Ελκυστική χώρα η Ελλάδα για μεταλλεία χρυσού, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης!


Να αντιδράσουμε τώρα για να μη γίνει η Ελλάδα Τρίτος Κόσμος

Aυτές τις μέρες, όταν οι επενδυτές ακούνε τη λέξη “Ελλάδα” συνήθως το βάζουν στα πόδια. Αλλά η Eldorado Gold είχε την αντίθετη αντίδραση, αφού η λιτότητα και η οικονομική εξαθλίωση έχουν κάνει τη χώρα ελκυστικό μέρος για μεταλλεία χρυσού.

Την Κυριακή, η Eldorado ανακοίνωσε την εξαγορά ύψους $2,5 δις της European Goldfields, μια συμφωνία που της δίνει πολύτιμες χρυσοφόρες ιδιοκτησίες στην Ελλάδα. Η συγχώνευση του συνόλου των μετοχών δίνει στην Εldorado τη δυνατότητα να συγκεντρώσει όλα τα βασικά κοιτάσματα της χώρας.

Για πολλά χρόνια αυτό δεν είχε νόημα, αφού οι εταιρείες χρυσού δεν κατάφερναν να κάνουν τίποτα στην Ελλάδα. Η TVX Gold με έδρα το Τορόντο, προσπάθησε να κατασκευάσει το πρώτο μεγάλο μεταλλείου χρυσού στη χώρα, όμως τη συνέθλιψε η πολιτική και κοινωνική αντίδραση το 2002 (τα περιουσιακά της στοιχεία τώρα ανήκουν στην European Goldfields).

Έτσι ξεκινάει χθεσινό άρθρο της FINANCIAL POST και διερωτώμαστε πόσο πιο καθαρά πρέπει να μας το πουν για να το καταλάβουμε. Αυτές οι θηριώδεις εκμεταλλεύσεις, που κυνηγάνε περιεκτικότητες του ενός γραμμαρίου χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος και που χρειάζεται να αλέσουν ολόκληρα βουνά για να είναι κερδοφόρες, είναι πραγματικός Αρμαγεδδώνας για τις περιοχές που θα τις δεχτούν. Γι’αυτό και είναι παντού ανεπιθύμητες, γι’αυτό και ολόκληροι λαοί, φτωχοί λαοί, πολύ φτωχότεροι από εμάς, αγωνίζονται με νύχια και δόντια για να τις εμποδίσουν. Και αν είναι αποδεκτές στις τεράστιες ακατοίκητες εκτάσεις της Αυστραλίας, του Καναδά και της Φινλανδίας, είναι εντελώς ασύμβατες με την κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού τοπίου.

Argentina- "No a la mina"!

Πόσο ποιο κυνικά να μας το πουν; Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Δεκαπέντε χρόνια τώρα το προσπαθούνε αλλά δεν τους βγαίνει. Λαδώσανε, τάξανε, εξαγόρασαν κανάλια, είχαν και Υφυπουργό δικό τους να τους βγάζει νόμους κατά παραγγελία, αλλά δεν τα κατάφεραν. Απέτυχαν στη Χαλκιδική, απέτυχαν στη Θράκη, απέτυχαν και στην πρώτη απόπειρα για το Κιλκίς, γιατί ο κόσμος κατάλαβε τι πάει να γίνει και αντιστάθηκε.

Αυτήν την οικονομική κρίση περίμεναν, oνειρεύονταν, εύχονταν για να μπορέσουν να βάλουν πόδι στην Ελλάδα. Οι Καναδοί που με τις μεταλλευτικές τους πολυεθνικές έχουν ρημάξει τον μισό κόσμο (δείτε εδώ). Oι Γερμανοί που χρειάζονται φτηνά μέταλλα για μπορέσουν να επιβιώσουν οι βιομηχανίες τους και γι’αυτό έφτιαξαν την “Πρωτοβουλία Verheugen” (εδώ) ώστε να υποχρεώσουν κάτι απείθαρχους σαν κι εμάς να υποταχθούμε. Η δική μας εξαθλίωση είναι για όλους αυτούς μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία για να παρουσιαστούνε σαν σωτήρες και να μας “πείσουν” να δεχθούμε την καταστροφή μας.

Ναι, φυσικά, η καταστροφή παρουσιάζεται με χρυσό “αναπτυξιακό” περιτύλιγμα. Και στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική “ανάπτυξη” τους υποσχέθηκαν. Με όχημα μεγαλοδημοσιογράφους και ιδιόκτητα ΜΜΕ πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, υπόσχονται ανάπτυξη κι ας τους διαψεύδει η διεθνής (και η Ελληνική) εμπειρία (εδώ).  Υπόσχονται ότι θα σωθούμε κι ας έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα έσοδα είναι μηδενικά, ότι ο χρυσός και τα λεφτά κάνουν φτερά και στους τόπους παραγωγής μένουν μόνο τα απόβλητα, το κατεστραμμένο τοπίο κι ένας κόσμος που δεν έχει πλέον τίποτα για να συνεχίσει να ζει στον ίδιο τόπο. Κι ας είναι γνωστό ότι ούτε οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες (εδώ). Τα στοιχεία υπάρχουν όλα στην ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών που είναι το διαδίκτυο.

Κάποιοι πείθονται από την προπαγάνδα, κάποιοι εξαγοράζονται, πολλοί δυσπιστούν αλλά δεν αντιδρούν. Σε αυτή την απάθεια των πολλών βασίζεται η στρατηγική αυτών που θέλουν να μας μετατρέψουν σε Τρίτο Κόσμο. Θέλουν τον κόσμο μουδιασμένο από το σοκ της ξαφνικής φτώχειας, απορροφημένο από τα προβλήματα της επιβίωσης και μακριά από τα κοινά, άβουλο και άρα ακίνδυνο. Βούτυρο στο ψωμί τους η κρίση.

Ξυπνήστε. Δραστηριοποιηθείτε. Ζητήστε να μάθετε και ψάξτε να βρείτε κι αυτά που σας κρύβουν. Στελεχώστε τις κινήσεις πολιτών που κάνουν αγώνα για να προστατεύσουν το περιβάλλον που μας δίνει ζωή. Πηγαίνετε στα Δημοτικά Συμβούλια όταν συζητιούνται αυτά τα πράγματα. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας με θέμα τα μεταλλεία. Κάντε ξεκάθαρο στους πολιτικούς ότι είναι εκεί που είναι για να εκπροσωπούν EΣΑΣ.

Και κάντε το τώρα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

Υ.Γ. Λέει κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα το άρθρο, που ίσως φαίνονται σοβαρά στους ξένους αναγνώστες, αλλά στην Ελλάδα μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν…

Ο Πρόεδρος της Eldorado δήλωσε ότι η εικόνα της βιομηχανίας εξόρυξης χρυσού έχει “αλλάξει δραματικά” τα τελευταία χρόνια, χάρη στο κύρος που έχει στην Ελλάδα ο ΑΚΤΩΡ, ο συνέταιρος της European Goldfields. Πού να ξέρουν οι ξένοι τι γνώμη έχουν οι Έλληνες για τον ΑΚΤΩΡΑ και το αφεντικό του; Πού να ξέρουν ότι η λέξη “Μπόμπολας” είναι συνώνυμη της διαπλοκής; Πού να ξέρουν ότι τον βρίζουν οι πάντες;


4 απαντήσεις στο “Ελκυστική χώρα η Ελλάδα για μεταλλεία χρυσού, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης!”

  1. Όσο παρακολουθώ τον διεθνή τύπο σχετικά με τις δραστηριότητες των λέγομενων “πράσινων” Καναδών τόσο θαυμάζω τον αγώνα σας. Ναι έχετε δίκιο ο Λύκος…. Όταν για πρώτη φορά μου διηγήθηκαν στη Ιερισσό τα περί Ολυμπιάδας και τον “χατά” που έπαθε η μακαρίτισσα TVX το θεώρησα λίγο παρατραβιγμένο…τώρα πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος γιατί οι κυβερνούντες πάντα τα κάνουν πλακάκια με το $$$… Ο κόσμος στη Κόστα Ρίκα φαίνεται να τα καταφέρνει… Στέλλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.