Γεωλόγος καταστροφέας ή σωτήρας της γης του Ν. Κιλκίς


Μια ενδιαφέρουσα πρόκληση η οποία φέρνει στο προσκήνιο και το …λεξοπλαστικό ταλέντο του γνωστού Κιλκισιώτη (!) γεωλόγου μεταλλειολόγου Δρ κ. Π. Τσαμαντουρίδη την 20 Δεκεμβρίου 2011 στην εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ», ο οποίος απευθυνόμενος στους «Μεταλλειοσκεπτικιστές», όπως τους ονομάζει, προτείνει ως τίτλο της θέσης του το «και εκμετάλλευση των μεταλλείων και προστασία του περιβάλλοντος» !

Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσαμαντουρίδης προσπαθεί να πατσίσει το χρέος που δημιούργησαν οι δοσίλογοι, απατεώνες του εσωτερικού της χώρας και του εξωτερικού, με την καταστροφή του μέλλοντος των παιδιών μας μέσω της εξόρυξης μεταλλευμάτων στο Κιλκίς. Παραδέχεται ότι όλα τα μεταλλεία ρυπαίνουν, δίχως όμως να αναφέρεται στο είδος της ρύπανσης που θα προκύψει από τα μεικτά θειούχα μεταλλεύματα σε μια μάλιστα πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως ο Ν. Κιλκίς, όπου το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο και η ποιότητά του είναι ζητούμενο σε όλη την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Ονομάζει ο κ. Γεωλόγος την χώρα « Ψωροκώσταινα», η οποία, κατ’ αυτόν, τώρα πλέον θα… «χρυσωθεί» καθώς η θεία πρόνοια πρόβλεψε την καλή μας τύχη στον Ν. Κιλκίς με τις εξορύξεις μεταλλευμάτων! Για να μας πείσει μάλιστα κάνει και έναν πολλαπλασιασμό 3Χ37Χ4 (το… τυρί δηλαδή της φάκας) (το επιχείρημα αυτό συνήθως χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών όταν προτίθενται να επενδύσουν καταστροφικά σε έναν τόπο), για να μας αποδείξει ο κ. Τσαμαντουρίδης, ότι 444 ψυχές (!) θα φάνε ψωμί από την υπόθεση αυτή, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με την τύχη των υπόλοιπων 80.020 ψυχών / κατοίκων του Νομού…!

Αν όμως ο κ. Γεωλόγος τολμούσε μια ιστορική αναδρομή έως το 1821 και τραβούσε το νήμα μέχρι σήμερα, θα καταλάβαινε ίσως, όπως άλλωστε ο κάθε μορφωμένος άνθρωπος, γιατί αυτή η χώρα δεν βρήκε ποτέ τον βηματισμό της και γιατί υπηρετεί ξένα συμφέροντα. Τότε ίσως θα αντιλαμβανόταν γιατί για μια ακόμα φορά είμαστε θύματα των ξένων αυτών συμφερόντων, που κάποιοι τα υπηρετούν πιστά υποδυόμενοι τον πατριώτη. Τότε θα εννοούσε ίσως, ότι ο ορυκτός «πλούτος» δεν είναι υπεύθυνος για την ανεργία, ούτε βεβαίως και για το …διανοητικό έλλειμμα της χώρας!

Μήπως κ. Τσαμαντουρίδη υποψιάζεστε γιατί γίνεται τόσος ντόρος για εκμετάλλευση του ορυκτού «πλούτου», του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τώρα που πτωχεύσαμε και ξεπουλήθηκε από κάποιους η εθνική μας κυριαρχία αμετάκλητα και άνευ όρων με βάση την δανειακή σύμβαση Μαΐου 2010; Γιατί άραγε δεν γινόταν ο ντόρος αυτός πριν, όταν είχαμε και την οικονομική μας ευημερία;

-Μήπως επειδή τώρα είμαστε πιο έξυπνοι από πριν!; Ή «βελτιώθηκαν» τώρα οι «συνθήκες»;!

Αν κ. Τσαμαντουρίδη ο επιστήμονας δεν είναι και φιλόσοφος, τότε κατά την άποψή μας εκφράζει, άθελά του ίσως, ιδέες, η υλοποίηση των οποίων δεν συνάδει με την συμπαντική νομοτέλεια που θέλει τα κύτταρα του σύμπαντος σε αρμονία μεταξύ τους, σεβόμενα το ένα το άλλο. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι σε κάποιους δεν αρέσουν τα βουνά και οι πεδιάδες της γης, ιδιαίτερα όταν μέσα τους κρύβουν διάφορα μέταλλα· τους αρέσουν περισσότερο τα τοπία της …σελήνης! Και στον Δήμο Παιονίας υπάρχουν μερικοί, που δεν μπορούν να κρύψουν την θανάσιμη αγάπη τους για το βουνό μας το Πάικο, γιατί το αγαπούν κ. Τσαμαντουρίδη, όχι όπως η μητέρα το παιδί αλλά όπως ο σαδιστής το θύμα του.

Δεν μας είπατε όμως ως γεωλόγος επιστήμονας που είστε:

– Πως θα εμποδίσετε το θειάφι όταν αυτό στην επαφή του με το νερό και τον αέρα θα μετατραπεί σε βιτριόλι και θα περάσει στα υπόγεια νερά και στον αέρα (προκειμένου για εξόρυξη μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων όπως αυτά του Ν. Κιλκίς) και τι θα τα κάνατε τα τέλματα κυανίου (εξόρυξη χρυσού);

-Μήπως σχεδιάζετε να τα απλώσετε για λίπασμα στην αυλή σας ή στα χωράφια των κατοίκων της περιοχής;

– Για τις πηγές, που ενδεχομένως θα χαθούν, τίποτα δεν διαβάσαμε, και ούτε για τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα λησμονήσατε ή σας διέφυγε να τα αναφέρετε;

Κύριε Τσαμαντουρίδη, γεωλόγος μπορεί να είναι κάποιος και χωρίς το πάθος του βιασμού της μητέρας του της γης, αλλά μελετώντας τα πετρώματα , την γεωθερμία και την θερμότητα των νερών, με την επιστημονική του κατάρτιση μπορεί να συμβάλλει στην ανθρώπινη ζωή δημιουργώντας πλεονεκτήματα επιβίωσης , σε καμιά όμως περίπτωση καταστροφή. Γιατί αλλιώς κ. Τσαμαντουρίδη, σε λίγα χρόνια, θα τσουγκρίζουμε στον Νομό Κιλκίς τα ποτήρια πίνοντας κεζάπι αντί νερό ή κρασί!

Όσο κ. Τσαμαντουρίδη για το δημοψήφισμα που προτείνετε, αυτό δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ενημέρωση των κατοίκων, όπως λέτε, αλλά εξ εφόδου άλωση των πολλών, που ακόμα δεν ενημερώθηκαν για τα δεινά των μεταλλείων και τις δυσμενέστατες επιπτώσεις τους στη ζωή όλων μας. Ας ξεμπλέξουμε μια φορά με τους δοσίλογους που μας κυβερνούν κι έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού όπου τώρα βρίσκεται και μετά, θα έχουμε χρόνο για δημοψηφίσματα όσα θέλετε!… Μη βιάζεστε επομένως να «ενημερώσετε» τους κατοίκους με… δημοψήφισμα τώρα που η δημοκρατία έχει καταντήσει… ορυκτό!

Με την τελευταία φράση του άρθρου σας, συμφωνούμε απόλυτα, ότι δηλαδή «ο Θεός έδωσε πλούσια δώρα στο Κιλκίς ενώ εμείς είμαστε ανάξιοι να τα αξιοποιήσουμε» Παίρνουμε όμως το θάρρος ν’ αντικαταστήσουμε την τελευταία λέξη «αξιοποιήσουμε» με τη λέξη «εκτιμήσουμε», διότι ο φυσικός πλούτος και τα νερά είναι τα δώρα μας, που σε κάποιους όμως δεν αρέσουν… -Και μην ξεχνάτε κ. Τσαμαντουρίδη, του θεού δεν του αρέσουν τα μέταλλα και τα χρυσάφια αλλά η «χρυσή» ψυχή και ο «χρυσός» κ’αγαθός άνθρωπος… Από την άλλη όποιος καταστρέφει τα δημιουργήματά Του τιμωρείται με την γέεννα (κόλαση) κι εδώ και στον άλλο κόσμο…

24-12-2011 Μέτωπο Αγώνα κατά των Μεταλλείων στο νομό Κιλκίς

Πηγή: http://metalleiastop.blogspot.com/


6 απαντήσεις στο “Γεωλόγος καταστροφέας ή σωτήρας της γης του Ν. Κιλκίς”

  1. Παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Τσαμαντουρίδη στην ημερίδα που έγινε στο Κιλκίς. Είδα και στο βίντεο άλλες δύο φορές την τοποθέτηση του.

    Συμπεράσματα: Πρώτα διακρίνω μια αγανάκτηση. Αναφέρει συγκεκριμένα και το προγράμματα του ΟΠΑΑΧ που κατέληξαν φρούδες ελπίδες για την ανάπτυξη του Νομού Κιλκίς. Δεύτερον θα έλεγα ότι διακρίνω έναν τίμιο άνθρωπο από αυτούς που κάποιοι τους λένε ‘’βλάκες’’. Πιστεύει πραγματικά, ότι θα υπάρξει κάποιος που θα μπορεί να παρακολουθεί και να επιβάλει τους νόμους όταν αυτοί καταπατιούνται. Ίσως να το έχει και κρυφό πόθο ώστε να υπάρξει κάποια ‘’δικαίωση’’ για τα χρόνια που πέρασε στο ΙΓΜΕ και να έρθει η ανάπτυξη μέσα από αυτό τον τομέα.

    Αν έχω δίκαιο μιλάμε για έναν ‘’επικίνδυνο’’ άνθρωπο, για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν ξέρει σε τι κόσμο ζει.

  2. δλδ. ο γεωλόγος μεταλλειολόγος Δρ Π. Τσαμαντουρίδης του ΙΓΜΕ .. τόσα χρόνια τι έκαμνε όπως και ο “συνάδελφος “του μεταλλειολόγος δρ. Αρβανιτιδης .. απλά αντέγραφαν τις εργασίες του δημοσιου ΙΓΜΕ , έκαμναν αντιγραφές και φωτοτυπίες από ξένη βιβλιογραφία και διδακτορικά . ..και τώρα πήραν τα |”επιστημονικά όπλα”” ..εις βάρος του λαού μας . Μπράβο ” επιστήμονες” κατάπτωση και Αίσχος …και μια παρατήρηση .. υπάρχει ειδικότητα του γεωλόγου μεταλλειολόγου στο Τ.Ε.Ε. .. είμαστε στα καλά ..η γεωλόγος ..η μεταλλειολόγος .. μπερδεμένο μυαλό βλέπω

  3. Αγαπητο φιλοι,Παρακολουθω την δουλεια σας απο κοντα και χαιρουμε το κουραγιο σας “να μην αφηνεται τιποτα να πεσει κατω “.Ειναι μεγαλη υποθεση τουτη η διαρκης προσπαθεια σας, για την σωστη σφαιρικη, διαρκη, πραγματικη. πληροφορηση του κοσμου. Η αντικρουση της καθε “προπαγανδιστικης” κουβεντας, που γινεται ειτε λεγεται ” ετσι απο καθε καλοθελητη “Ειναι πολυ μεγαλο πραγμα…. πολυτιμοτερο και απο τον χρυσο!!!. Ειναι αγωνας εναντιωσης σε καθε προσπαθεια που ” στο τελος της ημερας” αποσκοπει, λιγο ειτε πολυ, με το “ετσι ειτε το αλλιως”, στο να χασει ο κοσμος τον τοπο ,της πεζουλες ,το σπιτικο,την φυση που εχει για να ζησει αυτος και τα παιδια του και τα εγγονια του. Και ολα τουτα, τα ομορφα και ωραια μεσα ζωης, να τα κερδησουν …..σε χρυσο και μεταλλα καποιοι καλοθεληταδες επενδυτες.Οι οποιοι , μολις ξαφρισουν ληστρικα “τον ευκολο γηινο πλουτο” των τοπων, θα παρουν τα κερδη τους και θα πανε αλλου. Σε αλλους τοπους, για να συνεχισουν και εκει την ληστρικη τους εκμεταλευση!!!
    Τοσα χρονια τετοιας πρακτικης και ιστοριας καθημαγμενων τοπων,που τους παρατανε “γης μαδιαμ” “με πλιθες και κεραμους ατακτως ερημενους” επρεπε να εχουν πειση καποιους “αγνους”- αξιοτιμους Γεολογους σαν τον κ.Τσαμαντουριδη, με την βελουδινη αποψη του “και μεταλλεια και προστασια του περιβαλλοντος” οτι:
    Απλα. Στης παρουσες οικονομικες και πολιτικες συνθηκες και περιστασεις, ” οντας τα κεφαλαια και τα μεσα παραγωγης” στα χερια αυτων που παιζουν τους τοπου και της τυχες του στο χρηματιστηριο, με σκοπο “να βαλουν στην τσεπη τους” οσο ποιο μεγαλο “μερισμα και αποδοση μετοχης” μπορεσουν και προλαβουν . Τετοια προοπτικη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!! Τελεια και παυλα!!! Ασ το καταλαβουν .
    Ο λαος μας πολυ σοφα λεγει “ζητας και την πιτα ολακερη και τον σκυλο χορτατο” .
    Ε, λοιπον δεν γινεται !! ετσι απλα.Ειτε ” αυτοι θα κρατουν για παρτυ τους την πιτα ολακερη και θα ψοφολογαμε ολοι μας απο την πεινα!!! Ειτε θα τους παρουμε επιτελους την πιτα απο τα χερια τους, (αλλωστε δικος μας ειναι ο τοπος,φιλοξενεια τους προσφερουμε για την ληστρικη δραση τους!!!) και θα την απολαψει ο κοσμος γιατι σε αυτον ανηκει!!
    Και να ειστε σιγουρος τοτε κ.Τσαμαντουριδη μου (και ολοι οι ετεροι ομοφρονουντες προς αυτον) οτι: Μονο ο κοσμος των τοπων, σαν αφεντης του πραγματικος, ξερει και μπορει ,να παιρνει τετοιες σοφες αποφασεις.
    Ισως εκεινος αποφασισει, τοτε, να κανει την αναπτυξη των μεταλλειων με προστασια περιβαλλοντος!!!!Ειναι μονο αυτοι που μπορουν να λειτουργησουν και με τετοια προυποθεση αυτες της πηγες λαικης αναπτυξης!!!
    Οι ποικοιλονημοι “αφεντες ” τουτοι δεν μπορουν!!!! και δεν θελουν !! μην βαυκαλιζεσθε!!!!
    .Και να σας ομολογησω και κατι φιλτατοι μου.Και καποιες λαθος αποφασεις, και λογικες, καποια στιγμη, και αν στρατευσει και εφαρμοσει ο κοσμος των τοπων ,οταν θα γινει αφεντης πραγματικος αυτου του πλουτου του!! Ειναι αυτος, ο μονος που το δικαιουται “να κανει” και το λαθος!!!! μιας και η επιβιωση δεν ειναι υποχρεωτικη!!! Το δικαιουται γιατι ειναι και ο μονος, που εχει το δικαιωμα να διορθωσε το λαθος του!! Και ασ ξερουμε ολοι μας, εκεινος μονο μπορει να λειτουργησει ετσι με λαικο ελεγχο. Οταν εχει την εξουσια τοτε και ξερει και μπορει!!!!!!!ι!!
    Ευχομενος τον αγωνα τον καλο και την αδιαπτωτη συνεχιση του, για να γλυτωσουμε στο μεταξυ την σκυλεευση του λαικου πλουτου απο τα αρπαχτικα, Χαιρετω φιλικα Θανασης Παντελογλου.

    • Χρόνια πολλά αγαπητέ Θανάση!

      Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η εκ πρώτης όψεως αθώα άποψη “και μεταλλεία και περιβάλλον” χρησιμοποιείται σαν όχημα για να περνάνε τελικά τα πάντα. Η ιδέα ότι “όλα γίνονται”, ότι ακόμα και στις πιο θηριώδεις εκμεταλλεύσεις όπως αυτές που ετοιμάζουν τώρα για τη Β. Ελλάδα, μπορείς να τα έχεις και τα δυο, “και μεταλλεία και περιβάλλον”, είναι προφανώς φυτεμένη και καλλιεργημένη από τις μεταλλευτικές εταιρείες που έχουν τα συμφέροντα.

      Και δεν περιμένουμε βέβαια από τις πουλημένες αρχές αυτού του τόπου να φέρουν αντίρρηση, ακόμα κι όταν υπάρχουν όλες οι αποδείξεις ότι πουθενά στον κόσμο αυτά τα δυο δεν πάνε μαζί! Τα έχουμε γράψει στο http://antigoldgr.org/blog/2011/09/15/mining-moratorium/.

      Επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι εταιρείες αποσκοπούν στο κέρδος τους και μόνο και δεν έχουνε κανένα λόγο να προσέξουν το περιβάλλον και τους κατοίκους του, ούτε κανένα κράτος που θα τις υποχρεώσει να το κάνουν. Όμως όταν μιλάμε για μεταλλεία που κατεβάζουν ολόκληρα βουνά για να παρουν μερικά γραμμάρια μετάλλου και φτιάχνουν δίπλα άλλα βουνά, από επικίνδυνα απόβλητα, οι επιπτώσεις είναι δραματικές ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των πόρων, δηλαδή τα αφεντικά ή ο λαός. Θα ανοίγαμε τις Σκουριές αν ο ιδιοκτήτης ήταν ο λαός; Εμείς λέμε όχι. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα… Η CODELCO στη Χιλή με τα τεραστια μεταλλεία χαλκού είναι κρατική, δηλαδή “λαϊκή περιουσία”, όμως αυτό δεν αλλάζει τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης. Στη Βολιβία υπάρχουν μεταλλευτικοί συνεταιρισμοί, οι ίδιοι οι κάτοικοι δουλεύουν τα μεταλλεία και παίρνουν τα κέρδη. Ζουνε πάρα πολλοί άνθρωποι από αυτά, όμως οι συνθήκες εργασίας είναι τραγικές και για περιβάλλον ας μη μιλάμε καλύτερα.

      Θεωρώ ότι τα πάντα είναι θέμα κλίμακας. Αυτά τα μεταλλεία των μερικών γραμμαρίων ανά τόνο μεταλλεύματος είναι εξ’ορισμού τεράστια και τα τεράστια μεταλλεία χρειάζονται τεράστιους τόπους. Και η Ελλάδα δεν είναι τέτοιος τόπος. Η ELDORADO μας το δήλωσε καθαρά ότι θέλει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Μόνο έτσι αξίζει τον κόπο γι’αυτές τις εταιρείες, δεν θα έρθουν για ένα μικρό κοίτασμα, για ένα Πέραμα στον Έβρο ή μια Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική. Θα έρθουν αν έχουν τόπο να απλωθούν, από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκιδική! Είναι λάθος όλη η συζήτηση γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός μεμονωμένου μεταλλείου, γιατί είναι δεδομένο ότι αυτό το ένα μεταλλείο είναι μέχρι να βάλουν πόδι εδώ και να αρχίσουν να σκάβουν. Οι χάρτες που έχουμε δείχνουν δεκάδες θέσεις που είναι ήδη γνωστές και θα προκύψουν κι άλλες. Ποιο περιβάλλον και ποια προστασία..

  4. Πολλές ευχές από τον νότο στο Μεταλλευτικό Παρατηρητήριο. Να είστε καλά και να διαφωτίζετε και να εμπνέετε για όσα χρόνια οι δοσίλογοι και οι προδότες θα προσπαθούν να καταστρέψουν αυτή την γη και χρόνια πολλά άλλα μετά να τα απολαύσετε χωρίς πολλές τρεχάλες. Όχι πως σύντομα θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα αλλά σύντομα η σαπίλα θα καταρρεύσει. Το καθεστώς που προσπάθησε να οδηγήσει την Ελλάδα στον αφανισμό και να την καταστήσει παρελθόν για τον σύγχρονο κόσμο απέτυχε. Με απώλειες και οδύνη αλλά ζωντανοί και δυνατοί, θα ανακάμψουμε και οι συμμορίτες δήθεν επιχειρηματίες θα δικαστούν κυριολεκτικά για όλα αυτά που κάνουν και θα λογοδοτήσουν μαζί με όλα τα τσιράκια τους, τους πολιτικάντηδες που τους στήριζαν τόσα χρόνια Δυστυχώς εκτιμώ ότι οι αλλοδαποί εντολείς θα μπορούν να διαφύγουν εύκολα αλλά και ο Χρηστοφοράκος της SIMENS στο τσάκ την γλύτωσε με τους δοσίλογους στα καλύτερά τους. Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να στριμώξουμε και κανέναν από αυτούς και τότε θα τους δούμε και αυτούς μπροστά σε γνήσια Ελληνικά δικαστήρια με δικαστές πατριώτες. Υγεία σε όλους. Την δύναμη που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τον κόσμο την έχουμε όλοι μέσα μας. Καλή ανάσταση και μακάρι η επανάσταση να είναι βελούδινη.

    • Αγαπητέ φίλε, σ’ευχαριστούμε πολύ για τα ζεστά σου λόγια!
      Να είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί την καινούρια χρονιά γιατί έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε. Και δεν μπορεί, τελικά κάτι καλό θα βγει μέσα από τη μαυρίλα.
      Χρόνια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.