Xρυσός – χαλκός, το νέο όπιο του λαού


Του κ. Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ.

Το Στρατώνι προορίζεται για κεντρική μεγα-χαβούζα. Στην πραγματικότητα, αν τα σχέδια ΥΠΕΚΑ – ΞΕΟΥΕΚ (Ξένων Επιχειρηματικών Ομίλων Υπό Ελληνική Κάλυψη) υλοποιηθούν, όλη η βόρεια Ελλάδα θα γεμίσει με όλης της κλίμακας χαβούζες εξορυκτικών και μεταλλευτικών αποβλήτων που θα μείνουν εδώ μαζί μας για πάντα.

Μετά την βόρειοανατολική Χαλκιδική στο στόχαστρο είναι τώρα ο νομός Κιλκίς και η Θράκη. Με τις ίδιες μεθόδους ξεπουλήματος όσο – όσο παραχωρούνται με διαγωνισμούς που ήδη ξεκινούν δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι για, προσέξτε, έρευνα και εκμετάλλευση (μαζί, πακέτο), το οποίο, εκτός από λογικό και επιστημονικό παράδοξο, σημαίνει επίσης πως δεν υφίστανται χωρικοί περιορισμοί στις παραχωρούμενες εκτάσεις, που εξάλλου μόνο ενδεικτικά, χωρίς κανένα τοπογραφικό καθορισμό παραχωρούνται. Μπορούν λοιπόν ελεύθερα οι εκτάσεις αυτές να διευρυνθούν όσο και όπου τα συμφέροντα των ακόρεστων εκμεταλλευτών στοχεύσουν.

Χρυσός – χαλκός, ιδού το νέο όπιο του λαού. El Dorado και άλλα παραμύθια. Κανάλια, φυλλάδες και αφελείς, ή πληρωμένοι, δημοσιογράφοι, διακινητές αυτού του οπίου, εθίζουν έναν ταπεινωμένο και σε απόγνωση λαό με οράματα σωτηρίας και δήθεν οικονομικής ανάκαμψης. Προς μεγάλη τέρψη των τυχοδιωκτών εκμεταλλευτών, παραγωγών και μεγαλέμπορων του νέου αυτού οπίου, που αναμένεται να αποδώσει σ’αυτούς τα μεγάλα κέρδη, όχι στη δύσμοιρη εθνική οικονομία, ούτε στις τοπικές κοινωνίες. Σ’ αυτούς τους τελευταίους, τους χρήστες δηλαδή, θα μείνουν ενθύμιο μόνο οι χαβούζες, Ας πρόσεχαν θα λένε κάποιοι τότε, ήταν και δική τους απόφαση.

Χρυσός λένε στο λαό υπάρχει. Όπως του είπαν οτι υπήρχαν και λεφτά. Όπως του είπαν και για τις ευκαιρίες του χρηματιστηρίου. Ευτυχώς γι’ αυτούς, και δυστυχώς για εμάς, ευάλωτοι στο παραμύθιασμα υπάρχουν πολλοί σ’ αυτή τη χώρα.

Τώρα που θα έπρεπε όλοι μας, ιδίως στην επαρχία, να ανασκουμπωθούμε και να στραφούμε σε δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής: στη μοντέρνα κτηνοτροφία και γεωργία, ή σε άλλες έξυπνες και πρωτοπόρες παραγωγικές δραστηριότητες που εγγυώνται την παραμονή του όποιου πλούτου προκύψει στον τόπο μας, χωρίς καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος -που είναι το ίδιο κορυφαία πλουτοπαραγωγική πηγή-, τώρα ακριβώς έρχονται αυτοί και σερβίρουν τα αποβλακωτικά οράματα ενός ελληνικού El Dorado. Απονευρώνουν έτσι τους νέους κυρίως και τους καρφώνουν στα καφενεία, όπου περιμένουν άπρακτοι τον Γκοντώ, τη μοιρασιά του χρυσού δηλαδή.

Στο Περού οι πολίτες έχουν ξυπνήσει προ πολλού, αυτοί έχουν συσσωρευμένη πείρα. Στη Χαλκιδική έχουν από χρόνια τώρα ξυπνήσει και παλεύουν, στη Θράκη ξυπνούν και το παλεύουν επίσης, στο Κιλκίς ο κόσμος τώρα αρχίζει να μαθαίνει τι του επιφυλάσσουν και ξυπνά κι’ αυτός. Όλοι τους έχουν απέναντι αδίστακτους επιχειρηματικούς κολοσσούς και ισχυρότατα λόμπι. Ας μην τους αφήσουμε μόνους στο δύσκολο αγώνα τους.


4 απαντήσεις στο “Xρυσός – χαλκός, το νέο όπιο του λαού”

  1. ‘Εχετε απόλυτο δίκιο κύριε Δημητριάδη. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι κύριοι που ξεπουλάνε την ίδια τη χώρα τους, θα κάνουν και άλλα. Φροντίζουν ήδη να υποσκάψουν κάθε προσπάθεια υγιούς ανάπτυξης στη Βόρεια Χαλκιδική. Επιδιώκουν τη φτώχεια και την ύφεση για να αναγκάσουν τον κόσμο να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί την αγαπημένη τους εταιρεία, η οποία θα τα παίρνει ΟΛΑ. Στην Ελλάδα του σήμερα, η χώρα δεν θα εισπράττει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ως μεταλλευτικό δικαίωμα.
    Δεν δίνω δίκιο ούτε στους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τωρινούς και μελλοντικούς. Για να βρουν αυτοί ένα μεροκάματο, θα χάσουν τα εισοδήματά πολλοί άλλοι αλλά και χιλιάδες αγρότες. Με 600 μέτρα open pit ορυχείο, με πτώση υδροφόρου ορίζοντος κατά εκατοντάδες μέτρα κοντά και λιγότερο μακρυά, θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να σκεφτούν ότι όλες οι γεωτρήσεις με τις οποίες ποτίζουν οι αγρότες θα γίνουν άχρηστες;
    Η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα της εποχής μας. Το δείγμα γραφής πολιτικών αλλά και δημάρχων (με γνωστή ιστορία), δείχνει και το δρόμο για το μέλλον (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
    Τι τους πρέπει άραγε όλους αυτούς;

    • Τι τους πρέπει;; Δεν ξέρω… κρεμάλα ίσως;

      Στις 31 Ιανουαρίου, σε πρωινή εκπομπή της ΕΤ3, ήταν ο Βεράνης του ΙΓΜΕ ο οποίος είπε καθαρά ότι για να γίνει το μεταλλείο στις Σκουριές θα πρέπει να προαποστραγγιστεί το βουνό μέχρι το -120 (εκατόν είκοσι μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας!) και ότι Ο ΚΩΝΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ ΟΚΤΩ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ (8) ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ ΤΕΣΣΕΡΑ (4)!!!

      Αυτός ο ίδιος έφτιαξε υδρολογική μελέτη για την ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ όπου έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν θα πάθουν τίποτα τα νερά της περιοχής.

      Τα πάντα είναι πλέον γνωστά και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι “δεν ήξερε”. Ακόμα και η κοινή λογική του απλού ανθρώπου, που δεν είναι επιστήμονας, δεν μπορεί να μη χτυπάει καμπανάκια όταν του λένε ότι ” ξέρεις, θα αποστραγγίσουμε το βουνό, αλλά μη στεναχωριέσαι, θα το επανεισπιέσουμε το νερό παραπέρα”! Αυτοί που κάνουν τις μελέτες νομίζουν ότι παίζουν με τη βρύση του σπιτιού τους.

      Κανεις δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Οι σημερινοί εργαζόμενοι και πολλοί από αυτούς που τους έχουνε τάξει δουλειά έχουν κλείσει τα μάτια και τ’αυτιά και ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μην ακούσουν κανέναν παρά μόνο την εταιρεία. Όταν γίνει το κακό τι θα λένε; Φταίει η εταιρεία; Λυπάμαι που το λέω, αλλά όλοι έχουν ευθύνη για ότι συμβεί σ’αυτόν τον τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.