Άλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία από τα επεισόδια στις Σκουριές


Aπό το ιστολόγιο thetruthwillshine.blogspot.com

Πριν λίγες μέρες μαζευτήκαμε 2.500 !!! Και φέρανε τα ΜΑΤ για να μας διώξουν.
Ενώ όταν ανέβηκαν 30 η αστυνομία εξαφανίστηκε, όταν γίναμε πολλοί καραδοκούσαν να μας “φάνε”.
Τους είπαμε: ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ! και δεν τον κάλεσαν ποτέ. Ακόμα περιμένουμε να έρθει…
Και άρχισαν τα ΜΑΤ να εκνευρίζονται, γιατί τους λέγαμε ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ, ΗΡΘΑΜΕ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!!! Και άρχισαν τα δακρυγόνα. Ο κόσμος σπρώχτηκε και χτύπησε, γονάτησε! Πώς να προφυλαχτούν οι γέροι τα παιδιά και οι γυναίκες, άμαθοι όλοι μας στα δακρυγόνα;
Και τα πετούσαν πεντε πέντε, μόλις τρέξαμε τα ρίξαν και στους δρόμους για να μας ξεκάνουνε τελείως. Βήχαμε, μάνες προσπαθούσαν να φυγαδέψουν τα παιδιά τους, κατεβαίναν το βουνό και φώναζαν οι απο πάνω: ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΜΩΡΕ;;; ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ!!! και γυρίζαν πίσω και ξαναπέφτανε…. και κλαίγαν και γονάτιζαν αλλά δε φεύγαν. Οι πάνω εξαγριόθηκαν, τα ΜΑΤ τους λεγαν “πλησιάστε ρε μαλακ…, ελάτε κοντά και θα δείτε” και πετούσαν δακρυγόνα πέντε πέντε, και λυσσάξανε τα παλικάρια και οι κοπέλες…Πήραν πέτρες και πετάξαν, και τα ΜΑΤ τις στείλαν πίσω, για να κάνουνε παρέα με τα δακρυγόνα που μας φλώμοσαν.

Τα δακρυγόνα που μας ρήξαν, σε παιδιά, γέρους και εγκύους… Για να τους τα πάρουν τα παιδιά πριν γεννηθούνε, να μη ζήσουνε αυτήν την τραγωδία…!!!

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ; ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ! ! !

Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν μπορώ να καταλάβω το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι. Το γιατί γίναμε έτσι. Τόσο…ρηχοί. Τόσο αναίσθητοι. Ας το πάρουμε απ την αρχή.  http://enpoarneas.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html?m=1

Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α Ε, θυγατρική της καναδικής ELDORADO Gold, έρχεται αντιμέτωπη με τους κατοίκους που δε θέλουν να καταστραφεί η γή τους.

Η μεταλλευτική ιστορία ξεκινάει στην κλασσική εποχή. Στη νεότερη ιστορία, περιλαμβάνονται τρία μεταλλεία, στα οποία δούλευαν καθημερινά εργάτες με κίνδυνο της ζωής τους.Υπό αυτές τις συνθήκες το ’70 ξεκινούν σποραδικές απεργίες και το ’77 η σύγκρουση των μεταλλωρύχων με την εργοδοσία κορυφώνεται, με μια από τις μεγαλύτερες απεργίες της μεταπολίτευσης που διήρκησε 7 μήνες. Η μεγαλειώδης αυτή σύγκρουση λήγει τελικά άδοξα μετά από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και με απολύσεις μεγάλου αριθμού απεργών. Το 1982 οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν αλλά αναγκάζονταν να κάνουν τις χειρότερες δουλειές.Το 1987 η ΜΕΤΒΑ, εταιρία που ανήκει στο δημόσιο, φέρνει το πρώτο σχέδιο ανάπτυξης μεταλλουργίας χρυσού στα Καλύβια Χαλκιδικής.

Ο κόσμος εναντιώθηκε. Το 1995 τα μεταλλεία πωλήθηκαν στην καναδική πολυεθνική Tvx gold, όπου και αυτή με τη σειρά της φέρνει σχέδιο εξόρυξης χρυσού αυτή τη φορά στην Oλυμπιάδα. Η αντίδραση και εκεί ήταν άμεση και δυναμική, αφού στήσαν φυλάκιο στο δρόμο προς τις εγκαταστάσεις της εταιρίας και το φυλούσαν 24 ώρες το 24ωρο γυναίκες ανδρες και παιδιά, εμποδίζοντας την μεταφορά μηχανημάτων.Τον Οκτώβριο του 96 τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο φυλάκιο, κάναν συλλήψεις και πέρασαν τα γεωτρύπανα. Μαζεύτηκαν κάτοικοι απο τα γύρω χωριά και γίναν επισόδια.Το Νοέμβρη του ’97 επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος με απαγόρευση της κυκλοφορίας τα βράδια, καθώς και των συγκεντρώσεων με σκοπό να καμφθεί το ηθικό των κατοίκων, οι οποίοι αντιδρούν ακόμη περισσότερο.

Το 2000 η Tvx προχωρεί σε εκμετάλλευση των μεταλλείων κάτω από το χωρίο Στρατονίκη. Αναπόφευκτα οι κάτοικοι “τινάζονται’’ πάνω, από τα φουρνέλα της εταιρίας αντιδρώντας άμεσα. Ως απάντηση 4 διμοιρίες ΜΑΤ επί 8 μήνες στρατοπεδεύουν στο χωριό για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταλλείων. Στις αρχές του 2002 βγαίνει η απόφαση που λέει όχι στη μεταλλουργία χρυσού στην Ολυμπιάδα και στις αρχές του 2003 όχι στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη και αναγκάζονται να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους 480 εργαζομένους.Οι εργαζόμενοι ξεσικώνονται και η Tvx τελικά αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα φιλόδοξα σχεδία της για την Ολυμπιάδα και οι κάτοικοι από τη μεριά τους καταφέρνουν ότι στην αρχή του αγώνα τους φαινόταν αδύνατο.

Το Δεκέμβριο του 2003 δημιουργήθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και ανέλαβε τα μεταλλεία με τη συμμετοχή«ΑΚΤΩΡ» και «European Goldfields» της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο ρουμάνος Vasile Frank Τιμής. Έτσι ξαναγίνεται έγκριση για τα εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη.

Τα φουρνέλα αρχίζουν να ξαναχτυπούν κάτω από τα πόδια τους σε καθημερινή βάση, εξουθενώνοντάς τους ψυχολογικά. Επίσης προκαλούνται ρωγμές στα σπίτια καθώς και άλλες ζημίες λόγω τον διαφορικών καθιζήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αφηγείται κάτοικος της Στρατονίκης…… «Χάσαμε κυριολεκτικά ένα κομμάτι από την ζωή μας όντας αναγκασμένοι να ασχολούμαστε με ένα μεγάλο και διαρκές πρόβλημα το οποίο το ζούμε χωρίς να χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Απομακρυνθήκαμε από τις μικροχαρές, μετριάστηκαν οι μικροαπολαύσεις μας, διαταράχθηκε η ησυχία και ηρεμία της ζωής μας στην ύπαιθρο που αποτελεί βασική επιλογή μας, εξαλείφθηκε κάθε χιουμοριστική διάθεση, σπάνια ευθυμούμε, χάθηκαν τα γλέντια και τα τραγούδια μας, κινδυνεύει η διατήρηση των λιγοστών εθίμων μας, περιορίστηκαν τα ενδιαφέροντα και τα χόμπυ μας, κόπηκε το γέλιο, ακρίβυνε το χαμόγελο, άφαντες οι στιγμές ανάτασης και ευφορίας, τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα ο ψυχισμός μας, κλονίσθηκε η ισορροπία μας, σαρώθηκε η σκέψη μας, συρρικνώθηκε η φαντασία μας, ελαχιστοποιήθηκε η πιθανότητα ευτυχίας…».

Το 2006 η εταιρία κατέθεσε στο υπουργείο μελέτη για ανοικτή εξόρυξη στο δάσος των Σκουριών Μ. Παναγίας. Η ανοικτή εξόρυξη περιλαμβάνει δημιουργία κρατήρα μέσα στο δάσος βάθους 400 μ, καθώς και αρκετά ακόμα μέτρα με υπόγειες στοές για τα κατώτερα μέρη του κοιτάσματος. Η διάμετρος του ανοίγματος θα είναι 1200 μ. Αναλογιζόμενοι την περιεκτικότητα σε χρυσό στην περιοχή που είναι 0,8 g/ton τρομάζουμε στην προσπάθεια μας να φαντασθούμε πώς θα είναι η περιοχή μετά τον τραυματισμό της. Επιπλέον περιλαμβάνει κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού και επεξεργασίας μεταλλεύματος καθώς και δημιουργία δυο φραγμάτων για την απόθεση στείρων και τοξικών λυμάτων.Η μέθοδος της κυάνωσης είναι η πλέον αντιδραστική για το περιβάλλον. Τελικά η ανοικτή εξόρυξη στη Μ. Παναγία πήρε την πρώτη της έγκριση στις 2/10/09 με την υπογραφή της ΠΠΕΑ (Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση Αξιολόγηση) η οποία κάνει σαφείς αναφορές στα τέλματα με κυάνιο. Πολλοί υποστηρικτές και μη της μεταλλουργίας θα βγουν έχοντας αντιρρήσεις για την βλαπτικότητα της κυάνωσης.

Η απάντηση σε αυτούς δόθηκε πριν 10 χρόνια. Το 2000 σε ένα ορυχείο χρυσού στην περιοχή Μπαϊα Μάρε της Ρουμανίας υποχώρησε ένα φράγμα και τόνοι υλικού εμπλουτισμένο με κυάνιο διέρρευσε στους παρακείμενους πόταμους Τίσσα και Σζαμος. Η μόλυνση έφτασε μέσω του Δούναβη ως τη μαύρη θάλασσα νεκρώνοντας κάθε τι στο διάβα της. Τόνους νεκρών ψαριών ξέβραζαν καθημερινά τα ποτάμια ενώ οι παραποτάμιες περιοχές κρίθηκαν ακατάλληλες καθώς το νερό και το χώμα μολύνθηκαν ανεπανόρθωτα. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ήταν η χειρότερη οικολογική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ καθώς και ότι η αποκατάσταση του συστήματος της περιοχής εφόσον δεν ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Αν και της πήρε αρκετά χρόνια στις 7/12/09 η Ουγγαρία απαγόρευσε το κυάνιο στη μεταλλευτική.

Η περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής που έχουν γίνει οι επεμβάσεις με τα μεταλλεία αποτελείται από σωρούς εκτεθειμένου μεταλλεύματος , λίμνες αποβλήτων, υπόγειες δραστηριότητες και σχεδιάζονται και ανοικτές εξορύξεις. Έτσι, τα θειούχα μεταλλεύματα εκτίθενται με παρά πολλούς τρόπους στη συνδυασμένη δράση νερού-οξυγόνου και κατά συνέπεια οξειδώνονται. Το αποτέλεσμα είναι η παράγωγη θειικού οξέος. Το φαινόμενο ονομάζεται όξινη απορροή και οι συνέπειες του μακροχρόνιες. Όταν το θειικό οξύ φθάσει στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, που είναι θέμα χρόνου, τότε αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ποσό δραματική μπορεί να γίνει η κατάσταση. Άλλες περιοχές της Ελλάδας πλήττονται από ανυδρία ενώ την ίδια ώρα η Χαλκιδική δε θα μπορεί να πιει νερό από τη ρύπανση. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας ρύπανσης είναι η διασπορά των βαρέων μετάλλων με τη βοήθεια του νερού της βροχής. Τα βαρέα μέταλλα δεν αποικοδομούνται και εισέρχονται σε ένα μικρό ή μεγάλο βιοχημικό κύκλο. Συσσωρεύονται σε ζώντες οργανισμούς και τις περισσότερες φορές ο τελικός αποδέκτης είναι ο άνθρωπος. Τα βαρέα μέταλλα σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν από τοξικότητες μέχρι θάνατο.

Τα λεγόμενα για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις εταιρίες που πέρασαν από την περιοχή είναι ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι ώστε να φάνουν κοινωνικά υπεύθυνες. Αυτό όμως δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι σύμφωνα με το νόμο τους, που κύρωσε τη μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ε.Χ,«ουδεμία ευθύνη φέρει για τις ζημιές του περιβάλλοντος τις προγενέστερες του 2004 και για όσες συμβούν μετά από αυτή αλλά τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται στο παρελθόν». Ουσιαστικά κάθε εταιρία προσπαθεί να απαλλαγεί με διάφορα τεχνάσματα από το βάρος της αποκατάστασης, που και να εφαρμοζόταν κανονικά δε θα μπορούσε να αποκαταστήσει πλήρως το περιβάλλον και όλες τις συνέπειες που προκαλούνται σε αυτό. Εκτός αν οι υπέρμαχοι της εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική θεωρούν αποκατάσταση το σχηματισμό της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου, μήκους 900μ και πλάτους 125μ, από τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ή τους εκατοντάδες σωρούς μεταλλεύματος που έχουν παρατηθεί στην περιοχή προκαλώντας γενικευμένη διασπορά βαρέων μετάλλων και όξινη απορροή….

Θυμάμαι πέρισυ που υπογράφαμε για έναν κύριο που έβγαλε στη φόρα τα οικονομικά ζιτήματα της εταιρίας. Του κάναν μήνυση για συκοφαντική δισφήμιση. http://ecology-salonika.org/2010/01/31/mining-gold-halkidiki-myths-and-truths/ , https://antigoldgr.org/blog/2011/02/22/mihos/https://antigoldgr.org/blog/2011/03/23/michos-agogi/ .

Και τι μας λέει η ιστορία; http://www.youtube.com/watch?v=hTN94S3rSfQ&feature=sharehttp://www.youtube.com/watch?v=7CSV8P-edoE&feature=sharehttps://antigoldgr.org/blog/2012/03/13/water-or-gold/ , πως όπου έγινε μεταλλείο κοντά σε κατοικιμένη περιοχή καταστράφηκε κόσμος….
http://www.youtube.com/watch?v=00DovmD4Uvg,
http://www.youtube.com/watch?v=VhNQR5bv9qQ&feature=related,
Όποιος θέλει ας δει όλα τα μέρη αυτού του βίντεο….. http://www.youtube.com/watch?v=Β6μΙβ7ΥΗ4ξ4  ΑΞΙΖΕΙ.

Και φτάσαμε στο σήμερα… Πριν λίγες μέρες.

30 άτομα που πήγανε ειρηνικά να διαδηλώσουν στο βουνό, βρήκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ αρχαιολόγους εκει πάνω. αφού ακόμα δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες! ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;; την απάντηση διαβάστε την μόνοι σας, στα παρακάτω λινκς.
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=29332 ,
http://www.pentapostagma.gr/2011/04/blog-post_2015.html
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_1201018_130_2.pdf
και http://enpoarneas.blogspot.com/2011_02_01_archive.html
Τους ζήτησαν να φύγουν και είπαν όχι. Αντ αυτού κλήθηκαν 400 με στολές της εταιρίας και όρμηξαν να τους λιντσάρουν. Είπαν πως οι 30 επιτέθηκαν,  οτι οι 400 προστατεύαν τη ζωή τους!!!! Χτύπησαν γυναίκες και άνδρες, δεν ξεχώρησαν. Και είπαν πως λέμε ψέματα.

Πριν λίγες μέρες μαζευτήκαμε 2.500 !!! Και φέρανε τα ΜΑΤ για να μας διώξουν.
Ενώ όταν ανέβηκαν 30 η αστυνομία εξαφανίστηκε, όταν γίναμε πολλοί καραδοκούσαν να μας “φάνε”.

Τους είπαμε: ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ! και δεν τον κάλεσαν ποτέ. Ακόμα περιμένουμε να έρθει…

Και άρχισαν τα ΜΑΤ να εκνευρίζονται, γιατί τους λέγαμε ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ, ΗΡΘΑΜΕ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!!! Και άρχισαν τα δακρυγόνα. Ο κόσμος σπρώχτηκε και χτύπησε, γονάτησε! Πώς να προφυλαχτούν οι γέροι τα παιδιά και οι γυναίκες, άμαθοι όλοι μας στα δακρυγόνα; Και τα πετούσαν πεντε πέντε, μόλις τρέξαμε τα ρίξαν και στους δρόμους για να μας ξεκάνουνε τελείως. Βήχαμε, μάνες προσπαθούσαν να φυγαδέψουν τα παιδιά τους, κατεβαίναν το βουνό και φώναζαν οι απο πάνω: ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΜΩΡΕ;;; ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ!!! και γυρίζαν πίσω και ξαναπέφτανε…. και κλαίγαν και γονάτιζαν αλλά δε φεύγαν. Οι πάνω εξαγριόθηκαν, τα ΜΑΤ τους λεγαν “πλησιάστε ρε μαλακ…, ελάτε κοντά και θα δείτε” και πετούσαν δακρυγόνα πέντε πέντε, και λυσσάξανε τα παλικάρια και οι κοπέλες…Πήραν πέτρες και πετάξαν, και τα ΜΑΤ τις στείλαν πίσω, για να κάνουνε παρέα με τα δακρυγόνα που μας φλώμοσαν.

Τα δακρυγόνα που μας ρήξαν, σε παιδιά, γέρους και εγκύους… Για να τους τα πάρουν τα παιδιά πριν γεννηθούνε, να μη ζήσουνε αυτήν την τραγωδία…!!!

Και η απάντηση απο κάποιους που είναι υπέρ στα μεταλλεία;;;

Είπαν πως ήμασταν 300, ότι είμασταν ξένοι, αναρχικοί που θέλαμε τις φασαρίες.

Ε λοιπόν ήμασταν:

ΙΕΡΙΣΣΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΟΡΜΥΛΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΝΕΑ ΡΟΔΑ, ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ, ΓΟΜΑΤΙ ΚΑΙ 300 ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΚΙΛΚΙΣ, ΡΟΔΟΠΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ήρθαν για να μας δείξουν συμπαράσταση, κι εγώ θα πάω στον αγώνα τους, θα πάω στην Αλεξανδρούπολη γιατί περνούν το ίδιο μ’εμάς. Μόνο που οι δικοί τους δήμαρχοι είναι μαζί τους. Με το συμφέρον του τόπου τους και τη ζωή των ανθρώπων.

http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/2891-Me-oikologikh-katastrofh-apeileitai-h-Pambwtida-27-03-2012.html Ιδού τι συμβαίνει μ’εμάς….

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ! Όπως είπε ο κύριος Πάχτας στη συνέντευξη στη ΝΕΤ, τα μεταλλεία αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα, γι αυτό και εμείς ΟΛΟΙ διαδηλώνουμε ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ, και θα ρθουν κι άλλοι, και άλλοι θα σταθούνε δίπλα μας, γιατι Η ΖΩΗ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.