Συμφωνία εξαγοράς της δραστηριότητας βωξίτη της S&B από το Μυτιληναίο


larnakiΠηγή: Capital

Σε αρχική συμφωνία για τη σταδιακή απόκτηση της δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα από την Αλουμίνιον Α.Ε., κατέληξαν ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίος και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προβλεπόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής είναι τα ακόλουθα:

1. Αρχικά εισφέρεται η Δραστηριότητα Βωξίτη της S&B στην Ελλάδα στην 100% θυγατρική της Αλουμίνιον Α.Ε., Δελφοί Δίστομον («Δ.Δ.»).

2. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει («Νέα Δ.Δ.»), η Αλουμίνιον Α.Ε. θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B, ούτως ώστε το ποσοστό της να φτάσει στο 51%, αποκτώντας παράλληλα και τον έλεγχο του νέου σχήματος.

3. Το υπόλοιπο 49% της S&B στην «Νέα Δ.Δ.» θα αγοραστεί σταδιακά και εντός τριάντα (30) μηνών από την Αλουμίνιον Α.Ε.

Η οριστικοποίηση των οικονομικών όρων και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα γίνει μετά το πέρας του Due Diligence, που θα περιλαμβάνει οικονομικό, νομικό, φορολογικό και τεχνικό έλεγχο των συγχωνευομένων μερών. Νεότερη ανακοίνωση, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του due diligence.

Αναφερόμενος στην ανωτέρω αρχική συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε., κος Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εταιρία μας, καθώς μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Αλουμίνιον, με την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, θα ελέγχει η ίδια τη βασική της πρώτη ύλη, τον βωξίτη, κάτι που δεν είχε καταφέρει έως τώρα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεταλλείων και σε αύξηση των εξαγωγών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, και πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Η επένδυση σε μεταλλεία είναι μια επένδυση μακροπρόθεσμης απόδοσης. Η Αλουμίνιον, που είναι σε ελληνική ιδιοκτησία από το 2005, με τη συμφωνία αυτή, αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη της στο μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της S&B, κος Κρίτων Αναβλαβής, δήλωσε: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη δραστηριότητα του βωξίτη τα τελευταία χρόνια, φροντίσαμε υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα και την ετήσια παραγωγή της. Με ορατή πλέον την οικονομική ανάκαμψη της δραστηριότητάς μας στη Φωκίδα, είμαστε σε θέση να αναγγείλουμε την υπογραφή αρχικής συμφωνίας που διασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα αυτής. Η δραστηριότητα του βωξίτη, που αντιπροσωπεύει περίπου 8% των πωλήσεων του ομίλου, εισφέρεται πλέον σε ένα νέο εταιρικό σχήμα, με πλειοψηφική συμμετοχή του μέχρι τώρα μεγαλύτερου πελάτη της, το οποίο είμαστε πεπεισμένοι πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ελληνικού βωξίτη, προς όφελος όλων των εργαζομένων στον κλάδο αυτό, καθώς και της Ελληνικής Οικονομίας. Η S&B θα συνεχίσει εστιασμένη στην παροχή βιομηχανικών λύσεων παγκοσμίως, αξιοποιώντας τις δραστηριότητές της διεθνώς, με στόχο την περαιτέρω βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξή της».

Οι τρεις «υπεραξίες» του deal Μυτιληναίου S&B

Ως μια συμφωνία με σημαντικές προεκτάσεις και υπεραξίες χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς το deal για την απόκτηση από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, της δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα. Κατά βάση η συμφωνία απαντά σε τρία βασικά ζητούμενα για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι η μοναδική καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα αλουμινίου και άρα ο βωξίτης είναι η βασική πρώτη ύλη.

Το deal λοιπόν, ικανοποιεί κατ΄ αρχήν τις ανάγκες της ΑτΕ στη βασική της πρώτη ύλη. Σύμφωνα με πληροφορίες με τη συμφωνία διασφαλίζονται οι ανάγκες βωξίτη της ΑτΕ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Κατ’ επέκταση με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εργοστασίου για πολλά χρόνια.

Τρίτο βασικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι με τις οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν, η ΑτΕ θα καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής της, κάτι που είναι βασικό ζητούμενο, με δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων δεν καθορίζονται από την ίδια τη βιομηχανία αλλά από το χρηματιστήριο LME.

Σημειώνεται ότι η S&B στο βωξίτη, εκμεταλλεύεται το αποθεματικό της Φωκίδας, διαθέτοντας μεταλλεία που βρίσκονται σε λειτουργία και παράγουν βωξίτη αλλά και νέες άδειες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.