Χρήσιμα συμπεράσματα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπτυξης Εθελοντισμού Καλαμαριάς


Από τους Ενεργούς Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωσε που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπτυξης Εθελοντισμού Καλαμαριάς στον χώρο του Θεάτρου Χηλής.

Με θέμα την «Αξιοποίηση βιομηχανικών και μεταλλικών ορυκτών Ελλάδος: κατάρα ή ευλογία;»  μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανανίας Τσιραμπίδης, ενώ η ομιλία του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανδρέα Γεωργακόπουλου είχε τίτλο «Ενεργειακές πρώτες ύλες Ελλάδος: Παρόν και μέλλον».
Αξίζει να σταθούμε όμως ιδιαίτερα στην ομιλία του κυρίου Ανανία Τσιραμπίδη αφού έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τις επενδύσεις στις εξορύξεις Χρυσού στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική. 
Κατάφερε λοιπόν ο κύριος Τσιραμπίδης μέσα στα πρώτα 10 λεπτά να ξεχρεώσει την Ελλάδα και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη με την εκμετάλλευση των ορυκτών πλούτων. Στην πρώτη γραμμή φυσικά βρέθηκε ο Χρυσός και ιδιαίτερα η επένδυση της βορείου Χαλκιδικής. Αφού εξέφρασε μερικούς συντηρητικούς προβληματισμούς, όσον αφορά το κομμάτι των ελέγχων από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και από την τοπική κοινωνία τα συμπεράσματα και οι απόψεις που εξέφρασε ήταν καθαρά ΥΠΕΡ των επενδύσεων.
Βέβαια είναι πολύ εύκολο όταν κάνεις μονόλογο και χωρίς να έχεις κάποιον για να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα, να λες ότι θέλεις. Ευτυχώς όμως που η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στο ακροατήριο να γίνουν ερωτήσεις και κάποιες μικρές τοποθετήσεις.
Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν αυτή την δυνατότητα τοποθετήσαμε τα πράγματα στην σωστή διάσταση τους. Για παράδειγμα πως είναι δυνατόν να σωθεί η Ελληνική οικονομία όταν οι εταιρίες εξόρυξης είναι ξένων συμφερόντων και το μόνο που θα αποδίδουν είναι ένα μίσθωμα, κάποιους φόρους (ας γελάσουμε) και μερικές θέσεις εργασίας; Πως είναι δυνατόν το Ελληνικό δημόσιο να εγγυάται τους περιβαλλοντολογικούς όρους και την αποκατάσταση στις περιοχές εκμετάλλευσης, όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί για τον εαυτό του και παρανομεί εξόφθαλμα όπως στην περίπτωση της Λάρκο που του ανήκει; Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για αποκατάσταση όταν στην περίπτωση της Αλουμίνιο Ελλάδος έχει 240 τ.χιλ τοξική λιματολάσπη εντός τους Κορινθιακού κόλπου και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα. Πως να εγγυηθεί  το δημόσιο και να προκαλέσει στους ντόπιους εμπιστοσύνη ότι οι εταιρίες θα λειτουργήσουν νόμιμα, όταν για παράδειγμα τα Λατομεία Μαρκοπούλου λειτουργούσαν για 40 χρόνια χωρίς άδεια λειτουργίας;
Έγινε αναφορά από τον κύριο Τσιραμπίδη για την Φιλανδία, για ένα μεταλλείο που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο με μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 8 βαθμούς κελσίου πως εκεί χρησιμοποιούν κυάνιο. Γιατί δεν ενημέρωσε όμως τον κόσμο πως το κυάνιο κάτω από τους 23 βαθμούς μπορούμε να το συγκρατήσουμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενώ στην χώρα μας λόγο του ότι οι θερμοκρασίες ξεπερνούν κατά πολύ τους 23 βαθμούς  θα υπάρχει πρόβλημα, αφού θα εξατμίζετε και στην υγροποίηση του, θα μετατρέπετε στο καταστροφικό υδροκυάνιο όπου με την βροχή θα μολύνει τα πάντα; Γιατί δεν μας είπε τίποτα για την Baja Mare της Ρουμανίας όπου είχαμε το δεύτερο μεγαλύτερο ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας όταν μετά το σπάσιμο του φράγματος των τοξικών διέρρευσε μεγάλη ποσότητα μέσα στον Δούναβη και τις συνέπειες τις γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα. Γιατί δεν μας είπε τίποτα για την Κιουταχία, που έχουμε και τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες;
Προφανώς όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη που ρωτήθηκαν, ο κύριος Τσιραμπίδης δεν περίμενε να του ερωτηθούν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση ότι “αυτές είναι οι απόψεις σας, αυτές είναι οι απόψεις μου και επειδή έχουμε δημοκρατία οφείλουμε να τις σεβαστούμε”.
Αυτά τα όμορφα διαδραματίστηκαν απόψε το βράδυ, σε μια εκδήλωση που όφειλε να έχει προσκαλέσει και τον αντίλογο. Ευελπιστούμε πως θα τηρήσουν την υπόσχεση τους για μια νέα εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων της Καλαμαριάς με τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον, στην υγεία και στην οικονομία αυτού του είδους οι επενδύσεις.
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ….
Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.