Περού, Αργεντινή – η Λατινική Αμερική αντιστέκεται στα μεταλλεία χρυσού


Από τις σημερινές εφημερίδες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων στα τεράστια επιφανειακά μεταλλεία δεν είναι λίγες και μεμονωμένες, αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο…

1. ΠΕΡΟΥ: Tainted gold: thousands join protest against Peru’s largest ever mining project – The Ecologist

Στην Καχαμάρκα του Περού, χιλιάδες κάτοικοι διαδηλώνουν ξανά ενάντια στο κολοσσιαίο μεταλλείο χρυσού Conga της Αμερικανικής πολυεθνικής  Newmont – το μεγαλύτερο μεταλλείο που έχει προταθεί ποτέ στη χώρα. Περισσότερα για το Conga εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ (με χρονολογική σειρά).

Η Καχαμάρκα έχει πολύ κακή εμπειρία από μεγάλα μεταλλεία, αφού “φιλοξενεί” το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού του κοσμου, το Yanacocha, επίσης της Newmont. “Eίκοσι χρόνια, τι μας έφερε το Yanacocha;” λένε οι ντόπιοι.  “Ρύπανση και εκμετάλλευση. Κατέστρεψε ότι υπήρχε εκεί. Η γη έχει μολυνθεί με κυάνιο και υδράργυρο και οι λίμνες έχουν εξαφανιστεί”.

Τα μάτια όλου του Περού (και όλου του κόσμου) είναι πάνω στην Καχαμάρκα και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η μάχη. Το Conga είναι πλέον ένα σύμβολο του τρόπου που η οικονομική ανάπτυξη μεταχειρίζεται τους φυσικούς πόρους, αλλά και της αντίστασης των απλών ανθρώπων στη λεηλασία. Όπως είπε ένας διαδηλωτής στον ρεπόρτερ του Ecologist:

Όπως εμείς ρωτούσαμε τους γονείς και τους παππούδες μας “Όταν υπήρχε πόλεμος, εσύ πολέμησες;”, έτσι θα μας ρωτήσουν τα παιδιά μας: “Όταν προτάθηκε το Conga εσύ τι έκανες; Διαμαρτυρήθηκες ή το δέχτηκες;”

2. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: People power! Mining protests spread to Argentina – Financial Times

madres autoconvocados (self-organized mothers) (see Famatina victory)    Protest BarrickΣτη βορειοδυτική επαρχία της Rioja οι κάτοικοι είναι επί ποδός πολέμου, αποφασισμένοι να εκδιώξουν την Καναδική Osisko Mining Corporation από το project χρυσού Φαματίνα. Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο χώρο του μεταλλείου είναι μπλοκαρισμένος από διαδηλωτές εδώ και δυο ολόκληρες εβδομάδες, από τις 2 Ιανουαρίου. Στη φωτογραφία “τρομοκράτισσες” εν δράσει!

Το 2007, η πόλη της Φαματίνα ενώθηκε και κατάφερε να διώξει τη μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού του κόσμου, την επίσης Καναδική Barrick Gold που δοκίμασε να αναπτύξει το μεταλλείο. Οι κάτοικοι λένε ότι τώρα η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι σίγουροι για τη νίκη!


2 απαντήσεις στο “Περού, Αργεντινή – η Λατινική Αμερική αντιστέκεται στα μεταλλεία χρυσού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.