Σουηδία: κοινότητες Saami λένε ΟΧΙ στη μεταλλευτική εκμετάλλευση της γης τους


Kοινότητες Saami  (αυτόχθονων ιθαγενών τoυ Αρκτικού Κύκλου) δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν την ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα προστατευόμενα εδάφη τους στη Βόρεια Σουηδία (στο ίδιο περίπου γεωγραφικό πλάτος με το γνωστό πλέον Κιτιλα στη Φινλανδία).

Οι περιοχές που θέλει να εκμεταλλευτεί η εταιρεία Κiruna Iron AB, θυγατρική της αυστραλιανής Scandinavian Resources Ltd., είναι εθνικά αναγνωρισμένες ώς βοσκότοποι ταράνδων και ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι κοινότητες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθούν ούτε εξόρυξη ούτε εξερεύνηση στα παραδοσιακά εδάφη τους.

Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τις διαβάσει στο Ιntercontinental Cry. Μια συνηθισμένη ιστορία αντίστασης τοπικών κοινωνιών στον βιασμό του περιβάλλοντος από μεταλλευτικές εταιρείες, μια από τις αμέτρητες τέτοιες ιστορίες που συναντάμε από τις ΗΠΑ μέχρι τις Φιλιππίνες και από την Αργεντινή μέχρι τη Γκάνα.

Όμως… μια στιγμή… Αυτή δεν είναι η Σουηδία, η χώρα με την κραταιά μεταλλευτική (και άλλη) βιομηχανία, η χώρα που έχει κάνει πράξη την υποτιθέμενη “βιώσιμη μεταλλεία”, η χώρα-πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πιστής εφαρμογής των νόμων; Εκεί δεν είναι που οι κάτοικοι είναι αυτόπτες μάρτυρες της περιβαλλοντικής προστασίας, που βλέπουν από κοντά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ότι τα εξορυκτικά τοπία αποκαθίστανται μετά την εκμετάλλευση και όλα είναι όπως πριν; Και το πιο σημαντικό, εκεί δεν είναι που δεν υπάρχει (σημαντική) διαφθορά και οι κάτοικοι έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος τους, γιατί ξέρουν ότι υπηρετεί εκείνους και όχι τους ισχυρούς που τους λαδώνουν;

Η περιοχή της Κιρούνα είναι ένα από τα μεγάλα μεταλλευτικά κέντρα της Σουηδίας, όπου η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος σε αυτόν τον αφιλόξενο τόπο (και ας μην σπεύσει κανείς να τη συγκρίνει με την Ελλάδα…). Δεν είναι τα οικονομικά οφέλη αρκετά για να είναι επιθυμητή η επέκταση της εκμετάλλευσης και σε γειτονικές περιοχές, ειδικά αφού μιλάμε για τη Σουηδία όπου υπάρχει εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους;

Φαίνεται πώς όχι. Η καταστροφή είναι καταστροφή και οι άνθρωποι έχουν μάτια και βλέπουν. Κρατάμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Saami:

Αυτά τα μεταλλεία θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις κοινότητές μας και θα υπονομεύσουν πλήρως τη δυνατότητα μας να συνεχίσουμε την εκτροφή ταράνδων στη γη μας. Επίσης θα ανοίξουν οι μέχρι τώρα μη ανεπτυγμένες ορεινές περιοχές σε διεθνείς εταιρείες των οποίων ο μόνος στόχος είναι να βγάλουν χρήματα για τους διεθνείς μετόχους τους. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσει αυτή η βραχυπρόθεσμη λεηλασία των βουνών μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι και άλλα τμήματα της κοινωνίας στην περιοχή μας έχουν την ίδια άποψη: ότι ένα σημαντικό φυσικό περιβάλλον θα καταστραφεί οριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.