”, φέτος με αγωνιστικό χαρακτήρα ενάντια στα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.