Επιμελητήριο Κιλκίς: «Όχι, πάση θυσία» στα μεταλλεία!


Ψήφισμα εναντίον των μεταλλείων, «ακόμη και αν διασφαλισθούν οι πλέον αυστηροί όροι περιβαλλοντικής προστασίας», ενέκρινε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κιλκίς στη προχθεσινή του συνεδρίαση. Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κιλκίς κατά τη συνεδρίαση του της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2012 συζήτησε το θέμα του Διεθνούς Διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευτικών περιοχών στον πρώην δήμο Κρουσίων.

Το Δ.Σ. αποφάσισε την απόρριψη κάθε προοπτικής εξορυκτικής διαδικασίας στην παραπάνω περιοχή. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κιλκίς επ` ουδενί δεν θέτει εμπόδια στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα σε εποχές οδυνηρής οικονομικής συγκυρίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα όμως, ακόμη και αν διασφαλισθούν οι πλέον αυστηροί όροι περιβαλλοντικής προστασίας, η κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής των Κρουσίων θα πρέπει να είναι αυτή της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα της ποιοτικής αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και των άλλων εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερα σήμερα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να οργανωθεί και να ενισχυθεί δραστικά, αφού είναι αποδεκτό ότι αποτελεί έναν υγιή πυλώνα στη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καλείται να εγκαταλείψει τα όποια σχέδια για διαφορετική εκμετάλλευση των ορεινών όγκων του νομού μας.»

ΠΗΓΗ: kilkis24.gr


8 απαντήσεις στο “Επιμελητήριο Κιλκίς: «Όχι, πάση θυσία» στα μεταλλεία!”

    • Eμείς σ’ευχαριστούμε που τα βλέπεις πριν από μας!
      Αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Η μια εταιρεία μισθώνει Ο.Π. σε μιαν άλλη. Το Δημόσιο ούτως η άλλως δεν παίρνει φράγκο.

  1. Μόνο που ο μηχανικός διαχωρισμός ο οποίος ακολουθεί την εξόρυξη είναι μια διαδικασία η οποία αναφέρεται σε πλούσια μεταλλεύματα και χρησιμοποιείται σπάνια μόνος του εξαιτίας της εξάντλησης των αποθεμάτων. Συνήθως ακολουθεί η μεταλλουργική διαδικασία.

    Επομένως είναι άτοπο να κατατάσουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα σε κάποιον άλλο τομέα πέραν του πρωτογενούς βασισμένοι στην εξαίρεση, ότι δηλαδή μετά από την εξόρυξη και το μηχανικό διαχωρισμό έχει τερματιστεί η δραστηριότητα και δεν απαιτείται μεταλλουργική δραστηριότητα.

  2. Στα περισσότερα μεταλλεία, εξαιτίας της εξάντλησης των αποθεμάτων, η μεταλλουργία αποτελεί φυσική συνέχεια της εξορυκτικής δραστηριότητας.

    Επομένως δεν είναι δυνατό να κατατάσεται η μεταλλευτική δραστηριότητα σε άλλον τομέα πέραν του πρωτογενούς επειδή σε πολύ λίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μόνο θραυστήρες ή χειροδιαλογή για να πάρουμε το μέταλλο.

    • Ο πρωτογενής τομέας αφορά τα προϊόντα που λαμβάνονται απευθείας από τη φύση. Τα μέταλλα δεν τα παίρνεις απευθείας αλλά μόνο με χημική ή άλλη επεξεργασία. Άρα βιομηχανία, άρα δευτερογενής τομέας.
      Επίσης πολλοί δεν κατατάσσουν ούτε την εξόρυξη στον πρωτογενή τομέα, αφού το προϊόν της εξόρυξης δεν είναι το τελικό προϊόν (αν μιλάμε για μέταλλα και όχι για μάρμαρα, αδρανή κλπ).
      Τώρα μόλις είδα ότι η ΜΠΕ της Ελλ. Χρυσός κατατάσσει τα μεταλλεία στο δευτερογενή τομέα. Σελίδα 3.4-22 της κύριας μελέτης.
      Άρα είναι σωστό το επιμελητήριο του Κιλκίς.

  3. Μάλιστα.. Άρα και το γάλα το οποίο δεν το παίρνεις απευθείας αλλά μόνο έπειτα από επεξεργασία σημαίνει βιομηχανία σημαίνει δευτερογενή τομέα.

    Τέλος πάντων δεν θέλω να παίζω με τις λέξεις. Αυτό που θέλω να πω θίγοντας το θέμα του πρωτογενή τομέα είναι πως προιόντα που προκύπτουν μετά από ύστερα από διεργασίες του (γάλα,φρούτα,προιόντα ένδυσης) θεωρείτε πως είναι σωστό να τα τοποθετείτε σε υψηλότερη κλίμακα ανάγκης σε σχέση με τα ”βρώμικα μέταλλα” τα οποία βρίσκονται μέσα στους υπολογιστές από τους οποίους επικοινωνούμε, συνθέτουν το χάλυβα ο οποίος αποτελεί κύριο υλικό κατασκευής και μας βοηθούν να φάμε αποτελώντας υλικά των μαχαιροπίρουνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.