Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Να προστατεύσουμε τον τόπο μας.


Πηγή: ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟΠ

Ευχαριστούμε το ΥΠΕΚΑ  που με τη γνωμοδότησή του συσπειρώνει τις δυνάμεις ενάντια στα χρυσωρυχεία σε Ροδόπη και Έβρο για να δώσουμε την τελική μάχη και να στείλουμε τους χρυσοθήρες σπίτι τους οριστικά!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Φαίνεται ότι  προς το παρόν  αποδεικνύεται αποτελεσματική η συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια των χρυσωρυχείων για να αποσπάσουν την θετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  στις 21 Φεβρουαρίου γνωμοδότησε θετικά στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  που υπέβαλλε η εταιρεία χρυσού  πριν από τρία χρόνια.

Το Υπουργείο αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον  δείχνει ότι δεν ενοχλείται από τα 10- 12 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων  που θα μολύνουν και θα καταστρέψουν την φύση. Δεν ανησυχεί για την όξινη απορροή που δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα.. Δεν προβληματίζεται για τις τεράστιες ποσότητες του θανατηφόρου κυανίου που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Με  την γνωμοδότηση αυτή το κεντρικό κράτος  μας οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετεί τους οικονομικούς στόχους μιας εταιρείας ξένων συμφερόντων, που εδώ και χρόνια επιμένει στον βιασμό της φύσης, μιας εταιρείας που καταργεί  με την προμελέτη  τα ρέματα και τα γεμίζει με τοξικά τέλματα, μιας εταιρείας χρυσού που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, που αποσιωπά τις τραγικές για την ανθρώπινη υγεία και την φύση επιπτώσεις.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την θετική γνωμοδότηση αυτή διαγράφει προκλητικά την συνταγματική υποχρέωση του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Πέρα από αυτά το  Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να υπηρετήσει τους οικονομικούς στόχους  των χρυσωρυχείων δηλαδή της Καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold  παραβλέπει και περιφρονεί τις ομόφωνες αποφάσεις των αιρετών αρχών του τόπου μας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών και Κομοτηνής., καθώς και όλων των Δημαρχών της Περιφέρειας. Παραβλέπει τις αρνητικές για τα χρυσωρυχεία αποφάσεις όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών οργανώσεων Έβρου και Ροδόπης δηλαδή της τοπικής κοινωνίας. Περιφρονεί ακόμη και τις αρνητικές για τα χρυσωρυχεία  εισηγήσεις των τοπικών δημοσίων Υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος τελικά με την γνωμοδότηση του για τα χρυσωρυχεία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια , η ερμηνεία των νόμων, και το δίκαιο  διαμορφώνεται  από την εταιρεία χρυσού. Όμως λίγες μέρες πριν (στις 16 Φεβρουαρίου 2012) ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης έλεγε ότι. “Καμιά επένδυση τέτοιου είδους δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες”. Αποδεικνύεται όμως τώρα περίτρανα το μέγεθος της αναξιοπιστίας αυτού του κυβερνητικού στελέχους , που εκπίπτει στην συνείδηση των πολιτών.

Απέναντι  στην προκλητική αυτή στάση του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε η σθεναρή αντίστασή της τοπικής κοινωνίας να εκφραστεί με μια σειρά κινητοποιήσεων, με πρώτη την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ μπροστά από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 12.00π.μ.

Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να γνωμοδοτήσουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες της περιοχής μας, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αποτρέψουν   το φρικιαστικό ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα  ολέθρια για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον χρυσωρυχεία. του θανάτου.

Σε αυτή τη κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν  και όλοι οι βουλευτές των δύο Νομών που συνυπέγραψαν πρόσφατα ενάντια στα χρυσωρυχεία.

Η σιωπή και τα μισόλογα  σε αυτή την κρίσιμη εποχή ερμηνεύονται ως ένοχη συμπόρευση με τους χρυσοθήρες.

Το ναι στα χρυσωρυχεία
Ισοδυναμεί με προδοσία           

Αλεξ/πολη 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Συντονιστική Γραμματεία


8 απαντήσεις στο “Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Να προστατεύσουμε τον τόπο μας.”

  1. από τα στοιχεία παραγωγής λιγνίτη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της τελευταίας δεκαετίας (2001-2011) αποτυπώνεται δυστυχώς τραγική εικόνα Στη διετία 2010-2011 η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε κατά 18,5% (ή κατά 20,44 εκ. τόνους λιγνίτη) σε σχέση με τη διετία 2002-2003 και 9% (ή 8,86 εκ. τόνους) σε σχέση με τη διετία 2008-2009. Αυτό σημαίνει ότι, αν στη διετία 2010-2011 η παραγωγή ήταν στα επίπεδα της διετίας 2002-2003, τότε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη θα ήταν αυξημένη κατά 10.000 GWh περίπου,Αν σε αυτήν την κακή εικόνα προσθέσουμε και την ενδεχομένη πλήρη κατάρρευση του Ορ.Μαυροπυγης η πραγματικότητα θα νε πράγματι τραγική για όλους μας . Όλα τα παραπάνω δύσκολα να βρείτε στα επίσημα seits της ΔΕΗ ,ΡΑΕ ,ΔΕΣΜΙΕ

  2. 2. Την καταγραφή και αξιολόγηση πάνω από 120 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους, μέσω ομάδας εργασίας επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός του 2012. Ήδη, έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 50 από τους χώρους αυτούς και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκμίσθωσης δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, για χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, αντιμονίτη, κ.α. Στις 14 Μαρτίου προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την περιοχή Βάθης – Γερακαριού του Κιλκίς όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα εκτιμώνται σε 1,5 δις ευρώ και τα δυναμικά σε περίπου 7 δις ευρώ. Με απόλυτα καινοτόμο τρόπο αξιολογούμε με συνολική βαρύτητα άνω του 25%, νέα κριτήρια, όπως ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης, οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι πρόσθετες περιβαλλοντικές δαπάνες (πέραν όσων προβλέπονται ήδη από την υφιστάμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία), η πρόσληψη εργαζομένων από την τοπική κοινωνία, κ.ά.
    ______________________________________________________________

    stefani poy pige to Ν.Δ. ?????

    • Σχόλιο στη Διακήρυξη για τα μεταλλεία στο Κιλκίς από Skarpelis Nikolaos 15 Νοεμβρίου 2011 6:23 μ.μ.

      Ο κ. Σκαρπέλης είναι καθηγητής κοιτασματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι σαφέστατα υπέρ της μεταλλείας και έχουμε κοντραριστεί μαζί του ουκ ολίγες φορές (π.χ.http://antigoldgr.org/blog/2010/06/23/skarpelis_kirki/) Για δες όμως που κι αυτός λέει ότι πρόκειται για μια ανεπίτρεπτα πρόχειρη και αντιεπιστημονική διακήρυξη. Έρευνα και εκμετάλλευση λέει η διακύρηξη, μόνο έρευνα λέει ο Μανιάτης στη Βουλή. Ποσότητες μεταλλευμάτων δεν αναφέρονται καθόλου (λογικό, αφού είναι άγνωστες), παραδόξως όμως έχει εκτιμηθεί η αξία τους και πετιούνται κάτι δις στον αέρα σαν δόλωμα. Δεν δείχνουν και πολύ σοβαρότητα όλα αυτά και σ’αυτό συμφωνούν και άνθρωποι που δεν δεν είναι από τη δική μας πλευρά.

      Αντικείμενο της μίσθωσης και Κριτήρια Β2, Β3, Β4
      1. Tα κοιτασματολογικά δεδομένα για τις περιοχές αυτές με βάση τις σημερινές απαιτήσεις κρίνονται ως ανεπαρκή για να επιτρέψουν σε ενδιαφερομένους να συντάξουν και να υποβάλλουν επιχειρησιακό σχέδιο εκμετάλλευσης (Κριτήριο Α2). Επομένως διαγωνισμός μίσθωσης νοείται κατ’ αρχήν μεν για ένα πλήρες πρόγραμμα μεταλλευτικής έρευνας, που θα καταλήξει σε μελέτη σκοπιμότητας. Ο μισθωτής μπορεί να δεσμεύεται για την αξιοποίηση των αποθεμάτων που θα εντοπίσει.
      Τα στοιχεία των υπό μίσθωση μεταλλευτικών χώρων
      2. Θέλω να πιστεύω ότι στην τελική προκύρυξη δεν θα υπάρχει παρόμοια «περιγραφή των μεταλλοφοριών». Είναι απαραίτητο να δίδονται στοιχεία για τον κοιτασματολογικό τύπο (ore deposit model) στον οποίο ανήκουν. Οι όροι «μικτά θειούχα» ή «μεταλλοφορία αντιμονίου» είναι αδόκιμοι και παρωχημένοι.
      3. Δεν μπορεί έμμεσα να γίνεται επίκληση της ανάγκης της Ευρώπης σε κρίσιμα μέταλλα, θέτοντας κάποια από αυτά σαν «κράχτες» (στην προκειμένη περίπτωση το Ινδιο και το Γερμάνιο), όταν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν έχει πληροφόρηση για τον τύπο κοιτάσματος για να εμπιστευθεί τα όσα περιγράφονται. Για το Σκρά τα προγνωστικά δεδομένα (αλλά και άλλα ερευνητικά) δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ότι θα διαπιστωθούν οικονομικές συγκεντρώσεις των στοιχείων αυτών στο μετάλλευμα.
      4. Πρέπει να ακολουθούνται οι γνωστοί κώδικες για την ταξινόμηση των ορυκτών πόρων (mineral resources) και αποθεμάτων (reserves) (π.χ. Τhe PERC ή JORC Reporting codes). Αυτούς τους κώδικες καταλαβαίνουν και χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα των κοιτασμάτων. Tα – σύμφωνα με τη διακήρυξη – «Δυναμικά αποθέματα» αντιστοιχούν στα «Potential resources»;
      5. Ενα ζήτημα που θα κρίνει την αξιοπιστία του ΥΠΕΚΑ και των σχετικών φορέων αφορά την ποιότητα των δεδομένων. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δίνονται στοιχεία της αξίας σε περιεχόμενα μέταλλα για τις υπό έρευνα περιοχές (Βέβαια και «Δυναμικά?» αποθέματα) χωρίς επαρκή δεδομένα κοιτασματολογικής έρευνας. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει προχειρότητα από πλευράς Υπουργείου και έρχεται σαν συνέχεια της ατυχούς και αβάσιμης αποτίμησης της αξίας των ελληνικών ορυκτών πόρων, για την οποία πολύς θόρυβος έγινε στις αρχές του έτους.
      6. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν – ακόμη και σε δοκίμιο της διακήρυξης – να αναφέρεται ότι «στην μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4.0 δις Ευρώ, που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ.
      7. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι (κοιτασματολογικοί και άλλοι) που επιβάλλουν την εξαίρεση του πορφύρη της Βάθης από τη διακήρυξη.

  3. Ο Μεσαίωνας ήταν η χρυσή εποχή των απατεώνων και των αλχημιστών, αυτών που ήθελαν να μετατρέψουν το μολύβι σε χρυσάφι και να βρουν το ελιξήριο της ζωής.(δεν σας θυμίζω αυτό την βιοτεχνία μολύβδου Βαφειαδη στο… Στανο)

    Μεταξύ αυτών βέβαια έμειναν στην ιστορία και κάποιοι σαν τον Παράκελσο που σταδιακά μετεξέλιξαν την αλχημεία σε θετική επιστήμη, τη χημεία, τη φυσική και έκαναν τα μαθηματικά πιο κατανοητά εισάγοντας τα σύμβολα.

    Σήμερα έχουμε την κάπως όμοια εποχή του” δικού μας” αλχημιστή Αρ.Παχτουλη εξ Λιαρηγκοβη με την “παρεούλα του” ,που πρόσφατα την εφεδρεικη γεώτρηση στο Στανο που χρηματοδοτήθηκε από το τέως Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την χρέωσε 50.000 Ευρώ όταν, ένα μέτρο γεώτρησης με σωλήνα 8 ίντσες στοιχίζει 60 Ευρώ ..για να δούμε βρήκε χρυσό η πετρέλαιο!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.