Διαδηλώσεις στην Αργεντινή για τη λειτουργία χρυσωρυχείου


Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. To πήραν χαμπάρι κι οι Ελληνικές εφημερίδες…

Διαδηλώσεις στην Αργεντινή για τη λειτουργία χρυσωρυχείουΔιαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα στο Μπουένος Άιρες και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής κατά της έναρξης λειτουργίας ενός ανοικτού χρυσωρυχείου στην περιοχή Φαματίνα (βορειοδυτικά) από την καναδική εταιρεία Osisko, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τους. «Όλη η πόλη της Φαματίνα είναι αντίθετη στο ρυπογόνο ανοικτό χρυσωρυχείο και σήμερα θα υπάρξουν πολλές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και ιδιαίτερα μπροστά από τον οβελίσκο στο Μπουένος Άιρες», δήλωσε η Σιλβίνα Καρίσο, μία από τους διοργανωτές.

Οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν από τα μεσάνυκτα σήμερα (ώρα Ελλάδος) από τον κυβερνήτη της επαρχίας Λα Ριόχα, Λουΐς Μπέντερ Ερέρα, πολιτικού συμμάχου της προέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ, να ακυρώσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία Osisko Mining Corporation για την εκμετάλλευση του όρους Στρατηγός Μπελγράνο (6.250 μ), σε απόσταση 20χλμ από τη Φαματίνα. Με κύριο σύνθημα «Μην εγγίζετε τη Φαματίνα», οι μισοί από τους 6.500 κατοίκους της πόλης, σε απόσταση 1.300 χλμ βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, έκλεισαν τις διόδους προς το όρος, όπου η Osisko σχεδιάζει να κατασκευάσει το ορυχείο.

«Έχουμε διακοπές νερού σχεδόν καθημερινά και χρειάζονται 100 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα για την εξόρυξη, επιπλέον πάνω από 10 τόνοι κυανίου, το οποίο είναι εξόχως ρυπογόνο», τονίζει η 20χρονη Καρίσο, επικεφαλής της οργάνωσης Ενωμένες Επιτροπές Πολιτών. Εξαιτίας των διαμαρτυριών, η Osisko δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τα έργα της στις 16 Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά. Οι κάτοικοι της Φαματίνα είχαν παρεμποδίσει την εγκατάσταση στην ίδια περιοχής της επίσης καναδικής εταιρείας Barrick Gold.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Ελέν Τιμπό διαβεβαιώνει, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα plazademayo.com πως η Osisko «θα σεβασθεί πλήρως τη λαϊκή βούληση», τονίζοντας πως οι πολίτες έχουν «το δικαίωμα να είναι καλά πληροφορημένοι προτού λάβουν κάποια απόφαση».

Η Barrick Gold εκμεταλλεύεται το γιγάντιο κοίτασμα χρυσού στο Πάσκουα Λάμα, σε υψόμετρο 5.000 μ κοντά στους παγετώνες, μεταξύ των περιοχών Σαν Χουάν της Αργεντινής (30%) και Ατακάμα της Χιλής (70%). Το κοίτασμα αυτό είναι ένα από τα κυριότερα στον πλανήτη και τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα φθάσουν τα τρία δισ. δολάρια για εκμετάλλευση 25 ετών και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.