ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ Με δυο λόγια η εκδήλωση στο Κιλκίς!


H   εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 15-1-12, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του  Συνεδριακού κέντρου του Κιλκίς  ήταν  η επιστροφή στον  τόπο από όπου ξεκίνησε εδώ και πάνω  από δυο μήνες, η προσπάθεια της ενημέρωσης για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις, από το ενδεχόμενο της εξόρυξης και της μεταλλουργίας στο Ν. Κιλκίς.

Μετά την πρώτη ομιλία στο Κιλκίς στις 11-11-2011 συνεχίστηκαν οι ομιλίες με τους καθηγητές και τους επιστήμονες στο Πολύκαστρο, στη Βάθη, στο Φανό, στη Γουμένισσα, στην Ευκαρπία,στην Τέρπυλλο και στο Κεντρικό.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις με προβολή σχετικών video στην Πηγή στη Γρίβα, στην Κάρπη και στο Διπόταμο. Η παρούσια  του κόσμου  και το ενδιαφέρον για το φλέγον θέμα των μεταλλείων ήταν εντυπωσιακή. ΄Ενα κίνημα γεννήθηκε από όλη αυτή την προσπάθεια που κάθε μέρα γιγαντώνεται  από όλον τον κόσμο του Ν. Κιλκίς! ΄Ετσι και η τελευταία εκδήλωση του Κιλκίς, ήρθε να επισφραγίσει την θέληση των Πολιτών της περιοχής να  ενημερωθούν και να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια μετατροπής των Κρουσίων και του Πάικου σε μεταλλευτική  ζώνη εξορύξεων!

Την ενημέρωση οργάνωσε το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία Πάικου – Κρουσσίων,
με ομιλητές τους:
Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ,
Θεοχάρη Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας & Φυσικών Πόρων του Α.Π.Θ.,
Αλέξη Μπένο, Καθηγητή Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής Α.Π.Θ,.
Γεώργιο Τριανταφυλλίδη, Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργός, λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.,
Τόλη Παπαγεωργίου, Πολιτικό Μηχανικό.
Οι ομιλητές καθήλωσαν το κοινό για πάνω από δυο ώρες με τις εισηγήσεις τους και την παράθεση των προσωπικών  τους εμπειριών απο τον χώρο των εξορύξεων. Αναλύθηκαν οι λόγοι που δεν μπορεί να υπάρξει μεταλλευτική δραστηριότητα χωρίς να δημιουργηθούν μη αντιστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον, στην  υγεία και στις κοινωνικές συνθήκες του τόπου.
.
Οι εμπειρίες από άλλους τόπους όπου έγιναν τέτοιες δραστηριότητες μας διδάσκει την αρχή
της προφύλαξης και της αποτροπής.

Στην συζήτηση και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν η “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς και ο σύλλογος καρκινοπαθών Ν.Κιλκίς τάχθηκαν κατά των εξορύξεων οπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καραμπίδης και  Μιχάλης Ηλιάδης.

Τον λόγο πήρε και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ.Εμμανουήλ πριν τις εισηγήσεις, ο οποίος
εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Επίσης εκπρόσωποι απο τα κόμματα ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι-Πράσινοι, τάχθηκαν κατά των εξορύξεων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις τοποθετήσεις του κοινού διαφάνηκε η αγωνία αλλά και η θέληση για οργάνωση αγώνα σε αυτήν την λαίλαπα που απειλεί το Κιλκίς.

Χαιρετισμό επίσης απύηθυναν οι  κ. κ.Γιαννης Δεληγιόβας και Γιώργος Λαγόντσος από τις επιτροπές αγώνα της Μ.Παναγιάς και της
Ιερισσού.
Υπήρξε στο τέλος της βραδυάς μαζική συλλογή
υπογραφών κατά των μεταλλείων και η υπόσχεση
όλων ότι αυτός ο αγώνας αφορά όλους
και είναι αγώνας για την διατήρηση της ζωής!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.