Ξεκινάμε 100ετή πόλεμο με τους χρυσοθήρες, λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης


Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ

Ολοκληρώνει τη νέα ταινία του που θα προβληθεί σε φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Αυτή τη φορά θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο και το διαδίκτυο λέει στο «Χ» επιμένοντας ότι «η Θράκη δεν θα γίνει χαβούζα των εταιριών…»

Mε όπλο την κάμερα, την καθάρια ματιά, την δύναμη της εικόνας και τα μηνύματα που εκπέμπει το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Γιάννης Καρυπίδης στρατεύεται σ΄ένα άλλο πόλεμο. Αυτό κατά των χρυσοθήρων που ετοιμάζουν φαγοπότι στην Θράκη. Αυτό θέλει να ξεμπροστιάσει στέλνοντας μηνύματα για την νέκρωση της περιοχής, την υποβάθμισή της την αγωνία της κάποιοι να εξαργυρώσουν την πείνα και την εξαθλίωση με τους συμβατικούς μισθούς των ανθρακωρύχων στα λαγούμια, όπου θα παίζουν ντόρτια με το θάνατο. Μάλλον όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο οι ίδιοι και οι συν αυτώ…

Ο Γιάννης Καρυπίδης έχοντας ήδη στην πλάτη του μια διάκριση στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης συνεχίζει με μέντορα της προσπάθειας τον Τόλη Παπαγεωργίου και την ιερή πρόθεση να βγάλει αυτή την δουλειά του πλέον και στο εξωτερικό σε ευαίσθητα ώττα ακουόντων.

Τον είδαμε με το ίδιο πάθος που τον διακρίνει όταν είναι σε δημιουργική φάση και καταγράψαμε το λόγο του στο «Χρόνο» όπου ήρθε για να μοιραστούμε τις νέες εξελίξεις

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο πόλεμο αυτή την φορά εντός των συνόρων. Μέσα στη Θράκη και στην καρδιά της κι έχει να κάνει με τον χρυσό και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας να μην προχωρήσουν αυτά τα έργα αλλά και τα διάφορα τεχνάσματα που βλέπουμε να εξυφαίνονται από την Αθήνα και από διάφορα ξένα κέντρα για την περιοχή μας.

Ετοιμάζεις ένα ντοκιμαντέρ, μια ταινία συγκλονιστική και βρίσκεσαι γι’ αυτό τον σκοπό εδώ. Δώσε μας το στίγμα σου.
-Πράγματι, όπως όλοι στην περιοχή ξέρουμε, κανείς δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Από το 1997 είμαστε σ΄ έναν εκατονταετή πόλεμο με τους χρυσοθήρες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εκατονταετής πόλεμος έχει να κηρυχθεί στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα, εμάς μας τον κήρυξαν όμως από την στιγμή που απέκτησαν άδεια μεταλλουργίας επί 100 χρόνια συνεχώς θα πολεμούν να καταστρέψουν τον τόπο, να πάρουν το χρυσάφι και να φύγουν…

Οι συνθήκες που βρισκόμαστε τώρα, είναι συνθήκες που ωθούν τον κόσμο προς την εξαθλίωση και πολλοί ποντάρουν ότι αυτή η οικονομική εξαθλίωση την οποία ακολουθεί το σπάσιμο του ηθικού. Ποντάρουν ότι θα μετατραπεί σε εξαχρείωση, όμως οι αχρείοι και οι μη αχρείοι σ’ αυτή την περιοχή ευτυχώς ακόμη ξεχωρίζουν, δεν χρειάζεται να βάλουμε ψιλό κόσκινο.

Δεν θα εξαχρειωθούμε τόσο ώστε για 100-200 μεροκάματα, 5-6-7-8 το πολύ χρόνια, να καταστρέψουμε τον τόπο μας.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και αυτό είναι το μήνυμα που από τον Απρίλιο που θα είναι περίπου έτοιμη η ταινία θα μεταφέρουμε προς όλη την περιοχή και όχι μόνο γιατί η ταινία δεν έχει προορισμό να παιχτεί μόνο στην περιοχή, όπως συνέβη με το πρώτο επεισόδιο της σειράς του εκατονταετούς πολέμου που από την πλευρά μου με την κάμερα μου μπορώ να διεξάγω. Έχει προοπτικές για διεθνή καριέρα και συμμετοχή σε φεστιβάλ μετά την τελευταία καλή πορεία της προηγούμενης ταινίας έχουν ανοίξει κάποιοι δίαυλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προβολή του θέματος, κάτι που θα ισχυροποιήσει πολύ τις θέσεις μας υποθέτω στον τομέα της προπαγάνδας και επίσης αυτή τη φορά θα εκμεταλλευτούμε απολύτως το διαδίκτυο.

Οι προδιαγραφές της ταινίας είναι στα τελευταία συστήματα HD τεχνολογικά, αυτό μας επιτρέπει να ανεβάσουμε άψογη εικόνα και ήχο στο διαδίκτυο, οψόμεθα όμως, υπάρχουν πολλά σχέδια, θα τα πούμε στην πορεία.

Η ταινία ολοκληρώνεται λοιπόν;
-Αυτή την στιγμή ολοκληρώνονται τα γυρίσματα, χρωστάμε κάποια γυρίσματα στην περιοχή του Κιλκίς που επεκτείνονται κι εκεί τώρα οι χρυσοθήρες και ένα – δύο συμπληρωματικά στη περιοχή της Θράκης. Έχει αρχίσει ήδη η σύνθεση της μουσικής από το Χρήστο Χατζόπουλο και είμαστε μπορώ να πω στην φάση της αποπεράτωσης της ταινίας».

Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο δώρο για την υπόθεση της εκστρατείας κατά των χρυσωρυχείων μια ταινία που θα μπει στο διαδίκτυο θα προβληθεί σε φεστιβάλ, σε αίθουσες, θα αφυπνίσει συνειδήσεις, θα γίνει εμπόδιο στα σχέδια όσων βλέπουν με ευκολία τη Θράκη να γίνεται χαβούζα των χρυσοθήρων και των εταιριών τους.

Μελαχροινή Μαρτίδου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.