Βροντερό «όχι» από την τοπική κοινωνία στα «fast track» χρυσωρυχεία Θράκης


Ο Πόλεμος του Χρυσού

Με τη διαδικασία «fast track» προωθεί η κυβέρνηση τη δημιουργία χρυσωρυχείων, στο Πέραμα, στην Αλεξανδρούπολη. Την ίδια ώρα οι φωνές αντίδρασης δυναμώνουν, πληθαίνουν και εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή. Κάτοικοι, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», που έχει αναλάβει το έργο, επικαλείται την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ανάπτυξης, είναι 128.960 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» αναφέρει πως θα επενδύσει συνολικά 350 εκ. ευρώ για την κατασκευή και τη λειτουργία των χρυσωρυχείων.

Παράλληλα, η «Χρυσωρυχεία Θράκης» υποστηρίζει πως λόγω του έργου «η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας». Σε παλαιότερη ανακοίνωσή-απάντηση σε άρθρο του καθηγητή Βιοχημείας, Γιάννη Τέντε, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου επισημαίνονταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκληθούν από τα χρυσωρυχεία, η εταιρεία υπεραμύνεται των μεθόδων εξόρυξης που χρησιμοποιεί, υποστηρίζοντας πως δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Επιπλέον η «Χρυσωρυχεία Θράκης» κάνει λόγο για «λασπολογία υπό το πέπλο της επιστημονικής ιδιότητας» και «αδιάφανα συμφέροντα».

Σημειώνεται πως η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» είναι θυγατρική της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε έναντι 2.6 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. , ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων της Χαλκιδικής.

Συνολικά η Eldorado Gold Corporation, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η θυγατρική της εταιρεία, αναμένεται να επενδύσει σε εξορύξεις στην περιοχή το ποσό του 1,5 δις ευρώ. «Θα δημιουργηθούν 1.500 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή», τονίζει η «Χρυσωρυχεία Θράκης», στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή, το κίνημα εναντίον της κατασκευής χρυσωρυχείων στο Πέραμα δυναμώνει. Στις 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε πορεία στην Αλεξανδρούπολη με τους πολίτες και τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς να λένε ένα βροντερό «Όχι» στην κατασκευή των χρυσωρυχείων στο Πέραμα.

«Όχι στο χρυσωρυχείο, Ναι στην πραγματική ανάπτυξη» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών. «Χρυσές υποσχέσεις, μαύρο μέλλον» έγραφε ένα πανό των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής.

Η «Οικολογική Εταιρεία Έβρου» σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ολέθρια για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον» τη λειτουργία των χρυσωρυχείων, τα οποία χαρακτηρίζει και ως «χρυσωρυχεία θανάτου».

Για την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η «Οικολογική Εταιρεία Έβρου» αναφέρει:

«Το Υπουργείο αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον  δείχνει ότι δεν ενοχλείται από τα 10- 12 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων  που θα μολύνουν και θα καταστρέψουν την φύση. Δεν ανησυχεί για την όξινη απορροή που δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα.. Δεν προβληματίζεται για τις τεράστιες ποσότητες του θανατηφόρου κυανίου που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Με  την γνωμοδότηση αυτή το κεντρικό κράτος  μας οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετεί τους οικονομικούς στόχους μιας εταιρείας ξένων συμφερόντων, που εδώ και χρόνια επιμένει στον βιασμό της φύσης, μιας εταιρείας που καταργεί  με την προμελέτη  τα ρέματα και τα γεμίζει με τοξικά τέλματα, μιας εταιρείας χρυσού που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, που αποσιωπά τις τραγικές για την ανθρώπινη υγεία και την φύση επιπτώσεις».

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την θετική γνωμοδότηση αυτή διαγράφει προκλητικά την συνταγματική υποχρέωση του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τονίζει η «Οικολογική Εταιρεία Έβρου».

Για την καταστροφή που θα προκληθεί στο περιβάλλον από τη λειτουργία του χρυσωρυχείου προειδοποιούν και άλλες οικολογικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής, αλλά και ακαδημαϊκοί.

Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου ενάντια στα Χρυσωρυχεία, σε παλαιότερη επιστολή της προς τους βουλευτές Έβρου και Ροδόπης, σημειώνει πως «για τα μεταλλεία χρυσού στην Θράκη πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι εταιρείες χρυσού, όπου διατυπώθηκαν οι επιστημονικές απόψεις και των δυο πλευρών. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαμορφώσει άποψη και είναι κάθετα αντίθετες στην λειτουργία των χρυσωρυχείων».

Η Επιτροπή σε αυτή την επιστολή επισημαίνει στους βουλευτές πως είναι χρέος τους  απέναντι στην τοπική κοινωνία να εμποδίσουν με την παρέμβασή τους την κατασκευή των χρυσωρυχείων.

Σημειώνεται πως οι Δήμαρχοι της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης με κοινή επιστολή τους προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη Δεκεμβρίου, και πριν από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή των χρυσωρυχείων στο Πέραμα, «καθότι πλήττει την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και την αειφορία – βιωσιμότητα της περιοχής και ταυτόχρονα σβήνει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και προοπτικής, αφού προσβάλλεται ο πρωτογενής τομέας, καθώς επίσης η θάλασσα, η αλιεία, ο τουρισμός και επέρχεται μια γενική απαξίωση της περιοχής».

«Η μόνη ωφέλεια προκύπτει για την Καναδική εταιρία, που ως χρυσοθήρες θα πάρουν από τη γη μας 380 τόνους χρυσού σε επτά (7) έτη και θα μας αφήσουν δεξαμενές τελμάτων με κυάνιο, βλαπτικές και θανατηφόρες ενώσεις και γενικά την περιοχή μας κρανίου τόπο. Ζητάμε την απόρριψη της επένδυσης και τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που εκφράστηκαν πολλές φορές ομόφωνα αρνητικά στο περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών», σημειώνουν στην επιστολή τους.

Την παραπάνω επιστολή υπογράφει και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιαννακίδης Αριστείδης. Άλλωστε το περιφερειακό συμβούλιο έχει ψηφίσει στο παρελθόν κατά της εξόρυξης χρυσού. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αριστείδης Γιαννακίδης είχε αποστείλει επιστολή και στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση ώστε να αποτραπεί η το έργο.

Επιπλέον συλλογικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με επιστολή τους, που διαβίβασε ο Αριστείδης Γιαννακίδης στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τονίζουν πως «η παραγωγή χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική (στο επίπεδο εξόρυξης) και χημική (στο επίπεδο επεξεργασίας) βιομηχανία. Μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων (κατά κύριο λόγο κυανιούχων) με στόχο την απόληψη ελάχιστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού (2-3g χρυσού από ένα τόνο κοιτάσματος)».

Οι υπογράφοντες, σημειώνοντας πως έχουν λάβει υπόψη επιστημονικά δεδομένα υπέρ και κατά του έργου, αναφέρουν πως «τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας (όσες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση), την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού μισθώματος, μόνο του Δημόσιου μεταλλείου των Σαπών, της τάξης του 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού». Στη συνέχεια της επιστολής παραθέτουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και τις σχετικές μελέτες του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ . (Δείτε όλους του φορείς και τα πρόσωπα που υπέγραψαν την επιστολή).

Ενάντια στην κατασκευή των χρυσωρυχείων στην περιοχή έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους και το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Οι φωτογραφίες είναι από τη διαμαρτυρία της 7ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη από το Blog «Χρυσωρυχεία στη Θράκη Stop».

Published on TVXS – TV Χωρίς Σύνορα (http://tvxs.gr)


3 απαντήσεις στο “Βροντερό «όχι» από την τοπική κοινωνία στα «fast track» χρυσωρυχεία Θράκης”

  1. Έχετε αναδείξει πολλές φορές ότι το όνομα του G. SOROS έχει σχέση και με το χρυσό στη Χαλκιδική και αλλού. Γνωρίζετε επίσης και τον κο Jeffrey D. Sachs (I4CENSE , Mediterranean Green Development Investors Forum, κλπ) από τους πιο κοντά στην οικογένεια Παπανδρέου και καθογητής της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
    Όταν λοιπόν και ο Jeffry D. Sachs προβάλλει ότι ο G. Soros είναι ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ (!!!!!), τότε …. σωθήκαμε!!!
    ΣΤΟ: http://envthink.blogspot.com/2012/03/george-soros-financier-and.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.