Τι τρέχει; Έγινε κατολίσθηση κι έπεσε κανα ορυχείο;


Άρθρο του Γιάννη Σχίζα από την oikoniki. Μεταξύ άλλων, μας δίνει και μια ιδέα του πώς μπορεί να είναι ο περιβόητος “μεταλλευτικός τουρισμός”…

Όταν το μισό περίπου της Ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής συγκεντρώνεται στην περιοχή Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου, συγκροτώντας μάλιστα το Ενεργειακό Σύστημα Βάσης, η πρόσφατη κατολίσθηση (6.12.2011) στο ορυχείο Αμυνταίου ήταν ένα ακόμη ανησυχητικό επεισόδιο σε μια χώρα βαίνουσα κατά διαόλου….Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν γίνει τέσσερεις κατολισθήσεις μέσα στη τελευταία πενταετία, που προκαλούν δέος στους εγχώριους εργαζόμενους και γνώστες των καταστάσεων – ενώ στους περιστασιακούς παρατηρητές του χώρου όπως η αφεντιά μου, προκαλούν κάτι απείρως εντονότερο : Δηλαδή τη σκέψη ότι εάν υπάρχει κόλαση, τότε θα μοιάζει με λιγνιτωρυχείο…..

Κανένα θέαμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το θέαμα των μεγάλων εκσκαφών, των «πηγαδιών» εξωφρενικής κλίμακας, των θηριωδών αποθέσεων, των φορτηγών μεταφοράς ορυκτού – που μπροστά τους οι νταλίκες των εθνικών οδών μοιάζουν με παπάκια… Η περιοχή θα σήκωνε τολμηρά τουριστικά προγράμματα(!) για ανθρώπους με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα , όπως ακριβώς υπάρχουν τουριστικά προγράμματα για ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν διάφορες εντάσεις, πολέμους, τυφώνες, φυσικές καταστροφές κλπ…..

Η διοίκηση του ορυχείου υποστήριξε μετά την κατολίσθηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι εντός διμήνου όλα θα λειτουργούν κανονικά. Αντίθετα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διείδαν κινδύνους στην τροφοδοσία των ατμοηλεκτρικών σταθμών Αμυνταίου και Μελίτης. Και τα δυο πάντως μέρη υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της επέκτασης του ορυχείου λόγω των δραστηριοτήτων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είχε σαν αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση υλικών σε ορισμένα σημεία του χώρου, στη συνέχεια την αποσταθεροποίηση των εδαφών και τις κατολισθήσεις…..

Να μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση – αρχαιολόγοι εναντίον φίλων της λιγνιτικής εξόρυξης… Πάντως ο συνεργάτης μας Νίκος Στεφανής υποστηρίζει πρώτον, ότι έτσι ή αλλιώς ευνοημένη θα είναι η εταιρία “Silchester International Investors LLP” (Silchester), που μέσα σε τρεις μήνες αύξησε το μερίδιό της περίπου στο 14%. Και δεύτερον, ότι επί της κερδοφορίας και της διαχείρισης των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας, έχει ισχύ το κτηνοτροφικό γνωμικό : “Ότι κάνει η γίδα στο πουρνάρι το βρήκαν στο …τομάρι”.


2 απαντήσεις στο “Τι τρέχει; Έγινε κατολίσθηση κι έπεσε κανα ορυχείο;”

  1. Η πρώτη ανακοίνωση για την παρουσία της Silchester ως μετόχου της ΔΕΗ με ποσοστό άνω του 5% και συγκεκριμένα με ποσοστό 5,01% γίνεται στις 8 Ιανουαρίου του 2010. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους μετά από καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. αποφασίζεται η τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΗ και η κατάργηση του πλαφόν στην εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό και σε συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες, πλέον στο Δ.Σ. υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Ακολουθεί το Νοέμβριο του 2010 η αύξηση του ποσοστού που κατέχει το fund στο 6,37%, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοινώνεται ότι έχει ξεπεράσει το 10%. Στις 2 Δεκεμβρίου η Silchester βρίσκεται με 13,29% και στις 8 Δεκεμβρίου με 13,8%. Μόνο εν μέσω της αβεβαιότητας ακόμη και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι το εγγλέζικο fund φαίνεται να έχει επενδύσει στη ΔΕΗ περί τα 100 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά για να αγοράσει τις 32.024.558 μετοχές της εταιρείας που κατέχει εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει ποσό που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ.
    Ποια είναι
    Το fund Silchester διαφημίζεται ως μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που προσβλέπει σε επενδυτικές ευκαιρίες και στην απόκτηση μετοχών καλών εταιρειών σε σωστές αποτιμήσεις. Η εταιρεία εξετάζει για την επιλογή των εταιρειών που τοποθετείται τόσο τα οικονομικά τους, όσο και την αξία της μετοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης κλπ. Σήμερα η Silchester εκτιμάται ότι είναι μέτοχος σε 100 -150 επενδύσεις, με γεωγραφική διασπορά και διαφοροποίηση κλάδων της βιομηχανίας. Μεταξύ των πιο διάσημων συμμετοχών της εταιρείας περιλαμβάνονται η γνωστή αλυσίδα βρετανικών βιβλιοπωλείων WH Smith, τα φαρμακεία Boots, η φίρμα εντομοκτόνων Rentokill, η εφημερίδα South China Morning Post, η ζυθοποιία Wolves & Dudley, ο βελγικός όμιλος Delhaize, αλλά και ο ΟΠΑΠ.
    Επικεφαλής του fund είναι ένα πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, ο Stephen Butt, που δημιούργησε την εταιρεία το 1994. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια 15 δις δολαρίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.