Η “Παγκόσμια μέρα για το νερό”, το Κιλκίς και η Χαλκιδική


Η “Παγκόσμια μέρα για το Νερό” ήταν χθες 22 Μαρτίου.

Οι ειδικοί βλέπουν στο μέλλον “πολέμους για το νερό”.

Το δικό μας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταστρώνει σχέδια ενάντια στην “έρημο Κιλκίς” την ίδια ώρα που το Υπουργείο “Περιβάλλοντος” σχεδιάζει υδροβόρες μεταλλευτικές μονάδες.

Στη Χαλκιδική, το νερό θυσιάζεται στο βωμό της “ανάπτυξης” των Πάχτα-Μπόμπολα-Κούτρα-Καναδών.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

Σχέδιο δράσης ενάντια στην …έρημο Κιλκίς!

Ο νομός Κιλκίς συμπεριλαμβάνεται στις έξι πρώτες περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης. Οι άλλες πέντε είναι η Κρήτη, η Αττική, η Λέσβος, τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και η λοφώδης περιοχή της Κεντρικής Θεσσαλίας.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ι. Δριβελέγκα,  σε σχετική αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Όπως τονίζει ο κ. Δριβελέγκας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης αποτελεί ένα πλαίσιο μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψη και την ανάσχεση της ερημοποίησης, που πρέπει να ακολουθηθούν σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με το οικολογικό και κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον κάθε απειλούμενης περιοχής.

Τα μέτρα αυτά θα αποτελούν ολοκληρωμένα προγράμματα που θα καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριοτήτων (δράσεις για τη γεωργία, δάση, κτηνοτροφία, υδάτινους πόρους, πανίδα, ειδικές κοινωνικοοικονομικές δράσεις), θα εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα κάθε περιοχής και θα υλοποιούνται στο πλαίσιο ενός χρονικού χωροταξικού προγραμματισμού για κάθε απειλούμενη περιοχή.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ποσοστό ανερχόμενο στο 30% περίπου των εδαφών των ευαίσθητων κλιματικών ζωνών της Ελλάδας έχουν περιέλθει σε διάφορα στάδια ερημοποίησης και η τάση είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί.

«Bλέπουν» πολέμους για το νερό στο μέλλον

Συρράξεις μεταξύ χωρών ή ακόμη και την κατάρρευση κρατών μπορεί να προκαλέσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες η έλλειψη νερού, σύμφωνα με νέα έκθεση που βασίζεται σε αναλύσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Οι υπηρεσίες προειδοποιούν επίσης ότι το νερό μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στα χέρια τρομοκρατών.

Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών αποτελούν «καμπανάκι», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ουάσιγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, θα αυξηθεί και η ζήτηση για νερό, όμως τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού δεν θα επαρκούν», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια «σύρραξη μεταξύ κρατών σε σχέση με το νερό, δεν είναι πιθανή μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», όμως η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη μετά το 2022. Συγκεκριμένα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών προβλέπουν «μεγάλες προκλήσεις» για τις περιοχές της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νοτίου Ασίας εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού. Τα προβλήματα ενδέχεται να επιτείνουν οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας και τα αποθέματα τροφίμων.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν επίσης ότι χώρες που σήμερα επιλύουν μέσω του διαλόγου προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με κοινά αποθέματα νερού, ενδέχεται μελλοντικά να καταφύγουν σε λιγότερο ειρηνικά μέσα. Τα προβλήματα αυτά «είναι πιθανό να προκαλέσουν την κατάρρευση κάποιων χωρών», υπογράμμισε η κ. Κλίντον. «Μπορεί να δούμε περιφερειακές διαμάχες μεταξύ κρατών που μοιράζονται λεκάνες απορροής να κλιμακώνονται οδηγώντας ακόμη και στη βία». Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον φραγμάτων ή δεξαμενών που παρέχουν νερό σε κοινότητες, εργοστάσια και καλλιέργειες.

Παρότι δεν διευκρινίζεται ποιες χώρες θεωρούνται πιο ευάλωτες, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα ποτάμια, όπως ο Νείλος, ο Ιορδάνης, ο Μεκόνγκ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης, αλλά και ο Αμού Ντάρια στην Κεντρική Ασία.

Αχτίδα ελπίδας

Παρά τις ζοφερές προβλέψεις από τη Ουάσιγκτον, σχετική αισιοδοξία εμπνέουν στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη και σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό την περίοδο 2000 – 2010. Ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το 92% των κατοίκων του πλανήτη θα μπορούν να πίνουν καθαρότερο νερό.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού ωστόσο, αναγνώρισε ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές, στην ανάπτυξη και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές προκλήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.