Η μέθοδος-φάντασμα flash smelting για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας – VIDEO


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZOG9-BObOyw&feature=player_embedded]

Eίμαι ειδικευμένος στη μεταλλουργία και δεν έχω πειστεί ότι αυτή η μέθοδος (flash smelting) μπορεί να λειτουργήσει για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας.

Η δήλωση που ακούγεται στο τέλος του βίντεο έγινε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο Κιλκίς από τον κ. Γιάννη Ζαφειράτο, τμηματάρχη του Τμήματος Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διευθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, ενώπιον 400 ανθρώπων.

Στην αμφίβολη καταλληλότητα της μεθόδου flash smelting για τη μεταλλουργική επεξεργασία των αρσενοπυριτών της Ολυμπιάδας έχει αναφερθεί ειδικά το πόρισμα/κριτική του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της (δείτε εδώ και εδώ), η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ ζητά από την εταιρεία να τεκμηριωθεί η μέθοδος σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering), αλλά και να υποδειχθεί εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας. Εαν δεν γίνει αυτό (και πολλά άλλα), δεν πρόκειται να υπάρξει αδειοδότηση της επένδυσης.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να “εξυπηρετήσει” τους Κούτρα-Μπόμπολα και υπέγραψε άρον-άρον την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της “μεγάλης επένδυσης”, αμέσως μόλις ανέλαβε το Υπουργείο. Άλλοι επτά Υπουργοί και Υφυπουργοί έσπευσαν να προσθέσουν το όνομά τους στην καταστροφή της Χαλκιδικής, υπογράφοντας κατά συνήθεια ογκώδη κείμενα που δεν διάβασαν. Υπάρχουν όμως ακόμη θεμελιώδη ερωτήματα που δεν έχει λύσει η ΜΠΕ και η εγκριτική της ΚΥΑ. Και υπάρχούν – ευτυχώς – και υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν υπογράφουν ότι τους βάζουν μπροστά τους.


6 απαντήσεις στο “Η μέθοδος-φάντασμα flash smelting για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας – VIDEO”

  1. Η μέθοδος-φάντασμα flash smelting για τα Μεταλλεία μου θυμίζει έντονα και παρομοιωτύπα το …..μεγαλεπήβολο και φανταστικό σχέδιο Ήλιος” τον 20 GWh στον ενεργειακό Τομέα όπου o ΓΑΠ ,Παπακωνσταντηνου (περίεργη σύμπτωση) προωθούν δίχως δισταγμό και πρόκειται να ” σώσουν” την ενεργειακή πείνα και τρύπα που δημιούργησαν στην εξορύξει λιγνίτη η MA@@@ ς ΤΟΥ Σημιτη ,Παπαδημα Αρ.Παχτα , Ζούμε και αντιστεκόμαστε την “προώθηση και εφαρμογή” μιας ακόμα μεγάλης ομελέτας !!!!

  2. Τουτων δεδομενων για το αδοκιμο και την προβληματικη σχετικα με την εφαρμοσημοτητα-καταλληλοτητα της τεχνολογιας flash smelting στα αρσενοπυριτικα της χαλκιδικης,Εστω και και των υστερων, οι πολιτικοι αρμοδιοι που δεν εχουν καμια δυνατοτητα εκφρασης τεχνικης γνωμης παραπερα, ωφειλουν: να παρουν πισω εγκρισεις ΜΠΕ επενδυτου.Να βαλουν υπο “τεχνικη επανεξεταση” την ολη προταση επενδυσης για να καταθεσουν ξανα ετερα επενδυτικη προταση,(Αν θελουν) με καταλληλοτερη τεχνολογια φιλικη για το περιβαλλον.Η Πονηρα δοθεισα εγκριση ΜΠΕ, ειναι μαχητη δικαστικα για “διαδικαστικους της εγκρισης της λογους καθως και τεχνικους πλεον λογους ( ακαταλληλοτητα προτεινομενης αδοκιμης τεχνολογιας).
    Αμ’επος αμ’ εργον. Φιλικα Θανασης Παντελογλου

  3. ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ
    ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

    DECLARATION OF STATE OF EMERGENCY
    AND ISSUANCE OF ORANGE ALERT

    15.02.2012

    O Διαχειριστής του Συστήματος, δεδομένης της έλλειψης σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 3,5GW και της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής Φυσικού Αερίου που επηρεάζουν την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών, κηρύσσει άμεσα Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σύμφωνα με το Άρθρο 75 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος, ενεργοποιεί άμεσα Πορτοκαλί Συναγερμό σύμφωνα με το Άρθρο 78 του ιδίου Κώδικα.

    The Independent Transmission System Operator of Greece, given the significant reduction of available thermal production availability of approximately 3,5GW and the uncertainty about the availability of Natural Gas fired Production Units, declares, according to Article 75 of the Greek Transmission System Operation Code, a State of Emergency. Moreover, given the increased probability of Loss of System Load, the Independent Transmission System Operator issues an Orange Alert according to Article 78 of the Greek Transmission System Operation Code.

    http://www.admie.gr/more-announcements/anakoinosi/article/681/….
    Αρ.Παχτουλη τα βλέπεις τα θαύματα σου ..χιχχι

  4. και μια υπενθύμιση στον Αρ.Παχτουλη και την “υψηλή” παρεούλα του

    11 Ιουνίου 2008
    E-2452/2008
    Απάντηση του κ. Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής
    Η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής(1), ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο.

    Ο ορισμός και το πεδίο εφαρμογής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια διατυπώνονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2005/89/EΚ. Στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών). Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρισμού (διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς) είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή βοηθά στην πρόληψη πιθανών γενικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

    Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων.

    Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού.

    (1) ΕΕ L 33 της 4.2.2006.

  5. τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου επώνυμα βγαίνουνε και λένε το μεγάλο ΟΧΙ στην μέθοδο-φάντασμα flash smelting για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ..και ούτε ένας ημέρες τώρα ,δεν τολμά να πει το ναι . (εκτός βέβαια τον Αρ.Παχτουλη και η παρεούλα του ).τι άλλο θα δούνε τα ματάκια μας ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.