Επιστολή στους Βουλευτές Ροδόπης-Έβρου από τη “Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού”


ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – ΕΒΡΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ

Προς τους βουλευτές Έβρου-Ροδόπης:

1) κ. Ντόλιο Γεώργιο
2) κ. Ρενταρή Όλγα
3) κ. Τσιαούση Ελένη
4) κ. Δερμεντζόπουλο Αλέξανδρο
5) κ. Χατζηοσμάν Αχμέτ
6) κ. Πεταλωτή Γεώργιο
7) κ. Στυλιανίδη Ευρυπίδη

Η πρόθεση των πολυεθνικών εταιρειών χρυσού, που πρωτοεκδηλώθηκε πριν από 14 χρόνια για εγκατάσταση μεταλλείων στην Ροδόπη και τον Έβρο, προκάλεσε την ανάπτυξη ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος αντίστασης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Για τα μεταλλεία χρυσού στην Θράκη πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι εταιρείες χρυσού, όπου διατυπώθηκαν οι επιστημονικές απόψεις και των δυο πλευρών. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαμορφώσει άποψη και είναι κάθετα αντίθετες στην λειτουργία των χρυσωρυχείων. Αυτό έχει εκφραστεί επανειλημμένα μέσα από τις εκλεγμένες τοπικές αρχές (Περιφερειακό και Δημοτικά Συμβούλια), αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Έναντι αυτής της δυναμικής, και με τη χρήση έντονης προπαγάνδας, επιχειρείται σήμερα από τα χρυσωρυχεία και τα φερέφωνά τους ένας νέος κύκλος διαλόγου με την κοινωνία. Ο χωρίς λόγο διάλογος προωθείται από την εταιρεία χρυσού επειδή έχει αποτύχει στην επικοινωνιακή της τακτική και είναι απομονωμένη από την κοινωνία. Όμως είναι γνωστό ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως στα δεδομένα και η τοπική κοινωνία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια των χρυσοθηρών, θεωρούμε ότι οι βουλευτές Έβρου – Ροδόπης έχουν ένα και μόνο χρέος απέναντι στην τοπική κοινωνία. Να απαιτήσουν, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μας, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη να απορρίψουν την αδειοδότηση της λειτουργίας των χρυσωρυχείων, τώρα.

Αυτό έπραξαν στις 16 Δεκεμβρίου οι δεκαοκτώ αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχης και δεκαεπτά Δήμαρχοι της Περιφέρειας) με κοινό κείμενο τους στον Υπουργό και Υφυπουργό, όπου αντιτάσσονται στην λειτουργία των μεταλλείων και ζητούν τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα, οφείλετε και εσείς οι βουλευτές Έβρου – Ροδόπης να πράξετε το αντίστοιχο.

Για περίπου 80 θέσεις πρόσκαιρης εργασίας, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της υγείας και του τόπου μας!

Αλεξ/πολη – Κομοτηνή, 26 Δεκεμβρίου 2011

Με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον Υφυπουργό, κ. Γιάννη Μανιάτη, οι Δήμαρχοι της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, ως μια γροθιά, τίθενται ενάντια στην επένδυση των χρυσωρυχείων στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Εμείς οι Δήμαρχοι της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης συνήλθαμε σήμερα 16-12-2011 και αποφασίσαμε να αντιταχθούμε στην επένδυση χρυσορυχείων στο Δήμο Αλεξ/πολης, καθότι πλήττει την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και την αειφορία – βιωσιμότητα της περιοχής.

Ταυτόχρονα σβήνει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και προοπτικής, αφού προσβάλλεται ο πρωτογενής τομέας, καθώς επίσης η θάλασσα, η αλιεία, ο τουρισμός και επέρχεται μια γενική απαξίωση της περιοχής.

Η οικονομική προοπτική της επένδυσης με την δημιουργία λίγων θέσεων εργασίας και καμία άλλη ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία, στο Δήμο και στην κεντρική πολιτεία καθίσταται μηδαμινή.

Η μόνη ωφέλεια προκύπτει για την Καναδική εταιρία, που ως χρυσοθήρες θα πάρουν από τη γη μας 380 τόνους χρυσού σε επτά (7) έτη και θα μας αφήσουν δεξαμενές τελμάτων με κυάνιο, βλαπτικές και θανατηφόρες ενώσεις και γενικά την περιοχή μας κρανίου τόπο.

Ζητάμε την απόρριψη της επένδυσης και τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που εκφράστηκαν πολλές φορές ομόφωνα αρνητικά στο περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών.»

Οι Υπογράφοντες:

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΑΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΜΟΥΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΠΟΥΛΙΛΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
ΙΩΑΝΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΠΩΝ – ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
ΣΕΡΙΦ ΙΜΠΡΑΗΜ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ ΡΙΤΣΒΑΝ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΚΑΔΗ ΙΣΜΕΤ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ
ΤΣΟΥΚΑΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ
ΛΥΣΣΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ
ΚΑΓΑΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΙΜΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΣΟΥ


Μία απάντηση στο “Επιστολή στους Βουλευτές Ροδόπης-Έβρου από τη “Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού””

  1. Ας κάνουν οτι θέλουν. Τέλος εποχής σημαίνει αρχή μιας άλλης. Καταρρέουν και το τελευταίο πράγμα που καταρρέει στο τέλος μιάς εποχής και λειτουργεί υποδειγματικά πρώτο στην αρχή της επόμενης είναι η δικαιοσύνη. Πάνε στο διάολο και από εδώ και πέρα απλά μαζεύουμε ράμματα για την γούνα τους. Ας το τραβήξουν όσο μπορούν. Ας ξεφτιλίσουν τα τσιράκια τους όσο θέλουν. Αν η απληστία τους, τους τυφλώνει και δεν βλέπουν το τι συμβαίνει γύρω τους, ακόμα καλύτερα για εμάς. Θα έχουμε περισσότερα σουβλιστά στο πανηγύρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.