Λαϊκός αγώνας δρόμου – ποδηλάτου ενάντια στα μεταλλεία


Το ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΙΑ–ΠΑΪΚΟ, o ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “Η ΔΡΥΣ” ΒΑΘΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ διοργανώνουν αγώνες δρόμου και ποδηλάτου στην περιοχή της Βάθης την ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012. Οι αγώνες θα έχουν την μορφή διαμαρτυρίας απέναντι σε όσους αγνοούν την βούληση των κατοίκων να ζήσουν χωρίς μεταλλεία στρεφόμενοι σε αειφόρες μορφές ανάπτυξης.

Η απόσταση θα είναι περίπου 10 χλμ και για τους δύο αγώνες. Ο αγώνας θα ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάθης “H ΔΡΥΣ”. θα κινείται πάνω σε άσφαλτο και περνώντας έξω από το Κάτω θεοδωράκι, θα φτάνει ως το Άνω Θεοδωράκι όπου και θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού. Η επιστροφή θα γίνει από τον ίδιο δρόμο και ο τερματισμός θα είναι στο ίδιο σημείο με αυτό εκκίνησης.
Στον τερματισμό θα υπάρχουν μπουφέδες από τον τοπικό σύλλογο και από άλλους συλλόγους της περιοχής. Θα υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες σε κάθε αγώνα (ανδρών-γυναικών) και θα δοθούν ξύλινα μετάλλια στους τρεις πρώτους της κάθε κατηγορίας κάθε άγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.30 για τα ποδήλατα και στις 10.45 για τους δρομείς.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής και οι εγγραφές θα γίνονται στον χώρο της εκκίνησης από της 9.00 το πρωί της Κυριακής. δεν υπάρχει όριο τερματισμού, μετά όμως από τις 12.45 οι αθλητές θα κινούνται με δική τους ευθύνη. Η διαδρομή είναι βατή χωρίς υψομετρική διαφορά.

Σας καλούμε όλους να πούμε ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ λίγες μέρες πριν την λήξη του διαγωνισμού που έχει προκυρηχθεί.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :Το χωριό Βάθη βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από το Κιλκίς. Μπαίνουμε στην πόλη, την διασχίζουμε και χωρίς να στρίψουμε, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Ευκαρπία. Αφού διασχίσουμε την Ευκαρπία σε 500 μέτρα βρίσκουμε διασταύρωση δεξιά προς Γερακαριό, Δίβουνο και Βάθη.

Πηγή: gnomikilkis.blogspot.com


8 απαντήσεις στο “Λαϊκός αγώνας δρόμου – ποδηλάτου ενάντια στα μεταλλεία”

  1. Είναι σαφές ότι οι κυβερνώντες σε όλο τον κόσμο περνούν συχνά τις αποφάσεις και ακολουθήσουν τα εμπορικά συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος και του τόπου παράδειγμα η Β. Χαλκιδική . Ως εκ τούτου, υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή Χριστόφορου Δ. Πέτρας: “Ούτε τα δάση, ούτε οι φάλαινες ή οι λύκοι δεν έχουν την ευκαιρία να φέρουν το θέμα στο δικαστήριο εκ τούτου, σε δημοκρατικές χώρες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν την αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το συμφέρον του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον.».

  2. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63623580
    Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε εθνικό μεταλευτικό κτηματολόγιο. Ορυκτό πλούτο αξίας 28 δις ευρώ σε όλη την Ελλάδα εκτός των υδρογοναθράκων και για 1,5δις ευρώ αξία χαλκού και χρυσού στο Κιλκίς.
    Είναι πολλά τα λεφτά για να αφήσουν την απόφαση στις τοπικές κοινωνίες.
    Επίσης φαίνεται να γίνεται κεντρική πολιτική κατεύθυνση η εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου.
    Έτσι απο την μία μεριά έχουμε την τοπική κοινωνία που θα πάρει μερικές θέσεις εργασίας για να το βουλώσει.
    Απο την άλλη τις πολυεθνικές που θα καρπωθούν τα δισεκατομύρια απο την εκμετάλευση των ορυκτών πόρων.
    Η υπόλοιπη Ελλάδα που θα φάει το παραμύθι της ανάπτυξης μέσω της εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου.
    Βέβαια υπάρχει και το περιβάλλον που θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα , αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό. Το ιγμέ, το υπεκα ή οι πολυεθνικές;

    • Nαι, τα είπε σήμερα ο Μανιάτης σε ημερίδα στην Αθήνα, είχε και καλή διαφήμιση στις βραδυνές ειδήσεις και νομίζει ο ταλαίπωρος ότι όλα αυτά τα δις θα γίνουν δικά μας για να πληρώσουμε τις δόσεις…

  3. δημητρη
    αυτα που λες δεν αληθευουν και τωσο. η δευτερη μου πατριδα ειναι το zlate hory , που ειχε μεταλλεια απο το 65 -92. αποκατασταθηκαν τα περισσωτερα,μεχρι που εκμεταλλευοντε την ιστορια τους τουριστικα. θεληση να υπαρχει……Αλλα ενταξει, στο antigold γραφεις…Να ελεγες να μπορεσαμε να τα παιρναμε ολα εμεις ta λεφτα θα σε παραδεχομουνα αλλα και παλι , τι θα ελεγε το antigold???
    http://www.youtube.com/watch?v=59TRLowXL3E

    • Ξύλινοι νερόμυλοι για το ξέπλυμα του προσχωματικού χρυσού; Τι λες τώρα… σαν τους χρυσοθήρες του 1849 στην Καλιφορνια! Δίνουν λέει και πιατάκι στους τουρίστες για να δοκιμάσουν και μόνοι τους!

      Διαβάζω εδώ http://www.diamo.cz/en/zlate-hory την μεταλλευτική ιστορία του Zlate Hory. Αποκλειστικά υπόγειες εξορύξεις, ελάχιστη σύγχρονη εκμετάλλευση, εμπλουτισμός ναι, μεταλλουργία δε λέει. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με αυτό που πάει να γίνει εδώ!

      Και βέβαια δεν ξεχνάω ότι ήταν οι Τσέχοι του Kasperske Hory αυτοί που προηγήθηκαν στον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού, πρώτοι σουτάρανε την TVX GOLD κάτι χρόνια πριν από εμάς και απαγορεύσανε την εκχύλιση με κυάνιο!

    • Δεν μας λες ούτε αν υπήρχε μόλυνση, ούτε αν υπήρχε πως καθαρίστηκε , ούτε πόσα λεφτά δόθηκαν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αν αυτή υπήρξε.
      Έτσι αναγκάστηκα να ψάξω λίγο στο internet για να δω τέλος πάντων αυτό το μέρος που όλα δούλεψαν ρολόι και να βρώ κάποιες πληροφορίες για αυτό.
      Έτσι βρήκα αυτο το βιβλίο
      Mine planning and equipment selection Vladimír Strakos̆,R. Farana 1997
      σελίδα 934 στο τέλος
      pollution of surface waters

      it has reportedly been demands to reduce the pollution of water entering Poland. Pollution of surface waters caused by the mining activity in Zlate hory area was from exploitation started in the early sixties, a source of conflict between citizens and town council of Zlate hory in one side and the company Rudne Doly Jesenic , Zlate hory Enterprise on the other side.

      Με λίγα λόγια λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Zlate hory έχουν μολυνθεί τα νερά που μπαίνουν στην Πολωνία. Η μόλυνση των επιφανειακών υδάτων προκλήθηκε λόγω της εκμετάλευση που άρχισε την δεκαετία του 60 και ήταν πηγή διαμαχών μεταξύ των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου απο τη μια και της εταιρίας Rudne Doly Jesenic , Zlate hory Enterprise απο την άλλη.

      Ωραίο το παράδειγμα που μας έφερες και ενδεικτικό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που προκαλεί η εξορυκτική διαδικασία.

      Τουριστική εκμετάλευση μπορεί να γίνει και τώρα. Δεν χρειάζεται να γίνει εξόρυξη να μολυνθεί ενδεχομένως το έδαφος και το νερό ,να τα καθαρίσει το κράτος μετά απο κάποια χρόνια (όσο μπορούν να καθαριστούν και φυσικά με δικά μας λεφτά) και μετά να δείχνουμε τις τρύπες στο έδαφος σαν αξιοθέατο.

      http://books.google.gr/books?id=4zuRdvLRrkAC&pg=PA934&lpg=PA934&dq=zlate+hory+pollution&source=bl&ots=MzIvaPaRzh&sig=v1X2MBz0AyQE1Cc9jTv44416XGE&hl=el&sa=X&ei=RcNQT67FMMboOabq7JwK&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=zlate%20hory%20pollution&f=false

      Και επειδή η εικόνα του video πολλές φορές εξαπατά η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται και το zlato hory είναι εξαιρετικά μολυσμένη λόγω ασύστολης εκμετάλευσης των φυσικών πόρων χωρίς προστασία του περιβάλλοντος.(ατμοσφαιρική ρύπανση , μόλυνση των υδάτων)

      In the Czech Republic 70% of all surface waters are heavily polluted, mostly with municipal and industrial wastes. Some 30% of the country’s rivers are so fouled with pollutants that no fish survive
      http://www.k4health.org/pr/m14/m14chap4_1.shtml

      The worst location in Europe for air pollution is located where the borders of Poland, Czech Republic and Germany meet.

      This area is known as the “The Black Triangle” since this region is one of the most industrialised regions in all of Europe.

      http://www.world-weather-travellers-guide.com/air-pollution-facts.html

  4. και καλα καναμε , γιατι κανεις δεν θελει το κυανιο, γιαυτο προταγωνηστηκες και εσυ κυριε Παπαγεωργιου και καλα εκανες!!!!Και εγω φιλαγα τσιλιες!!

    “Ξύλινοι νερόμυλοι για το ξέπλυμα του προσχωματικού χρυσού; Τι λες τώρα… σαν τους χρυσοθήρες του 1849 στην Καλιφορνια!”

    λες , εσυ που μου απαντας, να εκανα πλαsτογραφεια στο you tube?.
    Ο νερομηλος εγινε μετα. ειχε μεγαλη πλακα που ο χωριανος μου , μου εκανε επιδειξη και βρηκαμε και χρυσο!!!! απαντησα στον Δημητρη οτι μεχρι και τουριστικα μπορεισ να εκμεταλευτης την ιστορια σου.
    Αλλα δες και το World goldpanning championship,στο Ζλατε Ηορι =you tube που λεγαμε για την τουριστικη εκεμεταλευση. Θελω ακομα να προσθεσω, οτι ζουσα εκει μεχρi το 1984 και απο το 65 λιτουργησε και συνεχιζει να λιτουργειι το σανατοριο για τα παιδια απο την περιοχη της Οστραβα- καρβουνο. οταν η πολιτια θελει μπορει να κανει σωστα τη δουλεια!! αυτην την ιδεα υπερασπιζομαι. δεν συμφωνο με το στειρο οχι. (αν δεν σας πιραζει)

    • Aυτό που σου λέω (και δε με λένε Παπαγεωργίου) είναι ότι η μικρή μέχρι σήμερα εκμετάλλευση χρυσού και χαλκού στο Zlate Hory δεν έχει καμία σχέση με τη γιγαντιαία εκμετάλλευση που θέλουν να κάνουν εδώ. Σου ξαναείπα ότι το τι είναι διατεθειμένος κανείς να ρισκάρει και πόσες επιπτώσεις μπορεί να δεχτεί είναι δικό του θέμα. Όμως με κοινά αγαθά δεν παίζεις. Και όταν διαβάζουμε ότι η εταιρεία θέλει να αντλήσει όλο το νερό από το βουνό, δημιουργώντας έναν “κώνο αποστράγγισης” 8 χλμ επί 4 χλμ (!!!) και μετά να “επανεισπιέσει” λέει το νερό κάπου παραπέρα, να με συγχωρείς αλλά η κοινή λογική αρχίζει να βαράει καμπανάκια. Αυτά δεν είναι καθόλου απλά πράγματα, είναι πάρα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες και στην τελική, δεν είναι η βρύση του σπιτιού τους για να παίζουν.
      Στις μελέτες μπορεί να τα παρουσιάζουν ότι όλα θα δουλέψουν ρολόι αλλά όπως είπαμε έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος να παρουσιάζουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Μπορεί και να δουλεύει στα μοντέλα στο κομπιούτερ, στην πράξη όμως;Ένα πολύ μικρό παράδειγμα για την αξιοπιστία των μελετών είναι η ερευνητική στοά της TVX στις Σκουριές. Στη ΜΠΕ έλεγαν ότι θα βγαίνουν 30 κ.μ. νερό. Όμως τρυπώντας έπεσαν σε πάρα πολύ νερό και κόντεψαν να πνιγούν άνθρωποι. Από τότε μέχρι σήμερα βγαίνουν 200-300 κυβικά νερό από τη στοά. Λογοδότησε κανείς; Πλήρωσε κανείς;
      Και όχι, μη μου πεις ότι θα κάνουμε αυτή την τεράστια τρύπα στις Σκουριές (δεν θα είναι 700 μ. είπαμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερη) και μετά θα πηγαίνουμε εκεί πάνω τουρίστες να βλέπουν το ωραίο σεληνιακό μας τοπίο. Ας πηγαίνουμε τουρίστες να δουν το ζωντανό βουνό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.