Η “δημόσια διαβούλευση” της Ιερισσού στην …Αθήνα και η Μαργαρίτα στην …Ιερισσό!


YΠΕΚΑ και εταιρεία φοβούνται το “ΟΧΙ” της κοινωνίας

Βάλθηκε να μας κουφάνει η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη – η Μαργαρίτα ΜΑΣ. Ακύρωσε (ξανά!) την τελευταία στιγμή την πρώτη παράσταση του show “Δημόσια Διαβούλευση για το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” που θα δινόταν στην Ιερισσό στις 15-16 Ιανουαρίου, με ανακοίνωσή της όπου αναφέρει τα εξής:

παρά την επιθυμία του ΥΠΕΚΑ να πραγματοποιήσει μια ανοικτή δημόσια διαβούλευση στη Χαλκιδική, που ήδη είχε δρομολογηθεί, ο απόηχος των πρόσφατων “εντάσεων” δε βοηθά στη διασφάλιση της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών που επιδιώκουμε και εμποδίζει τον παραγωγικό και γόνιμο διάλογο επί του περιεχομένου του επενδυτικού σχεδίου της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”.

Για το λόγο αυτό η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας με συνέχιση της ενημέρωσης και ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς στην Αθήνα, σε χώρο και ημερομηνία που θα σας ανακοινώσουμε εντός των προσεχών ημερών, ώστε να διασφαλισθεί η μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής με ταυτόχρονη υψηλή προστασία του περιβάλλοντος σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Την αμέσως επόμενη μέρα – Παρασκευή, παραμονή της “διαβούλευσης” – η Μαργαρίτα εθεάθη στην περιοχή Ιερισσού με τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Δημήτρη Κούτρα. Το ίδιο απόγευμα επικοινώνησε με Συλλόγους της Ιερισσού ζητώντας να συναντηθεί μαζί τους. Η απάντηση πού πήρε ήταν ότι το Σάββατο οι πολίτες θα είναι συγκεντρωμένοι στο χώρο της “διαβούλευσης” που η ίδια κανόνισε και η ίδια ματαίωσε και αν έχει κάτι να τους πει ας έρθει εκεί να τους το πει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου η κα Καραβασίλη θα βρίσκεται στην Αρναία όπου θα “διαβουλευθεί” με τον κ. Πάχτα, τον κ. Κούτρα και επιλεγμένο ακροατήριο.

Οι επόμενες τρεις παραστάσεις του έργου “Δημόσια Διαβούλευση”, μετά την πανηγυρική “πρώτη” της Αθήνας προγραμματίζονται να γίνουν στα Χανιά, το Κάιρο και το Ναϊρόμπι… Γενικώς, “πάμε Νότια”!

Οι πληροφορίες του ΥΠΕΚΑ έλεγαν ότι και στις 18 Δεκεμβρίου και στη διήμερη διαβούλευση της Ιερισσού οι τοπικές κοινωνίες θα ανταποκρινόταν μαζικά στο κάλεσμα για “ανεμπόδιστη συμμετοχή, για ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση της άποψής τους”. Στην Ιερισσό δεν θα υπήρχαν οι μπράβοι της εταιρείας να αποκλείουν την είσοδο σε όποιον δεν ήταν “δικός τους”, όπως έκαναν και στη διαβούλευση της 26ης Νοεμβρίου στον Πολύγυρο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου. Η προσέλευση και η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις θα ήταν ανεμπόδιστη και ειρηνική και οι πολίτες θα βροντοφώναζαν “ΟΧΙ στα σχέδιά σας. Δεν θα σας αφήσουμε να ρημάξετε τον τόπο μας”!

Λογάριασαν τις συνέπειες του μαζικού “ΟΧΙ” το ΥΠΕΚΑ και η εταιρεία. Την αντίδραση του κόσμου δεν ήθελαν να την αφήσουν να φανεί.  Γιατί οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού, όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης. Για δώδεκα περιοχές-στόχους μίλησε στη Βουλή στις 11 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, αρμόδιος για τον ορυκτό πλούτο, κ. Μανιάτης – στη Θράκη, το Κιλκίς και τις Σέρρες. Η Χαλκιδική θα είναι μόνο η αρχή.

Για μια ακόμα φορά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Σήμερα στην Ιερισσό θα πάρουν την πρώτη απάντηση.


Μία απάντηση στο “Η “δημόσια διαβούλευση” της Ιερισσού στην …Αθήνα και η Μαργαρίτα στην …Ιερισσό!”

  1. «Τίποτε πιο φοβερό από τη δραστήρια αμάθεια». (Γκαίτε)

    —————————————————

    Ποιό μαζικό (;) «όχι» και ποιά κοινωνία; Εννοείτε τη θλιβερή ομάδα μικρών παιδιών, γερόντων, επαγγελματιών διαδηλωτών και γνωστών-αγνώστων, που όλοι έψαλαν και τον Εθνικό Υμνο στην Ιερισσό; Φαίνεται πως οι υπόλοιποι κάτοικοι που λένε «ναι», αλλά δεν κουνάνε μαύρες σημαίες, δεν αποτελούν τη μεγάλη μάζα της τοπικής κοινωνίας…Μήπως δεν πήρατε χαμπάρι ότι η διαδικασία γνωμοδότησης κατέληξε σε «ναι»; Μήπως θεωρείτε ότι την τοπική κοινωνία εκφράζουν μια χούφτα «οικολόγοι»; Ή μήπως αυτοανακηρυχθήκατε εσείς εργολάβοι της εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών;

    Τελικά μάλλον μάταια η κα Καραβασίλη προσπαθεί να συνεχίσει τη διαβούλευση. Κάποιοι ντόπιοι θιασώτες του αντι-βιομηχανικού μεσαίωνα το μόνο που κάνουν είναι να την τορπιλίζουν. Παλιό το κόλπο: Οταν δεν έχεις επιχειρήματα και πρόκειται να σε κατατροπώσουν, κατανοείς πως δεν σε παίρνει να συμμετέχεις σε διάλογο, οπότε τον καταγγέλλεις σαν στημένο και τον σαμποτάρεις.

    Βέβαια δεν πρέπει να τους παίρνει κι όλους η μπάλα. Υπάρχουν και σκεπτόμενοι πολίτες στη Χαλκιδική που δυσπιστούν στους οικο-προφήτες, θέλουν να ενημερωθούν, να εκφράσουν απόψεις και αγωνίες, να ζητήσουν διασφαλίσεις, να κατανοήσουν τη σημασία της επένδυσης και την περιβαλλοντική συμβατότητά της, να μιλήσουν και ν’ ακούσουν, για αυτό το μεγάλο μεταλλευτικό έργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.