Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τον Διεθνή Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού ζητά το ΥΠΕΚΑ


Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2012

Να συνεδριάσουν από κοινού στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του Διεθνούς Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού, ζητά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή που απέστειλε σήμερα στους Προέδρους των δύο Επιτροπών, Θανάση Παπαγεωργίου και Κώστα Καρτάλη.

«Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια -μετά από δεκαετίες- για μια ολοκληρωμένη και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, πρόσθετες αντισταθμιστικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις και θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία», υπογραμμίζει ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη λήψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής απόφασης και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη προηγηθεί:

1) Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου προκήρυξης του Διεθνούς διαγωνισμού, από 19/10/2011 έως 15/11/2011.

2) Εκτενής διαβούλευση υπό την Προεδρία του, ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια, κ.ά) και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, στις 19/01/2012.

3) Δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς στις 06/02/12, με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, του ΙΓΜΕ, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κ.ά.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί δημοσίως, ότι:

Α) Σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφερομένων επενδυτών και προώθησης σχετικής σύμβασης του Ελληνικού δημοσίου με τον οποιονδήποτε ανάδοχο, η συγκεκριμένη σύμβαση θα εξετασθεί και θα επικυρωθεί στη Βουλή των Ελλήνων, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας.

Β) Με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου και επιλογή των προσώπων από τους ίδιους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας του Κιλκίς, θα χρηματοδοτηθεί η διαρκής λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, γεωλόγων, μηχανικών μεταλλείων, κ.ά.). Θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα και δίπλα στις θεσμικές εκπροσωπήσεις της Πολιτείας που είναι το Σώμα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) του ΥΠΕΚΑ.

«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο, η διαβούλευση να κορυφωθεί στο ανώτερο όργανο δημόσιου διαλόγου της Δημοκρατίας μας, το Εθνικό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή τόσο των μελών των δύο Επιτροπών και των βουλευτών του Κιλκίς, όσο και όλων των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και επιστημόνων που μπορούν να φωτίσουν όλες τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και αναπτυξιακές πτυχές του ζητήματος», καταλήγει στην επιστολή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.


8 απαντήσεις στο “Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τον Διεθνή Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βάθης – Γερακαριού ζητά το ΥΠΕΚΑ”

  1. Αγαπητοι Φιλοι. Η οποια διαδικασια υποκαταστασης της νομιμοτητας για την “δημοσια διαβουλευση”, μπορει και πρεπει “να κορυφωνεται” οπου θελει και με οποια μεθοδευση η καθε εξουσια μας επιθυμει.Αυτο ειναι δικαιωμα της και η μεθοδευση της κρινεται πολιτικα απο τον κοσμο που ψηφιζει.
    Ομως: ενεργειες σαν και της περιγραφομενες που δεν ξεκινουν απο την βαση και δεν υλοποιουντην “ανοιχτη- δημοσια διαβουλευση” με τους μονους “νοικοκυριδες των τοπων”,τον κοσμο του και αυτους που τους ανηκει “η γη και οι φυσικοι ποροι” του τοπου.
    Ενεργειες που μεθοδευουν διαδικασιες: με της οποιες δεν συζητουν και δεν ακουν την γνωμη των πολιτων του τοπου και δεν συμπεριλαμβανουν της αποψεις τους, απλα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι νομιμες διαδικασιες “ανοιχτης δημοσιας διαβουλευσης” με βαση την συμβαση του Aarhus και τον αντιστοιχο ελληνικο νομο.
    Ειναι μεθοδευσεις προσπερασματος(By pass) της γνωμης και των αποψεων των ενδιαφερομενων και θιγομενων πολιτων, απο μια τετοια μεγιστη-στρατηγικης σημασιας παρεμβαση “βιαιης αλλαγης χρησεων γης και φυσικων πορων “στον τοπο των περιοχων του Κιλκις.
    Απλα ειναι παρα- μεθοδευσεις υποκαταστασης της αποψης του κοσμου για ενεργειες τετελεσμενων στους τοπους τους,με σκοπους σιγουρα περα απο τα συμφεροντα τους( προφανως για αυτο επιλεγονται τετοιες μεθοδευσεις!!)”.Αντιδραστε και μπλοκαρετε την καταπατηση των νομιμων δικαιωματων σας. Σχεδιαστε λαικες, κατα νομο αντενεργειες, που θα κανουν το κοστος της παρανομιας τους μεγαλυτερο απο το κοστος υλοποιησης των νομιμων ενεργιων τους, ωστε να μην τους συμφερει πλεον η παρανομια. Φιλικα Θανασης Παντελογλου

  2. Να φοβάστε το χτύπημα του φιδιού στο τελευταίο του τίναγμα πριν ψοφήσει. Ενώ πνέει τα λοίσθια αυτή η χωρίς λαϊκή εντολή κυβέρνηση, στο υπουργείο καταστροφής του περιβάλλοντος κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με προεξάρχοντα τον “εραστή του ορυκτού μας πλούτου” κ. Μανιάτη, καθώς και κάποιοι απίθανοι επιστήμονες που ανήκουν ή περιμένουν εναγωνίως να ενταχθούν στο έμμισθο προσωπικό του μεταλλευτικού λόμπι, εργάζονται πυρετωδώς για να προλάβουν να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της χώρας στον τομέα που τους αναλογεί. Αναπάντεχο εμπόδιό τους της τελευταίας στιγμής ο “εχθρός λαός” του Κιλκίς. Που ξεκάθαρα και κατηγορηματικά τάχθηκε στις 6/2/2012 κατά των εξορύξεων και των μεταλλείων.
    Και τώρα ο κ. Μανιάτης και το περιβάλλον του βυσσοδομούν και ψάχνουν να βρούν τρόπο να ακυρώσουν το βροντερό ΟΧΙ της ανοιχτής λαϊκής συγκέντρωσης εκείνης της βραδυάς που ακούστηκε καθαρά μέχρι την Αθήνα. Με τον κ. Μανιάτη να κουρελιάζει και το λόγο και τη διαβεβαίωσή του πως θα σεβαστεί απολύτως τη θέληση του τοπικού πληθυσμού -κρίνετε πόση βάση πρέπει να δίνετε στα λόγια και τις διαβεβαιώσεις του-.
    Σκέφτηκαν λοιπόν πως αν το θέμα και η τελική απόφαση ξέφευγε από τα τοπικά, άβολα γι’ αυτούς, πλαίσια και μεταβιβαζόταν σε ένα εξω-κιλκισιακό όργανο θα ήταν πολύ ευκολότερη η άλωση του Κιλκίς. Όσο για τους Κιλκισιώτες, ποιός τους λογαριάζει τότε αυτούς. Τους αχάριστους, που αρνήθηκαν και τα νεόδμητα διαμερίσματα που τους έταξε ο Μαυρογυαλούρος.
    Όμως ο λαός του Κιλκίς μίλησε, και μίλησε ξεκάθαρα, και έδειξε τη θέλησή του να αγωνιστεί για να γίνει ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ. Ο κ. Μανιάτης δεν ήταν εδώ και ίσως πολύ μετριασμένα του τα μεταβίβασαν οι ζεματισμένοι παρατρεχάμενοί του. Αν θέλει να πάρει μια γεύση από πρώτο χέρι για το αν τα σχέδιά του έχουν κάποια ελπίδα να πραγματοποιηθούν, ας έλθει ο ίδιος στο Κιλκίς να βγεί μπροστά στον κόσμο να τα υποστηρίξει.

  3. αφού δεν μπορούν η “τεχνοκράτες” (τυφλαμάρα τους) να δώσουν και “καταλάβουν” η κάτοικοι και ιθαγενής .. ανέλαβαν την εργολαβία η πολιτικοί χιχχι ..και πάλι μιλάμε για …μαύρο χρήμα

  4. esy κύριε καθηγητή δημητριάδη που πληρωνόσουν (και πληρώνεσαι φαντάζομαι ) τόσα χρόνια από τον εληνικό λαό, τι προσέφερες σε αυτόν?
    εκτός του να ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΕΞΑΡΧΗΣ την όποια επενδυτική προσπάθεια στο χωρο ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ, στον τομέα που όφειλες να προσπαθήσεις.
    ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ, μια χαρά μπορούμε εκ των υστέρων και να δαγκώνουμε το χέρι αυτού που μας πληρώνει και νΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ…στην υστεροφημία μας ως εθνοσωτήρες..
    ΕΥΓΕ…ΟΜΟΤΙΜΕ…
    ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΡΕΣ ΠΟΛΛΗ ΦΟΡΑ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ…

  5. Γειά σου Γιώργο φίλε μου,
    Ακριβώς στο “χωρο” που όπως λες σπούδασα και στον τομέα που οφείλω να προσπαθήσω προσπαθώ. Και εκτός από τις σπουδές μου βάζω και το μυαλό μου και την κρίση μου στις ενέργειές μου. Ποιός σου είπε πως όποιος σπούδασε γεωλογία οφείλει κατά τεκμήριο να είναι υπέρ των μεταλλείων. Εσύ μπορεί να βλέπεις τη γη ως αναλώσιμο αγαθό, εγώ τη βλέπω, αυτήν και το νερό και τα οικοσυστήματα που βασίζονται σ’ αυτήν, ως κάτι πολύ περισσότερο πολύτιμο για να χαραμιστεί για χρυσά τούβλα και μπιχλιμπίδια -και για τα κέρδη των ξένων αδηφάγων εταιριών βεβαίως. Και δεν έχω ποτέ δαγκώσει ή γλείψει το χέρι οποιουδήποτε. Ούτε πήρα ποτέ μου δραχμή ή ευρώ στο τζάμπα.
    Όσο για την άλλη πλευρά που πρέπει να προσέχω, επειδή πήρα πολύ φόρα, θα το έχω υπόψη μου και σε ευχαριστώ για την προειδοποίηση.
    Φιλικά, Σ.Δ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.