Στο Andalgala της Αργεντινής ο καρκίνος χτυπά τα παιδιά, καταγγέλουν οι γιατροί


Πηγή: Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας


Από την έναρξη της εγκατάστασης του ορυχείου της Alumbrera (άνω των 15 ετών), εμφανίστηκαν σοβαροί τύποι καρκίνου που επηρεάζουν τις περισσότερες από τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από την περιοχή λειτουργίας του ορυχείου. 

Στη Andalgalá λειτουργεί ακόμα εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων. Και εκεί όπως και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου που λειτουργούν τέτοιου είδους εξορύξεις είναι έντονο το φαινόμενο της εξάπλωσης του καρκίνου. Μια ματιά από το δικό μας αύριο αν αφήσουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια των πολυεθνικών στον τόπο μας.

Το έργο του ορυχείου Bajo La Alumbrera συνεχίζει να μιλά για το λαό της πόλης Andalgalá Catamarca. Είναι ένας από τους σημαντικότερους θύλακες ορυχείων στη χώρα, πλούσια σε χαλκό και χρυσό.
Το ιατρικό προσωπικό σε αυτή την περιοχή έχει το δικό του μερίδιό συνεισφοράς και κάνει μια ισχυρή αντιπαράθεση ( στο ίδιο επίπεδο ) με τις τρέχουσες κοινωνικές διαμαρτυρίες που  αποκηρύσσουν με δυνατή φωνή, τέτοιου είδους ανοικτά ορυχεία.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα ειδήσεων του Santiago del Estero, Nuevo Diario,ο  Luis Alberto Flores, γιατρός γενικής ιατρικής του περιφερειακού νοσοκομείου Andalgalá της Catamarca, σημείωσε ότι από την έναρξη της εγκατάστασης του ορυχείου της Alumbrera (άνω των 15 ετών), εμφανιστήκαν σοβαροί τύποι καρκίνου που επηρεάζουν τις περισσότερες από τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από την περιοχή λειτουργίας του ορυχείου.

Σε πάνω από μία εβδομάδα σκότωσε έναν 18χρόνο νεαρό από καρκίνο των οστών και σε περισσότερο από ένα μήνα πέθανε ένας νεαρός της ίδιας ηλικίας από σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα αγόρι 15χρονών πέθανε από καρκίνο του παχέως εντέρου και έχουμε πολλές περιπτώσεις καρκίνου των οστών σε παιδιά 13, 14 και 15 ετών “, δήλωσε ο Φλόρες.Ο ειδικός δήλωσε ότι οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 35 έως 75 ετών. “Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις έφηβων αγοριών που πέθαναν από καρκίνο. Με μία μόνο περίπτωση που αναφέρεται είναι ήδη πρόβλημα, πόσο μάλλον δύο, υποδεικνύοντας ότι το ποσοστό θνησιμότητας που καταγράφεται είναι πολύ υψηλό στην περιοχή. Συγκεκριμένα, << πεθαίνουν τους νέους στην Andalgalá >> , δήλωσε.Τα δεδομένα αυτά εξηγεί περαιτέρω ο Φλόρες, το 2009, στην Καταμάρκα υπήρχαν 113. 000 παιδιά, και αναφέρθηκε μια περίπτωση καρκίνου των οστών ανά έτος σε όλη την επαρχία. “Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Andalgalá έχει περισσότερα από 6.400 παιδιά και έχουν πέντε περιπτώσεις ( καρκίνου ) σε διάστημα τριών ετών, η οποία ως αριθμός ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό μας εντυπωσίασε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να κάνουμε μια ερευνητική εργασία που μας έφερε πολύ πίσω από τη συζήτηση », είπε ο γιατρός.Καρκίνος στα παιδιά

«Μαζί με μια ομάδα γιατρών που ενδιαφερθήκαμε για το πρόβλημα της σημαντικής αύξησης του καρκίνου σε ανθρώπους, αποφασίσαμε να διεξαγάγουμε μια επιστημονική εργασία για να μελετήσουμε αυτό το πρόβλημα και να το συσχετίσουμε με ένα τοξικό στοιχείο που υπάρχει στον πληθυσμό, και έτσι διαπιστώσαμε ότι για τα τελευταία επτά χρόνια υπήρξε σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου όλων των ειδών, αλλά κυρίως του καρκίνο των οστών στα παιδιά », είπε.

Το αποτέλεσμα της έρευνας κατέδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των οστών σε παιδιά είναι 5 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο παιδιά. Αυτό ισοδυναμεί μας λένε, σε ένα κρούσμα ανά 200 000 παιδιά.

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης , για την θέση του στο θέμα , καθώς και η σκληρότητα του αποτελέσματος , που θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Master της Δημόσιας Υγείας, ο Φλόρες πιέστηκε από την επαρχιακή κυβέρνηση, η οποία και δεν επέτρεψε να διαδώσει το έργο με τίτλο “Επιπτώσεις της εμφάνισης των σπάνιων νόσων στον πληθυσμό Andalgalá “. Στην μελέτη , μεταξύ των αιτιών που προκαλούν την εμφάνιση της νόσου έγινε αναφορά κυρίως στα τοξικά απόβλητα της εξόρυξης χρυσού και τις κεραίες τηλεφωνίας ( ως αιτία της εμφάνισης της νόσου).

Και για να γίνουν χειρότερα τα πράγματα είπε ο ειδικός Nuevo Diario , στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθεσία, που μέσω αναλύσεων ( εξετάσεων ) ,να επιβεβαιώνεται η παρουσία βαρέων μετάλλων στο ανθρώπινο σώμα . είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό.

Λαδιαβίτης με την σύμπραξη αγαπημένων φίλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.