Ομιλία Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο συλλαλητήριο κατά της επένδυσης του Χρυσού, 7/3/2012


Συνδημότισσες και συνδημότες,

Εάν δεν ντρεπόμουν να κλάψω μπροστά σας σήμερα από συγκίνηση θα έκλαιγα! Γιατί διαπίστωσα ότι αυτά τα 12 χρόνια αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία άξιζαν τον κόπο και ότι δεν είμαστε μόνοι μας εμείς οι αυτοδιοικητικοί, αλλά είμαστε δίπλα στο λαό και ο λαός είναι δίπλα σε εμάς. Kαι αυτό μετράει πάνω από όλα σε αυτήν την κοινωνία, την ακριτική της Θράκης, η οποία εγκαταλείφθηκε από το κέντρο της Αθήνας, όπως μου αρέσει να λέω από το «κράτος της Αθήνας», μας άφησαν μόνους μας να αναπτυχθούμε και δεν είναι αυτό μόνο. Αγωνιζόμαστε για να μην γίνουν λάθη που θα καταστρέψουν τη ζωή μας, τον τόπο μας, τα παιδιά μας!!

Απέναντι σε αυτούς οι οποίοι ξέρω ότι βρίσκονται εδώ σήμερα για να μας κρίνουν, για να συγκρίνουν την αγωνιστικότητά μας σε σχέση με χθες, με πριν 5 χρόνια, με αυτήν πριν 3 χρόνια, την συγκέντρωση μας και την πορεία μας, θέλω να τους πω για να σχηματοποιήσουν την εκδήλωση αυτή στις εικόνες, στα ΜΜΕ, κάποια από τα οποία είναι πουλημένα κυριολεκτικά στους χρυσοθήρες και ζουν μόνο από αυτό, να δουν ότι ο δρόμος από την Κάθοδο, τη Λέσχη Αξιωματικών μέχρι και το ξενοδοχείο Άλεξ είναι γεμάτος!!!! Αν βάλουμε τα πεζοδρόμια ένθεν κακείθεν θα φτάσουμε μέχρι την Άνοδο!!!!

Είναι πιο μεγάλη η συγκέντρωση από αυτήν την πορεία που είχαμε πριν από 3 χρόνια!!!!

Και μην τολμήσει κανείς να πει ότι η αγωνιστικότητα μειώθηκε στους Εβρίτες, τους Θρακιώτες, τους Αλεξανδρουπολίτες… Δεν ξέρω πόσο παλμό πρέπει να βάλω για να πείσω κάποιους ότι πρέπει να είναι εδώ και να αντισταθούν σε αυτούς τους οποίους θέλουν να καταστρέψουν αυτόν τον τόπο, τον οποίο τον έχει αφήσει στο έλεός του η Αθήνα.

Αν και δεν συνηθίζω να διαβάζω γραπτά, επειδή όμως ξέρω ότι είναι εδώ αυτοί, οι οποίοι θέλουν να πάρουν οτιδήποτε αρνητικό ως έλλειμμα και να το χρησιμοποιήσουν, θέλω για 5 λεπτά μόνο να παρακολουθήσετε αυτά που έχω να πω σε αυτούς και σε εσάς, τους αγωνιστές εδώ της Θράκης.

Αυτός ο τόπος και οι πολίτες του έμαθε να αγωνίζεται γιατί κάποιοι θέλουν να τον καταστρέψουν. Κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν τη θέληση του λαού μας. Κάποιοι δε σέβονται ούτε τη θέλησή μας ούτε τον αγώνα μας.

Δώδεκα χρόνια κρατάμε μακριά τον θάνατο από την ακριτική μας γη. Δώδεκα χρόνια το κράτος της Αθήνας προσπαθεί μαζί με τους χρυσοθήρες να βρει την κερκόπορτα στην δύστυχη Θράκη μας.

Έκανε την προέγκριση, προχώρησε χθες στο fast track που βέβαια είναι η διαδικασία, αλλά καταδεικνύει τη θέληση της Αθήνας η οποία επηρεάζεται από τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές εταιρίες!!!! Και βρήκε αυτήν την κερκόπορτα στη δύστυχη Θράκη μας στο όνομα της ύφεσης, της δυστυχίας των Θρακιωτών και στην ανεργία!!!

Όμως αυτοί δεν κυβέρνησαν 35 χρόνια και κατάντησαν την Θράκη μας το πιο πτωχό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αυτοί δεν κατεδάφισαν την οικονομία της, την βιομηχανία, τις βιοτεχνίες, από το 1990 την γεωργία, την κτηνοτροφία μας;

Και τώρα θέλουν, αντί να επανορθώσουν να μας αποτελειώσουν! Να πάρουν το νερό μας, καταστρέφοντας τον υδροφόρα ορίζοντα, να μολύνουν την θάλασσα μας, να καταστρέψουν τα δάση μας, να προσβάλουν την υγεία μας , την ίδια τη ζωή μας.

Σε οκτώ χρόνια όμως που θα τελειώσουν –μπορεί και λιγότερα – οι χρυσοθήρες θα πάρουν 370 τόνους χρυσού, ιδιοκτησία δικιά μας των Θρακιωτών, κληρονομώντας μας με 11.000.000 τόνους αποστεγνωμένο τοξικό μεταλλευτικό τέλμα που θα ζήσει δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας, πάνω από χίλια χρόνια!!!!

12.000 κυβικά νερού ημερησίως θα απαιτηθούν για την κατεργασία 3.000 τόνων πετρώματος ανά 24ώρο. Θα διαλύσουν τη Θράκη, δεν θα τη γνωρίζουν μετά από 8 χρόνια!!! Θα εξαφανίσουν τον τόπο μας και μετά από 8 χρόνια θα αφήσουν τόνους κυανίου, τον ίδιο τον θάνατο και θα φύγουν στον Καναδά, αφού η μόνη μέθοδος εξόρυξης είναι το ΚΥΑΝΙΟ.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον κόσμο μέχρι και σήμερα! Αυτό να το ξέρετε για να το διαμηνύσετε σε όλους αυτούς που πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει άλλη μέθοδος εξόρυξης πλην της κυάνωσης !

Το μόνο κέρδος θα είναι 70-80 θέσεις – μην ακούτε τις σειρήνες των παραμυθάδων που μιλούν για 200 και 300!!!! – Θέσεις εργασίας, όμως, δύστυχων ανθρώπων που θα πληρώσουν με την υγεία τους και την ζωή τους δυσανάλογο τίμημα. Είναι θέσεις εργασίας που αποκλείουν στο άμεσο μέλλον χιλιάδες άλλες , χτυπώντας την προοπτική της ανάπτυξης σε ένα σωρό άλλους τομείς που θα υποχωρήσουν!

Απαντάμε ότι μόνο στο Δήμο μας έργα περίπου 30.000.000 ευρώ έχουν προγραμματιστεί στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσα στο 2011 με αγώνα για να φτάσουμε εκεί, με ισχυρές προσπάθειες που άμεσα θα αποφέρουν αποτελέσματα ως επίσης στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Με θέσεις εργασίας που θα μείνουν για πάντα και θα προωθήσουν την προοπτική ανάπτυξης. Γιατί είμαστε υπέρ της ανάπτυξης λέγοντας ΝΑΙ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω αυτού στην ΒΙΠΕ Άβαντα, όπου η Αθήνα μας γέμισε κουφάρια, ενώ σήμερα μας προτείνει και τον θάνατο μας.

Αυτές οι δύο πιο πάνω επενδύσεις δημιουργούν 170 θέσεις εργασίας για πάντα χωρίς προσβολή στο περιβάλλον, ενώ τα χρυσορυχεία λιγότερες και μόνο για 7-8 χρόνια, αφαιρώντας χιλιάδες άλλες στο μέλλον. Λέμε ΝΑΙ λοιπόν στην ανάπτυξη.

Γιατί άραγε η Αθήνα δεν αδειοδοτεί την εξόρυξη του ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο; Γιατί δεν αναπτύσσει την γεωθερμία στο Αρίστηνο, και γενικότερα την πράσινη ανάπτυξη;

Τους χρυσοθήρες τους γνωρίζουμε. Είναι αυτοί που στο όνομα του κέρδους της πολυεθνικής τους εταιρείας καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους. Δραστηριοποιούνται σε κράτη με λαούς που πεινούν και δεν ερωτώνται, όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Τουρκία. Και μοιράζουν με φιλάνθρωπα αισθήματα κάποια χρήματα σε αθλητικούς συλλόγους, φιλανθρωπικούς συλλόγους εκμαυλίζοντας συνειδήσεις, ιδιαίτερα των παιδιών μας. Έχοντας κατά νου μόνο το χρυσό μας, βλέποντάς μας ως αποικία και ιθαγενείς.

Βοηθοί τους σε όλα αυτά κάποια ΜΜΕ που έχουν στηθεί και υπάρχουν ΜΟΝΟ για να κάμψουν τον Θρακιώτικο λαό, μόνο για να τον πείσουν, βομβαρδίζοντάς τον κάθε μέρα με ψέματα και συκοφαντώντας όλους εμάς που αγωνιζόμαστε επί 12 ολόκληρα χρόνια. Αγωνιζόμαστε πριν ακόμη γίνουμε θεσμικοί και αποκτήσουμε αξιώματα, που κι αυτά, να ξέρετε, είμαστε έτοιμοι όλοι εδώ στη Θράκη να τα θυσιάσουμε για να μην καταστραφεί ο ευλογημένος μας τόπος! ΜΜΕ που παραπληροφορούν, χρησιμοποιώντας στις εκπομπές τους τα τσιράκια των χρυσοθήρων έχοντας συγκεκριμένα συμφέροντα κόντρα στο καλό του τόπου.

Τους ξέρετε όλοι, μην τους ακούτε μην τους παρακολουθείτε, μιλήσαμε, συνομιλήσαμε μαζί τους, ήρθαμε με επιστήμονες σε αντιπαράθεση μαζί τους και νικήσαμε! Νικήσαμε όμως προσωρινά! Πατήστε λοιπόν το κουμπί και κλείστε ότι αρνητικό λέγεται για το δίκαιο, καθαρό και ηθικό αυτόν αγώνα.

Γιατί άραγε πηγαίνουν κόντρα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς της Θράκης, στους 22 Δημάρχους της Περιφέρειας, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους;

180 αυτοδιοικητικοί, ότι πιο καθαρό απέμεινε στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, λένε όχι! Ο λαός θα πει ναι;!

Γιατί πηγαίνουν κόντρα στο ΤΕΕ Θράκης που έχει όλους τους επιστήμονες εξειδικευμένους για την επένδυση αυτή, και λένε όχι στα χρυσωρυχεία με μελέτες οι οποίες υπάρχουν από το 2001 μέχρι και το 2011, στα Επιμελητήρια Ροδόπης και Έβρου, στο Εργατικό Κέντρο, στην Εκκλησία – βλέπω 4 ιερείς εδώ, 2 δεξιά και 2 απέναντι, και ο Δεσπότης μας είναι στην Ιερά Σύνοδο, γι’ αυτό δεν μπορούσε να είναι εδώ πέρα σήμερα, εξάλλου έχει δώσει σε κάθε λύση παρεξήγηση με την υπογραφή του πριν 2,5 μήνες στην επιστολή που στείλαμε στον κ. Παπακωνσταντίνου, στους Επιστημονικούς συλλόγους στους Πολιτιστικούς συλλόγους τελικά στον ίδιο τον λαό;

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κλείνουν τα στόματα και την σκέψη των παιδιών μας; Ακούστε οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι τι είπαν!!! Για να μειώσουν την ένταση, την ποιότητα και την ποσότητα αυτής της εκδήλωσης, της καταπληκτικής, έστησαν ένα πανηγύρι ηλιθιότητας υποστηρίζοντας ότι μια χαμένη ώρα μάθημα αντιστοιχεί σε αμορφωσιά για τα παιδιά μας. «Τα παιδιά μας» – είπαν με λίγα λόγια- «ότι την ώρα αυτή πρέπει να μείνουν στα θρανία». Για ποιο λόγο αυτήν τη μια ώρα θα πρέπει να μείνουν εκεί; Για να μην πληροφορηθούν οι 17χρονοι που σε λίγους μήνες θα ψηφίζουν πώς πρέπει να είναι ο τόπος τους και σε ποιόν τόπο θα μείνουν!!! Ε, όχι!!!!ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΙ!!!

Θέλουμε άβουλους 16χρονους και 17χρονους όταν ξέρουμε ότι αντί για μια (χαμένη) ώρα θα μάθουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Επιπλέον, μιας χαμένη ώρα μαθήματος δεν είναι τίποτα μπροστά στα 10 και στα 15 χρόνια ανεργίας που τα περιμένουν και όλα αυτά τα χρόνια ανεργίας τα προκαλούν όλοι αυτοί που θέλουν τα χρυσωρυχεία εδώ!!!

Γραμματείς και φαρισαίοι, ντόπιοι, Αθηναίοι και Καναδοί, ανιχνευτές που ψάχνετε την κερκόπορτα. Ακούστε μια για πάντα ότι από σήμερα ήδη άνοιξε ο μακρύς κατάλογος των πολιτών που επιστρατεύονται για την κακιά στιγμή που η Αθήνα – πιθανόν – δώσει την αδειοδότηση για την καταστροφή μας!!!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει μια στρατιά από 100, 200, 3000, όσους χρειάζονται κάθε φορά εκεί στο Πέραμα, επί 24ώρου βάσεως! Και το γραφείο μου θα το μεταφέρω εκεί, για να είμαι συνεχώς εκεί μέχρι να φύγουν οι Καναδοί!!!

Εκατοντάδες λοιπόν θα είναι στημένοι καθημερινά εκεί, και είναι υπόσχεση ζωής, είναι υπόσχεση τιμής, είναι υπόσχεση ηθικής, είναι υπόσχεση στα παιδιά μας, των οποίων το μέλλον είναι τόσο άσχημο, τόσο δυσοίωνο!

Γιατί στους κοινωνικούς αγώνες θυσιάζονται όπως σας είπα και τα αξιώματα! Γιατί για κάποιους άλλους είναι η καρέκλα η υπέρτατη ζωή.

Γιατί ο λαός της Θράκης είναι ενωμένος απέναντι στους ανέντιμους των Αθηνών που δήλωναν μπροστά στους θεσμικούς εκπροσώπους της Θράκης πριν 4 μήνες στο υπουργείο ΥΠΕΚΑ ότι η επένδυση θα γίνει μόνο αν το θέλει ο λαός, και συμπλήρωνε ο κ. Μανιάτης ότι αυτό θα ισχύσει κι αν ακόμα ο λαός κάνει λάθος.

Έχουμε δίκιο! Είναι η αλήθεια και δεν μπορούμε να πούμε στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η επένδυση;!

Και θέλουμε τα παιδιά μας μη σκεπτόμενα είτε στα σχολειά τους, είτε στα σπίτια τους, μακριά από το κοινωνικό γίγνεσθαι, εκεί όπου αναπτύσσεται η κοινωνική σκέψη και το πνεύμα των ανθρώπων;!

Έτσι λοιπόν, τελειώνοντας, ο λαός της Θράκης θα χτυπήσει την γροθιά του στους τοπικούς υπηρέτες των χρυσοθήρων αποδεικνύοντας τη ρήση «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ»!!!!!!

Πηγή: www.alexpolis.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.