Δουλειές ή περιβάλλον; Επαρχιακή Σουηδική πόλη αντιμετωπίζει το δίλημμα της εξόρυξης


Δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα των επαρχιακών κοινοτήτων με βαριά, βρώμικη μεταλλευτική βιομηχανία. Η βόρεια Σουηδία έχει γίνει το δικό μας αντίστοιχο μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Αυτοί είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με τη ρύπανση ενώ εμείς παίρνουμε τους φυσικούς τους πόρους με την υπόσχεση θέσεων εργασίας. Είναι εκβιασμός.

Αυτό είναι το τόσο παινεμένο στη χώρα μας “Σουηδικό μοντέλο”! Η Σουηδία, μια χώρα που εκμεταλλεύεται τους ορυκτούς της πόρους και όπου υποτίθεται ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη που τους προσφέρουν τα μεταλλεία. Όπως φαίνεται, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως μας τα λένε τα εγχώρια παπαγαλάκια…

Η δήλωση είναι του Σουηδού γεωλόγου Olle Holmstrand από το Jobs vs. environment? Rural Swedish town faces mining dilemma. | Alaska Dispatch.  Θέμα του άρθρου είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην πόλη Oviken της βόρειας Σουηδίας (δείτε το χάρτη), για το είναι προς το συμφέρον του τόπου να γινει μια μεγάλη επιφανειακή εξόρυξη ουρανίου. Τα επιχειρήματα των δυο πλευρών γνωστά και στη χώρα μας – από τη μια οι δουλειές στα μεταλλεία κι από την άλλη το περιβάλλον που πλήττεται και που κι αυτό στηρίζει άλλες δουλειές. Είναι απολύτως θεμιτό για μια κοινωνία να διαλέξει το πρώτο, όμως ας το κάνει εν γνώσει του γεγονότος ότι πρόκειται για βάναυση προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος και ότι δεν υπάρχει μεταλλείο που “δεν ρυπαίνει”.

Στη Σουηδία, όλα τα ωραία και ρόδινα που διαδίδονται για τη μεταλλεία στη χώρα μας “δεν πιάνουν” γιατί οι άνθρωποι έχουν μάτια και βλέπουν… Είχαμε γράψει και παλιότερα ένα σχετικό θέμα εδώ.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που περιγράφει για τη Σουηδία ο Σουηδός γεωλόγος (που προφανώς ανήκει κι αυτός “σε μια διαφορετική οικογένεια γεωλόγων”) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κάποιοι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Η πλούσια σε μεταλλεύματα βόρεια Ελλάδα  να γίνει ένα είδος “αναπτυσσόμενης χώρας”. Ο δικός μας Τρίτος Κόσμος. Να γεμίσει με ανοιχτά πηγάδια και τοξικές χαβούζες, προς αμφίβολο όφελος της εθνικής οικονομίας και σίγουρη καταστροφή της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Με τον εκβιασμό ή με το καρότο των θέσεων εργασίας, όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Και ας υπάρχουν τόσα παραδείγματα που μας δείχνουν από πριν πού θα καταλήξουμε.

 

 

 

 

 

 

 


2 απαντήσεις στο “Δουλειές ή περιβάλλον; Επαρχιακή Σουηδική πόλη αντιμετωπίζει το δίλημμα της εξόρυξης”

  1. η συνημμένη ερώτηση προφανώς δεν είχε στο νου της το Ορυχείο του Μαντεμ Λακο στη Χαλκιδική χιχχι

    23/11/2011
    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

    ΘΕΜΑ: Απόθεση των τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων

    Τόνοι τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων παράγονται σε ετήσια βάση στη χώρα. Τα απόβλητα αυτά προέρχονται κυρίως από βιομηχανίες, αλλά και από τεχνολογικά και επιστημονικά ιδρύματα. Επίσης, από ιατρικά μηχανήματα ακτινοβολίας που λειτουργούν σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και άλλα.

    Η υγειονομική διαχείριση των αποβλήτων αυτών, αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα. Στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είχε προβλεφθεί η κατασκευή αποθήκης τοξικών αποβλήτων στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια. Ωστόσο, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, η εν λόγω αποθήκη αν και κατασκευάστηκε μάλλον δεν λειτούργησε ποτέ.

    Με βάση τα παραπάνω,
    ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Εφαρμόζονται στη χώρα μας όσα προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την διαχείριση των πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων; Υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης;
    2. Είναι όντως γεγονός ότι ενώ έχει κατασκευαστεί αποθήκη τοξικών αποβλήτων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, αυτή δεν έχει λειτουργήσει ποτέ;
    3. Προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία ειδικών αποθηκών εναπόθεσης τέτοιων τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων και αν ναι σε ποιες γεωγραφικές θέσεις ανά την επικράτεια;
    4. Ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των αποθηκών αυτών; Θα είναι κρατικός ή θα συμμετέχουν και ιδιώτες και με ποιο τρόπο και σε τι ποσοστό;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Θοδωρής Δρίτσας
    Α΄ Πειραιά και Νησιών

    Ηρώ Διώτη
    Λάρισας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.