Συζητήθηκαν …για να μη συζητηθούν τα μεταλλεια στο Δημοτικο Συμβουλιο Κιλκις


Μπαρούτι μύριζε απόψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκις! Βλέπετε, τέθηκε θέμα μεταλλείων, κι αυτό ήταν αρκετό για να συγκεντρωθούν δεκάδες πολίτες που αντιτίθενται σε κάθε σκέψη εξορυκτικής δραστηριότητας στο νομό μας, και ειδικά στη περιοχή των Κρουσίων που ανήκει στο Δήμο Κιλκίς.

Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι, που είχαν ενημερωθεί από τη χθεσινή εκδήλωση του Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία ότι θα τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ, κρέμασαν τα πανό τους, τόσο στην είσοδο του Δημαρχείου όσο και στην αίθουσα της συνεδρίασης. Παράλληλα, κατέθεσαν αίτημα με 187 υπογραφές πολιτών να συζητηθεί το θέμα στην αποψινή συνεδρίαση.

Τελικά, το θέμα μπήκε για να …μη μπει! Όπως ειπε η πρόεδρος του ΔΣ, Καλ. Πάκα, θα υπάρξει μια άλλη, έκτακτη, συνεδρίαση μ` αποκλειστικό θέμα τα μεταλλεία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε.

Πάνω στη πρόταση αυτή διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντεγκλήσεις, συχνές διακοπές των ομιλητών, φραστικές αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους, κι ενώ οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν δυναμικά – και πολλές φορές αποδοκιμάζοντας ή επιδοκιμάζοντας τους ομιλητές, ανάλογα με την τοποθέτησή τους – να γίνει άμεσα  η νέα συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία να καταδικαστεί το ενδεχόμενο εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα Κρούσια.

Η συζήτηση άνοιξε με τον αντιδήμαρχο, Μ. Αναστασιάδη, ο οποίος τάχθηκε μεν κατά των μεταλλείων αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη μιας πλατειάς ενημερωτικής συζήτησης για ν` αποκρυσταλώσει η τοπική κοινωνία σαφή θέση και άποψη. Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη της Αθήνας με τον υφυπουργό κ. Μανιάτη, στην οποία πήρε κι ο ίδιος μέρος, έκανε λόγο για προχειρότητα του Υπουργείου στην αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Τερζίδης, ζήτησε κι αυτός απ` τη πλευρά του μια αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, προσθέτοντας ότι αυτή που υπάρχει μέχρι τώρα, τον κάνει να γέρνει προς το «όχι στα μεταλλεία». Ο πρώην δήμαρχος, όταν προς το τέλος της συζήτησης διαπίστωσε πρόθεση της πλειοψηφίας να μη δεσμευτεί για σύντομη έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, κατέθεσε πρόταση προς τη μειοψηφία, που την αποδέχτηκαν όλες οι πτέρυγές της: Να υπογράψουν υπέρ της έκτακτης συνεδρίασης, η οποία σ` αυτή τη περίπτωση θα πρέπει με βάση τον κώδικα δήμων – κοινοτήτων να πραγματοποιηθέι εντός 5 ημερών.

Επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ν. Αφεντουλίδης, ο οποίος επίσης τάχθηκε υπέρ της αναλυτικής συζήτησης του θέματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο για τον Γ. Φαχουρίδη της «Λαικής Συσπείρωσης», έκανε λόγο για υποκρισία της Δημ. Αρχής, επειδή δεν έφερε μέχρι τώρα το θέμα σε κάποια συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ τάχθηκε  ανοιχτά κατά των μεταλλείων.

Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος οι σύμβουλοι, Κ. Ζώτος, Μ. Ηλιάδης, Θ. Παπαδοπούλου, Κ. Τσαουσίδης, Μ. Πετζερετζής, Ν. Ιντζέλης και Αντ. Μανουσαρίδης, καθώς και ο Άγγελος Αραμπατζής εκ μέρους των αντιδρούντων πολιτών, ενώ παρενέβη κι ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λ. Λαζαρίδης. Μάλιστα ο τελευταίος κατέθεσε μια απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σ` ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απ` την οποία προκύπτει ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είπε ήδη «ναι» σε μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νομό μας.

ΠΗΓΗ: Κιλκίς24 


2 απαντήσεις στο “Συζητήθηκαν …για να μη συζητηθούν τα μεταλλεια στο Δημοτικο Συμβουλιο Κιλκις”

  1. Θελω να υπενθυμισω σε ολους τους φιλους ,της βορειας Ελλαδας,που αντιμετωπιζουν την μεθοδευση να ανοιχτουν ορυχεια στην περιοχη τους, χωρις να το παρουν χαμπαρι, οτι: Προκειται για “στρατηγικης σημασιας” παρεμβαση των εξουσιων ,στον τοπο τους και στον καθορισμο της “χρησης γης” στον τοπο τους. Ετσι εχουν δικαιωματα, ισχυρα, με βαση την συμβαση του Aarhus ,που εχει γινει ελληνικος Νομος Ν.3422/2005 (ΦΕΚ 303 Α/2005) ο οποιος κατωχυρωνει 3 βασικα δικαιωματα στον πολιτη (και των οργανωσεων που τονεκπροσωπουν) απεναντι σε οποιαδηποτε μεθοδευση αυθαιρετης τετοιας επιβολης μεταβολης του περιβαλλοντος τους,εν αγνοια ειτε με αγνοηση τους.Και Τα δικαιωματα τους, συμπεριλαμβανουν την δυνατοτητα ακυρωσης της καθε αλλαγης,λογω παρανομου επιβολης της.
    Τα κατωχυρωμενα δικαιωματα ειναι :
    1.το Δικαιωμα στην εγκαιρη, αναλυτικη και πληρη πληροφορηση. εκ των προταιρων, Ιδιαιτερα των θιγομενων πολιτων του τοπου .
    2. Το ισοτιμο δικαιωμα των πολιτων, στην συμμετοχη στην διαδικασια συζητησης και ληψης αποφασεων . Απο αρχης ,χωρις να υποχρεωθει να ερθει προ ειλημενων αποφασεων και τετελεσμενων γεγονοτων.Η συμμετοχη αυτη, και η εκφραση γνωμης απο τους πολιτες και της οργανωσεις τους, δεν μπορει να υποκαθιστατε απο την εκφραση γνωμης,οποιουδηποτε ετερου σωματος ειτε εξουσιας του τοπου. (π.χ. ΟΤΑ, συζητηση σε δημοτικα συμβουλια ειτε οτι αλλο), αλλα γινεται μονο σε ΑΝΟΙΧΤΗ- ΔΗΜΟΣΙΑ διαβουλευση των Επενδυτων-Κρατους-Ενδιαφερομενων πολιτων,που ωφειλουν οι τοπικες εξουσιες να οργανωσουν και να διεξαγουν με ορισμενο,απο τον νομο χαρακτηρα και τροπο.
    3. Και τελικα ,Το δικαιωμα της νομικης προσφυγης και δικαστικης διεκδικησης των δικαιωματων του πολιτη για το περιβαλλον του, εαν οι εξουσιες προχωρησουν σε ενεργειες που δεν συνυπολογιζουν της ανοιχτα και ελευθερα διατυπωθεισες αποψεις της πλειοψηφειας του κοσμου.
    Ενημερωθειτε λοιπον αναλυτικα για τα 3 δικαιωματα αυτα απο την σχετικη αναρτηση στονΠαροντα Ιστοτοπο .Διεκδικηστε το δικαιωμα ανοιχτης-δημοσιας διαβουλευσης απο της εξουσιες σας για το θεμα. Και να θυμαστε τα νομιμα δικαιωματα, που μας αρνουνται, τα διεκδικουμε αγωνιστικα, Τα ασκουμε και Τα τα επιβαλλουμε .Ειμαστε πολιτες και οχι υπηκοοι!!!!!Το περιβαλλον του τοπου σας ειναι δικο σας!! Δεν μπορουν να το κανουν οτι θελουν εκεινοι με το ετσι θελω!!!
    Καλο Αγωνα Φιλικα Θανασης Παντελογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.